Pappaledighet: Simon i Berlin

Simon och Mareen bor i Berlin och är båda egenföretagare. När de fick dottern Hedi fattade de ett gemensamt beslut om Simons pappaledighet. "Jag hade redan innan bestämt mig för att prioritera tiden med mitt barn och låta karriären slumra lite."

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Musikern Simon är pappaledig med sin dotter.
I Tyskland har en förälder rätt till föräldrapeng i 12 månader.
Foto: www.ohwego.com

Simon berättar att han nog är en av få pappor bland vännerna som varit hemma med sitt barn hela det första året.

– Det var ett beslut som min sambo Mareen och jag tog gemensamt, som vi stod för lika mycket båda två. Mareen tog också helt föräldraledigt de tre första månaderna efter födseln.

Bara det faktum att Simon bestämde sig för att stanna hemma med dottern hela första året var ett annorlunda beslut i deras vänskapskrets. Det gjorde ingen av de andra nyblivna papporna som han kände.

– Det vanligaste är nog fortfarande att mamman stannar hemma det första året och pappan går till jobbet som vanligt, tror Simon.

Den första tiden som pappaledig

– Det var naturligtvis en jätteomställning att ta hand om vår lilla tjej hela dagarna i ett år och fixa allting själv. Men samtidigt var det ett av de mest spännande och lärorika åren i mitt liv. Jag skulle jag inte vilja vara utan en enda dag.

Simon försöker beskriva den allra första veckan som pappa. Orden ”surrealistiskt”, ”lyckobubbla” och ”vårt lilla underverk” dyker upp. Men också ”sömnbrist”.

Visst sov man rätt lite de första veckorna

– Den första veckan jag var hemma med vår lilla bebis var helt surrealistisk. Vi hade ju inte riktigt fattat att hon nu äntligen var hos oss på riktigt och inte längre simmade runt i Mareens mage. Det kändes som om jag svävade i en lyckobubbla och jag var så otroligt stolt över vårt lilla underverk! Visst sov man rätt lite de första veckorna men det störde oss inte särskilt mycket. Antar att naturen ordnat det så med avsikt, skrattar Simon.

Tankar om jobb och småbarnsliv

Både Simon och hans sambo Mareen är egna företagare sedan flera år. Det gjorde att det där med föräldrapenningen inte var så enkelt. Jobbar man som anställd i Tyskland har man det lite lättare.

Men under Hedis första år startade Simon och Mareen bloggen ohwego.com. När Hedi sov kunde Simon ganska ofta skriva blogginlägg och nå nya läsare. Simon om karriären:

– Jag tror däremot inte att man absolut måste göra båda samtidigt, alltså ha barn och göra karriär. Jag hade redan innan bestämt mig för att prioritera tiden med mitt barn och låta karriären slumra lite. Och jag kan inte säga att jag har förlorat något på det, tvärtom. Den här föräldraledigheten har gjort mig tåligare och starkare. Men jag tror inte det bara finns ett sätt som är det rätta. Föräldrar måste helhjärtat få bestämma hur de vill göra under barnens första år och vet bäst själva vad som passar just dem.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tyska Simon startade bloggen Ohwego på sin pappaledighet.
Simon är musiker och bor i Berlin. Han startade bloggen ohwego.com under sin pappaledighet.
Foto: www.ohwego.com

Föräldraförsäkringen i Tyskland

Simon berättar kort om den tyska föräldraförsäkringen som gör det möjligt att vara hemma ett år med sitt barn.

– I Tyskland har en förälder rätt till föräldrapeng i 12 månader. Föräldrapengens storlek bestäms efter vad man tjänade innan barnet föddes. Jag tror det är 60 till 70 % av månadslönen.

Om man är egen företagare som jag, är det tyvärr rätt komplicerat att ansöka om föräldrapeng. Man måste fylla i massor med krångliga blanketter och får för det mesta inte ut föräldrapengen förrän efter 6 månader.

Jag skulle vilja rekommendera alla andra som är egenföretagare och blivande föräldrar att se till att det finns en buffert på sparkontot innan barnet föds, annars så står man där.

4 saker under pappaledigheten

Det Simon gjorde var att gå regelbundet till en öppen förskola i närheten av där de bor. Men han vill också…

  1. Hålla sig frisk
  2. Följa sitt barns utveckling
  3. Fortsätta försöka vara en bra pappa och partner
  4. Göra det bästa av varje ny dag!

Mer om Elterngeld – den tyska föräldraförsäkringen

Den 1 januari 2007 infördes föräldrapenningen Elterngeld i Tyskland. Den betalas i 14 månader efter barnets födsel. Av dessa är två månader reserverade för eventuell partner medan ensamstående får alla 14 månaderna.

Föräldrar har rätt att vara hemma med barnet i 3 år utan att förlora jobbet. Båda vårdnadshavarna kan ta ut föräldrapenning samtidigt eller växelvis.

Sedan den 1 juli 2015 finns också ElternGeldPlus för de som vill kombinera deltidsarbete och föräldraledighet (2015 skedde också andra förändringar i föräldraförsäkringen).

Mor- och farföräldrar kan ta ut pengen om föräldrarna inte är myndiga. Elterngeld innehåller en bonuspeng för syskon under 3 år. Det finns en övre gräns där höginkomsttagare förlorar rätten till pengen. Källor: elterngeld.com, bamf.de