5 tips som gör det enklare att amma bland folk

Amning på offentliga platser är en omdebatterad och känslig fråga på många ställen i världen, och som nybliven mamma är det lätt att känna sig osäker. Här delar den brittiska bloggaren Aly med sig av sina bästa tips för att minska stressen kring att amma bland folk.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tvåbarnsmamman Aly, grundare till Allmumstalk, ammar sitt barn på ett kafé.
Förbered dig gärna med bra grejer för att amma offentligt, men vad du än gör: göm dig inte.
Foto: Anna Pawleta Photography

Amningsselfies, virala hashtaggar från kändisar och influencers från hela världen och vågade amningsbilder i alla tänkbara offentliga utrymmen … Mammor över hela världen hittar nya sätt att normalisera rätten att amma offentligt. Och det är HELT RÄTT! Jag är en av dem. För mig funkade amningen verkligen inte smidigt med mitt första barn, men efter att ha ammat min son i två år och fyra månader är jag redo att dela mig av några tips efter allt jag har lärt mig, ibland den hårda vägen.

LÄS OCKSÅ: Amma nyfödd – 7 tips för att komma igång

5 smarta tips till dig som vill amma offentligt

1. Ha koll på dina rättigheter

Min man är jurist så det är inte direkt någon slump att jag vet att vår rätt att amma offentligt stöds av den brittiska jämställdhetslagen från 2010. Där står att ”en verksamhet inte kan diskriminera mammor som ammar ett barn oavsett ålder”. (Tips! Ta reda på vad som gäller i ditt land. Se även faktarutan längre ner. Reds anm.) *  Stressa därför aldrig upp dig över om det är tillåtet eller ej att amma din tvåmånadersbebis eller tvååring på ett museum eller kafé. Du kan till och med dricka afternoon tea på tjusiga Ritz och njuta av varma scones samtidigt som du ger ditt barn mat så som naturen tänkt sig.

Vad du än gör, göm dig INTE på toaletten som jag gjorde.

2. Ha koll på vad du behöver
Om du bestämmer dig för att ge dig ut i vimlet så är det rätt viktigt att ha koll på bra kläder och tillbehör för att amningen ska gå plättlätt.

a. Ny bh
En amnings-bh gör amningen mer diskret och bör enligt mig ligga högst på den nyblivna mammans inköpslista.

b. Amningsmodet
Det är jättesmidigt med särskilda amningströjor, men det går precis lika bra med löst sittande toppar som ger dig extra utrymme att fixa amningen. Undvik tunna plagg eller enfärgat eftersom bebiskräks och mjölkfläckar är något som de flesta mammor förr eller senare kommer få på axeln. Satsa istället på mönster och tryck och känn inte att du måste begränsa din garderob bara för att det finns en liten minimänniska som behöver åtkomst till ditt inre lite oftare. ;)

c. Amningsfiltar
Om det känns jobbigt att amma på offentliga platser kan du använda en amningsfilt. Det finns många snygga motiv att välja mellan. En stor sjal eller en gammal halsduk funkar också bra om du inte vill lägga pengar på en särskild amningsfilt.

LÄS OCKSÅ: Amning – den osminkade versionen

3. Förberedelser är a och o

Det här är väldigt viktigt. En välpackad skötväska gör att du slipper en massa stress när du ska amma offentligt. Se till att du har grejer som passar dig och kanske fler i reserv. Packa till exempel ner några extra amningskupor, särskilt den allra första tiden. Ha alltid ett par sjalar redo, det är praktiskt om du glömmer amningsfilten eller om bebisen kräks på din favorittröja. Hårsnoddar eller gummiband är alltid bra om du har långt hår. Min bebis älskar att dra mig i håret när hon ammar.

Frågan är bara: skulle du acceptera att få äta lunch på toaletten?

4. Hitta en stödgrupp

Om du fortfarande oroar dig för att folk stirrar (även om de inte gör det) och är stressad över själva amningen i sig finns det många amningsgrupper där du kan be om tips och råd och kanske till och med hitta vänner. Det skadar inte att dricka kaffe med en ammande mammakompis!

5. Göm dig inte

Vad du än gör, göm dig INTE på toaletten som jag gjorde de där första veckorna för fyra år sedan. Jag var en ny och oerfaren mamma i en stad med alla tänkbara religioner och ville inte ta några risker eller förolämpa någon. Det skrämde mig och gjorde att jag gömde mig på offentliga toaletter för att ge min bebis mat. Frågan är bara: skulle du acceptera att få äta lunch på toaletten? Nej, trodde väl inte det. Så varför skulle ditt barn göra det? Om någon ger dig elaka kommentarer eller ber dig amma någon annanstans, be dem bara vänligt men bestämt att titta bort.

LÄS OCKSÅ: 9 vanliga amningsproblem & tips på lösningar

 
Foto: Anna Pawleta Photography

Jag heter Aly och är grundare till AllMumsTalk. Jag bor i London med mina två barn, Lucas 4 år och Amelie 6 månader.

När jag blev mamma lämnade jag ett fantastiskt kontorsjobb på ett lyxhotell i London. Ett jobb som ofta innebar att springa på Bruce Willis och att ta hissen till möten tillsammans med Lady Gaga. Allt detta lämnade jag till förmån för att försöka hejda utbrott på grönsaksavdelningen i affären, torka bebisrumpor och frilansa på heltid. När jag inte är på väg till ett event med bebisen i bärsele eller en barncykel och lunchlådan i högsta hugg vill säga…

Offentlig amning är en omdebatterad fråga

Amning på offentliga platser är en omdebatterad och känslig fråga på många ställen i världen, och inställning och attityder kan skilja sig åt mellan olika områden. I vissa länder finns det lagar som skyddar ammande mammor mot kränkande behandling och diskriminering, t ex i Storbritannien och i USA (49 delstater). Ta reda på vad som gäller i just ditt land.