Så här överlever du när ditt barn inte vill sova

Läs Michelles berättelse om 4 år av störd sömn och få praktiska tips om du har ett barn som inte vill sova.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barn som inte vill sova, två glada och klarvakna syskon i en spjälsäng.
Jag kan inte minnas att jag haft en hel vecka med ostörd nattsömn, berättar Michelle.
Foto: What Mummy Thinks

Störd sömn senaste fyra åren

Våra barn har aldrig varit särskilt ”bra” på att sova. Isabella började inte sova hela natten igenom förrän hon var 9 månader och Benjamin sover fortfarande inte hela natten och han är 14 månader! Han vaknar VANLIGTVIS bara en gång på natten (om han inte är sjuk eller håller på att få tänder) men det kan vara när som helst mellan nio på kvällen och halv fem på morgonen.

Spädbarn och sömn – fakta och goda råd

Det finns inget mönster och därför förväntar jag mig aldrig att få sova hela natten. Och förutom det kan Isabella, som nu är tre år, ibland vakna för att hon behöver gå på toa eller för att hon har en mardröm eller för att hon bara skriker i sömnen. Som tur är brukar barnen inte väcka varandra.

Men allt det här betyder att vi för det mesta inte har sovit en hel natt under de senaste fyra åren. Jag kan inte minnas att jag haft en hel vecka med ostörd nattsömn. Jag känner mig aldrig utvilad.

Sömnsvårigheter vid 18 månader

Ett riktigt hästjobb

Jag känner verkligen medkänsla för dig som läser det här och som har det likadant med ett barn som inte vill sova. Det är ett riktigt hästjobb och vissa dagar vet jag inte riktigt hur jag ska kunna fungera. Särskilt långa dagar med undervisning.

På något sätt är det ändå så att vi klarar av det. Det går över och vi njuter av ögonblicken mellan de sömnlösa nätterna. Men finns det något vi kan göra förutom att prata om sömnsvårigheter och barn som inte vill sova?

Ibland behöver vi bara gnälla av oss.

Jag tror faktiskt på att det blir lättare om man vet att man inte är ensam om ett problem. Det hjälper under de svåraste dagarna. Vi är inte sämre föräldrar för att vi pratar om det. Vi klagar inte på att vi är föräldrar – vi älskar fortfarande våra barn villkorslöst – men ibland kan det faktiskt vara skönt att bara gnälla.

Barn som inte vill sova – praktiska tips

 • En mer praktisk åtgärd vi gjorde var att köpa ett par riktigt bra kuddar av memoryskum för att få en så vilsam natt som möjligt. Jag snodde min mans memoryskumkudde när jag väntade Isabella och gav aldrig tillbaka den. Det blir bekvämare och mycket lättare att somna.
 • Nästa sak vi skaffade var en natt & dag-klocka för småbarn för att hjälpa Isabella att veta när det är natt och när det är morgon. Hon var bara 18 månader när vi införde den och det fungerade delvis.
 • Men det som vi upptäckte fungerade ännu bättre när hon var så liten var en söt lampa med timer. Isabella valde en lampa som ser ut som en blomma och den tänds klockan 7 varje morgon. Det var lättare för henne som liten att förstå konceptet med lampan som tändes och visade att det var dag.

En läggningsrutin med tydligt slut.

 • En bra läggningsrutin lönar sig alltid i längden. Även om det ibland känns som att det inte gör den minsta skillnad: samma korta läggningsrutin varje kväll med ett tydligt slut hjälper till att signalera för barnet att det är läggdags. Vi har alltid haft samma läggningsrutin och har nu även infört den för Benjamin.
 • Försök med någon form av napp, snuttefilt, gosedjur eller liknande. Se till att du har två eller flera precis likadana när ditt barn har fastnat för en särskild. Eftersom Benjamin har förälskat sig i kaninen som Isabella använde och den nu är nästan fyra år gammal, så har jag inte kunnat hitta någon likadan att köpa. Jag har mardrömmar om att den gamla kaninen ska försvinna och det inte finns någon ersättare!!!
 • Ibland kan en tänd nattlampa hjälpa om barnet vaknar och är rädd för mörkret.
 • Men mitt sista tips om alla andra misslyckas, låt barnet sova i din säng. Ja, nu sa jag det. Jag brukade ta med Isabella till vår säng och jag har gjort samma sak när det har behövts med Benjamin. Innan jag fick egna barn skulle jag ALDRIG låta barnen få sova i min säng, men ibland är det enda sättet för att någon av oss ska få sova och jag kommer att fortsätta göra det varje gång det inte går på annat sätt.

Sammanfattande tips för att få ditt barn att sova: tydlig läggningsrutin, snuttefilt eller gosedjur, nattlampa och fungerar inget annat, låt barnet sova i din säng.

Michelle Haslett

Hej, Michelle heter jag och är förälder till 3-åriga Isabella och Benjamin som är 1 år (och anledningen till att jag är kaffeberoende). Vi bor i High Wycombe i England. Jag började blogga ungefär 3 månader in på min första mammaledighet och min blogg What Mummy Thinks gav mig något annat att tänka på än smutsiga blöjor. Det har gått tre år sedan starten och jag älskar fortfarande att berätta om mina erfarenheter som mamma – bra och dåliga – och om allt som har med familjeliv att göra.

Läs alla Michelles artiklar på This is Life

Tips när ditt barn inte vill sova

 1. En natt & dag-klocka för småbarn som hjälper ditt barn att skilja på natt och morgon.
 2. En barnlampa med timer som tänds när det är morgon.
 3. Napp, snuttefilt eller gosedjur som tröst. Köp flera av samma sort när ditt barn fattat tycke för en särskild.
 4. Samma tydliga, korta läggningsrutin varje kväll med ett definitivt slut.
 5. Låt barnet få sova i din säng om det är enda sättet att få sova.

Det här hjälper också

 • Gnäll litegrann.
 • Köp ett par riktigt bra kuddar av memoryskum för att få en så vilsam natt som möjligt.