Barn som inte vill sova

”När mitt första barn föddes trodde jag att den värsta sömnbristen skulle inträffa när barnet var nyfött: med amning var tredje timme dygnet runt. Men för mig har det värsta bara börjat.”

Läs Michelles berättelse om fyra år av störd sömn och lär dig om barns sömnsvårigheter. Lista med praktiska tips i slutet av artikeln om du har ett barn som inte vill sova.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Barn som inte vill sova, två glada och klarvakna syskon i en spjälsäng.
Ett av Michelles fem sömntips: en natt & dag-klocka som hjälper ditt barn att skilja på natt och morgon.
Foto: What Mummy Thinks

Att bli förälder är definitivt något av det mest magiska och givande jag har varit med om. Men det finns också många jobbiga, svåra och krävande stunder.

Läs! Överlevnadstips från en till trött förälder

En av de erfarenheter som hamnar i kategorin krävande stunder är när man har barn som inte vill sova. Sömnbrist, som verkar vara synonymt med föräldraskap, kan verkligen vara en plåga.

Föräldraskap verkar vara synonymt med sömnbrist.

När mitt första barn, Isabella, föddes, trodde jag att den värsta sömnbristen skulle inträffa när hon var nyfödd: att vara uppe och amma var tredje timma dag ut och dag in…

Tyvärr var det inte det allra värsta för mig; efter ett tag vande jag mig nästan eftersom det finns viss regelbundenhet i det hela. Jag brukade vakna, amma (fortfarande halvsovande), natta Isabella och somna om, förvissad om att få sova ett par timmar till.

Tips! De bästa godnattsagorna

Störd sömn senaste fyra åren

Nä, för mig har det värsta precis börjat. Barnen har aldrig varit särskilt ”bra” på att sova.

Isabella började inte sova hela natten igenom förrän hon var 9 månader och Benjamin sover fortfarande inte hela natten och han är 14 månader! Han vaknar VANLIGTVIS bara en gång på natten (om han inte är sjuk eller håller på att få tänder) men det kan vara när som helst mellan nio på kvällen och halv fem på morgonen.

Det finns inget mönster och därför förväntar jag mig aldrig att få sova hela natten. Och förutom det kan Isabella, som nu är tre år, ibland vakna för att hon behöver gå på toa eller för att hon har en mardröm eller för att hon bara skriker i sömnen. Som tur är brukar barnen inte väcka varandra.

Inte helt desperat än? Mys till moderna godnattvisor

Men allt det här betyder att vi för det mesta inte har sovit en hel natt under de senaste fyra åren. Jag kan inte minnas att jag haft en hel vecka med ostörd nattsömn. Jag känner mig aldrig utvilad.

Jag googlade på ”barn som inte vill sova” och ”sömnsvårigheter barn”.

Sömnsvårigheter 18 månader

En sak som tog hårt på oss med första barnet var de sömnstörningar som brukar inträffa när barnet är runt ett och ett halvt år gammalt. Det kom så plötsligt – vi hade aldrig ens hört talas om att det kunde hända. Det var först efter flera nätter med ett skrikande barn som vi fick reda på det.

Det var så illa att jag började googla på ”barn som inte vill sova”, ”sömnsvårigheter barn”, ”barn vaknar och skriker”. Men det var först när jag skrev ”18 månader” som sömnsvårigheter vid 18 månaders ålder dök upp och det sa klick för mig.

Så hur yttrar sig dessa ”sömnsvårigheter” vid 18 månader? Det kan vara att ditt barn som tidigare sov bra inte gör det längre. Att barnet inte vill sova på dagen heller. Ditt barn har kanske fler mardrömmar eller bara vaknar tidigare på morgnarna.

Ditt barn har blivit självständigare, har lärt sig att säga nej och testar det.

Det beror på att ditt barn har blivit självständigare, har lärt sig att man kan säga nej och testar det. Det var inga problem att natta Isabella, och hon verkade bara vilja ha sällskap när hon vaknade upp under sömncyklerna. Så snart vi kom in i rummet blev hon glad och lugnade ner sig.

Jag kände inte till de här sömnsvårigheterna vid 18 månaders ålder och tyckte andra var lite löjliga när de pratade om det. Men nu har vi inte fått sova på flera veckor och Benjamin närmar sig 18 månader… Det ser inte ut att bli mycket sömn på flera veckor nu.

Hur gör andra? Tvillingfamiljen på resa ger sömntips

Ett riktigt hästjobb

Jag känner verkligen medkänsla för dig som läser det här och som har det likadant med ett barn som inte vill sova. Det är ett riktigt hästjobb och vissa dagar vet jag inte riktigt hur jag ska kunna fungera. Särskilt långa dagar med undervisning.

På något sätt är det ändå så att vi klarar av det. Det går över och vi njuter av ögonblicken mellan de sömnlösa nätterna. Men finns det något vi kan göra förutom att prata om sömnsvårigheter och barn som inte vill sova?

Ibland kan det faktiskt vara skönt att bara gnälla.

Jag tror faktiskt på att det blir lättare om man vet att man inte är ensam om ett problem. Det hjälper under de svåraste dagarna. Vi är inte sämre föräldrar för att vi pratar om det. Vi klagar inte på att vi är föräldrar – vi älskar fortfarande våra barn villkorslöst – men ibland kan det faktiskt vara skönt att bara gnälla.

Barnmorskan berättar: Fakta och goda råd om spädbarn och sömn

Barn som inte vill sova – praktiska tips

 • En mer praktisk åtgärd vi gjorde var att köpa ett par riktigt bra kuddar av memoryskum för att få en så vilsam natt som möjligt. Jag snodde min mans memoryskumkudde när jag väntade Isabella och gav aldrig tillbaka den. Det blir bekvämare och mycket lättare att somna.
 • Nästa sak vi skaffade var en natt & dag-klocka för småbarn för att hjälpa Isabella att veta när det är natt och när det är morgon. Hon var bara 18 månader när vi införde den och det fungerade delvis.
 • Men det som vi upptäckte fungerade ännu bättre när hon var så liten var en söt lampa med timer. Isabella valde en lampa som ser ut som en blomma och den tänds klockan 7 varje morgon. Det var lättare för henne som liten att förstå konceptet med lampan som tändes och visade att det var dag.

En kort och konsekvent nattningsrutin med ett tydligt slut.

 • En bra läggningsrutin lönar sig alltid i längden. Även om det ibland känns som att det inte gör den minsta skillnad: samma korta läggningsrutin varje kväll med ett tydligt slut hjälper till att signalera för barnet att det är läggdags. Vi har alltid haft samma läggningsrutin och har nu även infört den för Benjamin.
 • Försök med någon form av napp, snuttefilt, gosedjur eller liknande. Se till att du har två eller flera precis likadana när ditt barn har fastnat för en särskild. Eftersom Benjamin har förälskat sig i kaninen som Isabella använde och den nu är nästan fyra år gammal, så har jag inte kunnat hitta någon likadan att köpa. Jag har mardrömmar om att den gamla kaninen ska försvinna och det inte finns någon ersättare!!!
 • Ibland kan en tänd nattlampa hjälpa om barnet vaknar och är rädd för mörkret.
 • Men mitt sista tips om alla andra misslyckas, låt barnet sova i din säng. Ja, nu sa jag det. Jag brukade ta med Isabella till vår säng och jag har gjort samma sak när det har behövts med Benjamin. Innan jag fick egna barn skulle jag ALDRIG låta barnen få sova i min säng, men ibland är det enda sättet för att någon av oss ska få sova och jag kommer att fortsätta göra det varje gång det inte går på annat sätt.

Sammanfattande tips för att få ditt barn att sova: tydlig läggningsrutin, snuttefilt eller gosedjur, nattlampa och fungerar inget annat, låt barnet sova i din säng.

Om du har några tips på hur man hanterar ett barn med sömnsvårigheter, eller hur man tacklar sömnbristen, hör gärna av dig: magazine@babybjorn.com

Michelle Haslett

Hej, Michelle heter jag och är förälder till 3-åriga Isabella och Benjamin som är 1 år (och anledningen till att jag är kaffeberoende). Vi bor i High Wycombe i England.

Jag började blogga ungefär 3 månader in på min första mammaledighet och min blogg What Mummy Thinks gav mig något annat att tänka på än smutsiga blöjor.

Det har gått tre år sedan starten och jag älskar fortfarande att berätta om mina erfarenheter som mamma – bra och dåliga – och om allt som har med familjeliv att göra.

Läs alla Michelles artiklar på This is Life

Barn som inte vill sova – prova Michelles tips

 1. En natt & dag-klocka för småbarn som hjälper ditt barn att skilja på natt och morgon.
 2. En barnlampa med timer som tänds när det är morgon.
 3. Napp, snuttefilt eller gosedjur som tröst. Köp flera av samma sort när ditt barn fattat tycke för en särskild.
 4. Samma tydliga, korta läggningsrutin varje kväll med ett definitivt slut.
 5. Låt barnet få sova i din säng om det är enda sättet att få sova.

Det här hjälper också

 • Gnäll litegrann.
 • Köp ett par riktigt bra kuddar av memoryskum för att få en så vilsam natt som möjligt.