7 tips för att få din bebis att somna

Har du också nattat i timmar och försökt få din bebis att somna och undrat vad du borde ha gjort annorlunda? Här är föräldrarnas egna tips på hur du kan få din bebis att somna och sova gott.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Få bebis att somna. Vaken bebis som är pigg, så här får du bebis att somna.
Ren blöja, mätt mage, dämpad belysning, svalt men inte för kallt i rummet och såklart mycket närhet och mys under hela dagen.
Foto: Johnér

Bebisars sömn skiljer sig från vuxnas sömn: de sover i kortare intervaller och vaknar ofta för att äta. Det är normalt. För bebisen. Men inte för dig! Vi frågade föräldrar hur de får sin bebis att somna. Här kommer de mest populära råden.

Experten berättar: Lär dig av barnmorskan om nyföddas sömn

Mycket närhet och mys under hela dagen.

Få din bebis att somna 

  1. Skaffa en mysig kvällsrutin som ni håller er till innan det är dags för ditt barn att sova. Till exempel bad, pyjamas, flaska, godnattsång eller saga, följt av puss och godnatt!
  2. Torr, mätt och nöjd. Se till att du checkat av följande innan du lägger din bebis för att somna: ren blöja, mätt mage, dämpad belysning, svalt men inte för kallt i rummet och såklart mycket närhet och mys under hela dagen.
  3. Det kan hjälpa med napp för vissa barn. Om ditt barn använder napp, ha några reservnappar i närheten av barnets sovplats så slipper du leta runt i sängen när hen vaknar och gråter för att nappen är borta. När ditt barn blir äldre och själv kan stoppa i nappen i munnen, lägg flera nappar i sängen så hen själva kan hitta en napp på natten.
  4. Vissa bebisar gillar att somna till speciella ljud. Det kan vara allt från lugn och skön musik till valsång eller ljudet från diskmaskinen (kanske beror det på att de är vana från livet i magen att ha ljud omkring sig?). En lugn favoritvaggvisa kan bli en del av nattningsrutinen. Musikjournalisten Kristin Lundells bästa vaggvisor
  5. Gungande rörelser hjälper ofta små bebisar att komma till ro. En vagga är därför ofta en bra sovplats i början. Har du en gungstol eller pilatesboll kan du sitta i/på den och gunga för att hjälpa din lilla bebis att komma till ro och bli sömnig. Att bära ditt barn i bärsele är annars lugnande för de flesta bebisar.
  6. Se till att ditt barn inte är övertrött eller alldeles för piggt när du lägger ner hen för att sova. Varva ner en eller ett par timmar innan med lugna aktiviteter och dämpat ljus så din bebis är lagom sömnig när det är dags att sova.
  7. Öva att somna på egen hand. Om du vaggat ditt barn i din famn för att komma till ro, lägg gärna ned hen i sängen eller vaggan innan hen somnat (om din bebis går med på det vill säga). Detta kan hjälpa din bebis att somna på egen hand.

Om inget funkar: Trösta dig med Michelles berättelse om 4 år av störd sömn