Godnattsagor – de bästa och mest älskade

Pyjamas. Borsta tänderna. Godnattsaga. Det är kvällsrutinen för många. De två första är svåra att variera, men godnattsagor finns det oändligt många av! Vi bad några bibliotekarier tipsa om sina bästa godnattsagor.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappa som läser godnattsagor tillsammans med sina barn i sängen.
Böckerna om Alfons Åberg toppar utlåningsstatistiken för barn, berättar bibliotekarierna.
Foto: Johnér

Ni på biblioteket i Bergshamra är erfarna boktipsare och har kanske nattat ett och annat barn också. Vilket tips ger ni till föräldrar som letar godnattsagor för barn upp till 2 år?

”Catarina Kruusval har illustrerat flera klassiska barnsånger som Bä bä vita lamm och Björnen sover i pekboksformat. De är fina och passar bra för de minsta barnen.”

Böcker som speglar barnens liv och vardag.

Bergshamrabibliotekarierna berättar vad som efterfrågas: ”De flesta föräldrar vill ha boktips, ofta högläsningstips, som kan passa deras barn. Många gånger letar de också efter böcker som handlar om att få syskon, om att sluta med napp och att börja potträna. Böcker som speglar barnens liv och vardag alltså.”

Boktips

Vilka godnattsagor läser alla andra?

Böckerna om Alfons Åberg toppar utlåningsstatistiken för barn, berättar bibliotekarierna. Om de läses just vid nattning är svårt att veta, men att de är populära går inte att ta miste på.

Vi köpte in Kaninen som så gärna ville somna.

”Och vi köpte in två exemplar av snackisen Kaninen som så gärna ville somna. Men den har inte varit särskilt efterfrågad.”

Bibliotekariernas 5 bästa godnattsagor

Den vanligaste frågan de får från föräldrar är: ”Kan du tipsa om någon bra högläsningsbok?” Och vi ställde samma fråga – men bad om bra godnattsagor!

Böcker som alla föräldrar och barn borde läsa vid nattningen.

  1. Godnatt alla djur /Lena Arro & Catarina Kruusval
  2. Knacka på! /Anna-Clara Tidholm
  3. Vem-böckerna /Stina Wirsén
  4. Historien om någon /Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren
  5. Sovdags för Lydia /Moa-Lina Croall

Testa musik till nattningen! Här tipsar musikrecensenten Kristin om sånger.

Så här tycker barn!

Vi bad Walter som är 3,5 år gammal att berätta om två av de rekommenderade böckerna. Spoilervarning.

”Alla sidor är bra. Det är Bubblan, Pärlan, kaninen och alla andra djur. Men jag skulle inte vilja ha alla djur i min säng. Jag vill läsa den en gång till nu.” Godnatt alla djur /Lena Arro & Catarina Kruusval  

”Första gången var den lite bra och lite läskig. Det är en ulltråd och stolar som är välta. Bord också. Det var bara en katt med, den var bäst.” Historien om någon /Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren