Bra godnattsagor 0-2 år

Pyjamas. Borsta tänderna. Godnattsaga. Det är kvällsrutinen för många. De två första är svåra att variera, men godnattsagor finns det oändligt många av! Vi bad några bibliotekarier tipsa om bra godnattsagor.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Godnattsagor för barn 0-2 år. Bibliotekariernas bästa godnattsagor,
Barn vill höra om saker som speglar deras liv och vardag, böcker som handlar om att få syskon, om att sluta med napp och att börja potträna.

Bra godnattsagor för små barn

Vilket boktips ger ni till föräldrar som letar godnattsagor för barn upp till 2 år? ”Catarina Kruusval har illustrerat flera klassiska barnsånger som Bä bä vita lamm och Björnen sover i pekboksformat. De är fina och passar bra för de minsta barnen.”

Böcker som speglar barnens liv och vardag.

Vilka böcker efterfrågas mest? ”De flesta föräldrar vill ha boktips, ofta högläsningstips, som kan passa deras barn. Många gånger letar de också efter böcker som handlar om att få syskon, om att sluta med napp och att börja potträna. Böcker som speglar barnens liv och vardag alltså.”

Här tipsar musikrecensenten Kristin Lundell om godnattsånger

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappa som läser godnattsagor tillsammans med sina barn i sängen.
Böckerna om Alfons Åberg toppar utlåningsstatistiken för barn, berättar bibliotekarierna.

Vilka är de mest lästa godnattsagorna? Böckerna om Alfons Åberg toppar utlåningsstatistiken för barn, berättar bibliotekarierna. Om de läses just vid nattning är svårt att veta, men att de är populära går inte att ta miste på.

Vi köpte in Kaninen som så gärna ville somna.

”Och vi köpte in två exemplar av snackisen Kaninen som så gärna ville somna. Men den har inte varit särskilt efterfrågad.”

Så här tycker barn!

Vi bad Walter som är 3,5 år gammal att berätta om två av de rekommenderade böckerna. Spoilervarning.

Godnatt alla djur / Lena Arro & Catarina Kruusval: ”Alla sidor är bra. Det är Bubblan, Pärlan, kaninen och alla andra djur. Men jag skulle inte vilja ha alla djur i min säng. Jag vill läsa den en gång till nu.”

Historien om någon / Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren: ”Första gången var den lite bra och lite läskig. Det är en ulltråd och stolar som är välta. Bord också. Det var bara en katt med, den var bäst.”

De bästa godnattsagorna för barn 0-2 år

  1. Godnatt alla djur / Lena Arro & Catarina Kruusval
  2. Knacka på! / Anna-Clara Tidholm
  3. Vem-böckerna / Stina Wirsén
  4. Historien om någon / Egon Möller-Nielsen & Åke Löfgren
  5. Sovdags för Lydia / Moa-Lina Croall