Nyföddas sömn och din sömnbrist

Hej älskade bebis, hej då sömn! Med en nyfödd bebis hemma blir det faktiskt inte mycket tid över till sömn. Vår brittiska mammabloggare Victoria ger utmattade föräldrar 10 tips för att spara tid och kraft.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – nyfödd sömn. Vakna små barn och föräldrar som är trötta.
"Alla välmenta råd om att passa på att sova när bebisen sover är orealistiska."
Foto: Johnér

Nyfödd & sömn – mitt sätt att tänka

Kära sömn, vad vi saknar dig! Det här med sömnbrist är nog det enda man inte är förberedd på när man får barn. De första månaderna med en nyfödd är omtumlande och jag oroade mig lite för att gå igenom det en gång till.

Här kommer några tips som vi testade med vårt första barn och nu använder igen för att få lite andrum med vårt nyfödda andra barn. Varför de är så bra kan du läsa om längre ner i artikeln.

 1. Fixa till en skötplats i sovrummet
 2. Ge nattmålen med halvslutna ögon.
 3. Turas om att få sovmorgon
 4. Handla på nätet
 5. Håll koll på vilka tider ni brukar mata
 6. Lista syskonens rutiner
 7. Sätt lappar på skåpen i köket
 8. Sortera bland rutinerna
 9. Minimera tvättberget
 10. Babyprylar som förändrar allt!
BABYBJÖRN Föräldramagasin – Nyfödd sömn innebär sömnbrist för dig. Ställ skötbordet i sovrummet så spar du tid och kraft.
Fixa ett skötbord intill din säng så att barnet inte vaknar upp helt av bländande ljus eller rörelser.
Foto: thatsmybabyblog.co.uk

10 tips om du har en nyfödd bebis

Innan jag skrev det här räknade jag ut hur många timmar per natt som jag hade sovit de senaste veckorna. Det var inte särskilt många, så jag är kanske inte rätt person att skriva det här. Men jag gör det ändå. Förhoppningsvis kan det åtminstone få dig att inte känna dig så ensam i din situation.

Läs också! Fakta om nyföddas sömn

 1. Fixa till en skötplats i sovrummet och ha blöjor, våtservetter, salva, några klädbyten, amningssjalar och haklappar i närheten. Vi har också satt en nattlampsadapter på sänglampan. Det här gör att din nyföddas sömn inte behöver bli störd av onödigt starkt ljus eller rörelser.
 2. Ge nattmålen med halvslutna ögon. Nyfödda längtar efter kontakt och bekräftelse och matningen är ett jättebra tillfälle att interagera med barnet. Men eftersom bebisar inte har någon inbyggd klocka kan man hjälpa dem att skilja mellan de vakna måltiderna på dagen, när man har mycket ögonkontakt och kommunikation, och de sömnigare matningarna på natten. Så försök ge nattmålen med halvslutna ögon. Barnet kanske härmar dig och somnar igen så ni båda kommer tillbaka till era sängar lite snabbare.
 3. Turas om att få sovmorgon. Om er sömn blir störd av minsta lilla ljud från knytet (jag kan nästan se hur ni ler uppgivet när ni läser det här!), så kan man under helgerna turas om att få sovmorgon eller sova med barnet i ett annat rum för att den andre ska kunna koppla av och sova ostört. Det kanske inte alltid fungerar om barnet ammas och plötsligt är hungrigt igen men då kan tips nr 2 användas! Under den här babytiden är till och med tio minuters sömn guld värd! Michelle hade 4 års störd sömn. Läs hennes sömntips här!
 4. Handla på nätet. Vår matleverantör sparar inköpslistan så vi behöver bara klicka på det vi brukar handla. Det går enkelt och snabbt (man kan till och med göra det när man matar på natten). Beställ mat som går fort att laga till (jag har satt en maxtid på 15 minuter). Ett förråd av te/kaffe och snacks för eventuella besökare är också bra att ha.
 5. Håll koll på vilka tider ni brukar mata. Det finns massor av appar för det, men jag bara noterar det på en lista i mobilen. Det kan låta som om det tar en massa tid, men då kan man räkna ut när det skulle finnas tillfälle att få sova lite extra några gånger i veckan. Bästa tiden för mig visade sig vara före sista kvällsmålet, även om det innebär att vi har mindre vaken tid tillsammans på kvällen. (Filmer och program som jag vill se spelar jag in till senare).
 6. Lista syskonens rutiner. Om ni har större barn att ta hand om kan man göra en lista med deras mattider och rutiner och sätta den där den syns (vi har vår på kylskåpet). Listan är bra att ha om någon skulle komma och hjälpa till hemma.
 7. Sätt lappar på skåpen i köket så man ser vad de innehåller. Då kan gäster (släkt och vänner) själva plocka fram fika medan ni vilar. Gästerna behöver inte känna att de snokar i skåpen och ni måste inte visa var varenda sak står.
 8. Sortera bland rutinerna. Att duscha och klä på sig på morgonen tar också en massa värdefull tid. Välj ut några bekväma kläder som går snabbt att ta på. Särskilt viktigt för dig som har gjort kejsarsnitt. Minimera makeup- och hårrutinen till det som behövs för att du ska känna dig som du, och hinner du inte tvätta håret finns det bra torrschampon. Nyföddas sömn störs faktiskt förvånansvärt lite av oväsen. Själv fönade jag håret bredvid vår förstfödde och han stördes inte ett dugg (det är likadant med dammsugaren). Vad du än brukar ha som rutin så är det definitivt värt att fortsätta göra åtminstone något av det. Det kommer att få dig att må bra och känna att du orkar ta dig an den nya dagen.
 9. Minimera tvättberget. Hur kan det komma sig att det känns som om nyfödda genererar massor med tvätt fast de är så små? Tvättberget blir mycket mindre om man har rejält med amningssjalar och haklappar. De brukar inte kosta så mycket så unna er tillräckligt många.
 10. Babyprylar som förändrar allt! Om du har en bärsele eller liknande så låt barnet vara i den medan du utför nödvändiga sysslor. Barnet älskar att vara nära dig och att bäras upprätt kan göra det lättare att få ut den där lilla rapen som sitter på tvären. Det ska också vara bra för att skapa goda matningsrutiner. Det blir mer plats för mjölken när den instängda luften kommer ut och det kan ge fler mättande mål på dagen.

Mer tips om nyfödda och sömn: Hjälp, min bebis vill inte somna!

Alla välmenta råd om att passa på att sova när din nyfödda bebis sover och att man inte ska bry sig om att disk och smutstvätt hopar sig är rejält orealistiska. Man blir bara irriterad när det inte finns något rent att äta på eller ha på sig.

Jag hoppas verkligen att de här tipsen kan hjälpa dig lika mycket som de har hjälpt oss, men listan är långt ifrån fullständig. Så om du har egna tips får du gärna dela med dig!

 
Foto: That's my baby blog

Victoria

Jag är lärare i engelska och har alltid älskat att skriva. Blogga började jag med när jag var i sjunde månaden med vårt första barn, en son som oväntat kom som julklapp en månad för tidigt. Femton månader senare fick vi en dotter så nu är vi fullfjädrade medlemmar av ”två under två”-klubben! Lägg till en sprallig hundvalp och livet är i högsta grad händelserikt. Men jag antar att det är så vi trivs bäst! Victoria bloggar på thatsmybabyblog.co.uk.

Läs alla Victorias artiklar på This is Life