På roadtrip i Europa: sovrutiner

Hur lätt är det att skapa tydliga sovrutiner för barnen i en campingbuss? Läs del 7 och sista delen där vår roadtripfamilj berättar om tvillingarnas sömn och rutiner vid vila och läggdags.

Efter frukost och lunch går familjen ofta ut på promenad och Lovisa och Matilda somnar skönt i vagnen.
Foto: Christian Göran
Det här har hänt: Efter en tuff och orolig graviditet ville Juli och Christian spendera så mycket tid som möjligt med sina supermagicalunicorntwins. Därför bytte de lägenheten i Berlin mot en campingbuss och gav sig ut på en flera månader lång bilsemester.
De startade från Tyskland och åkte i lugnt tempo norrut genom Danmark, Sverige och Norge. Nu är de tillbaka i Tyskland där de pausar över vintern. Läs tidigare delar här.
Undrar du över namnet supermagicalunicorntwins? I faktarutan i slutet av artikeln får du svar.

Försöker hålla fast vid läggningsrutinerna

Vi försöker natta barnen på samma sätt varje kväll för att få dem att varva ned och förstå att det är sovdags. Den första halvtimmen när de precis har somnat kan vi också låta lite utan att de vaknar. De har till exempel snabbt vant sig vid ljudet av bussdörren som slås igen.

Ibland är det en kamp att få dem i säng och de vaknar oftast under natten.

Vi har varit bortskämda eftersom de ganska tidigt började sova hela nätterna och var lätta att lägga. Men varje gång de går igenom en stor utvecklingsfas, som nu i vecka 36, är det en kamp att få dem i säng och de vaknar oftast under natten. Vi försöker ändå hålla oss till våra läggningsrutiner för att det ska bli enklare för dem i längden. Även om det kan vara rätt frustrerande under dessa perioder.

Lite bus, sedan massage och vaggvisor

Barnen äter middag runt halv sex-sex. Sedan har vi märkt att det är bra att ge dem lite utrymme för att göra sig av med energi, så vi låter dem busa runt lite i en halvtimme innan de ska lägga sig. Därefter byter vi blöja, tvättar dem och masserar deras fötter och ansikten och sätter på pyjamas. Under tiden sjunger vi samma fyra vaggvisor om och om igen. Den enda belysningen i deras sovrum är en nattlampa med svagt gult sken.

Juli ammar dem sedan en stund innan vi lägger dem i åkpåsarna. En av oss (oftast båda) ligger eller sitter uppe hos dem tills de somnar. Beroende på hur trötta de är kan det ta upp till en timme att varsamt stoppa om dem i åkpåsarna om och om igen. Det går oftast lättare om vi är tysta och smeker deras ryggar medsols.

Vi låter dem busa runt lite innan de ska lägga sig.

När de har somnat väntar vi ungefär en timme innan vi börjar låta på ”nedervåningen”. Sedan vaknar de kanske en eller två gånger per natt. En gång för att de är hungriga och vill amma och den andra för att de har börjat drömma och kanske behöver tröstas.

Vilar utomhus i vagn eller bärsele

Vi försöker också få till en förmiddags- och eftermiddagsvila som nu ingår i deras dagliga schema. Tvillingarna är morgonpigga och vaknar nöjda och glada mellan 6 och 7 på morgonen. Men de blir också snabbt trötta igen efter frukost. Vi har nu vant oss vid det och går gärna ut en sväng med dem i vagnen eller bärselarna. Oftast somnar de direkt och då kan vi passa på att ta vackra morgonbilder. Vi gör sedan likadant efter lunch varje dag.

Men alla dagar ser olika ut och ibland vägrar de att somna två gånger på dagen eller sova längre än två timmar i sträck. Och det händer att de vaknar på natten och är uppe i en timme. Men så är det med barn och vi försöker anpassa oss efter dem så mycket som möjligt.

xoxo
Det här var sista delen av följetongen om familjen på roadtrip. Läs tidigare delar här.
 
Foto: Christian Göran

Följ Supermagicalunicorntwins på Instagram

Följ Juli och Christian och deras tvillingflickor Lovisa och Matilda på deras roadtrip: @supermagicalunicorntwins och @christiangoran

Varför Supermagicalunicorntwins?

Så här berättar Juli och Christian:

”Tidigt i graviditeten, i vecka 12, fick vi hemska nyheter från vår läkare. Våra tvillingar led av tvillingtransfusionssyndrom, TTS. Det innebär i korthet att blodet från moderkakan blir orättvist fördelat mellan tvillingarna. Beroende på hur tvillingtransfusionen utvecklas under graviditeten kan tvillingarna dö inuti livmodern eller överleva, men med hög risk för fosterskador.

I vecka 18 fick vi nästa chock. En av bebisarna hade en cysta som växte på lungan och sköt hjärtat åt sidan. Varje vecka under graviditeten åkte vi till sjukhuset för att undersöka både TTS och lungcystan. Det var en tuff period med mycket oro men vi försökte vara positiva och hålla modet uppe.

Familj och vänner stöttade oss under den här kämpiga tiden. En dag sa en nära vän att hon var övertygad om att våra bebisar var supermagiska enhörningsbebisar och började sjunga om dem. Det var så skönt och befriande att höra att vi började skratta! Vi kommer aldrig glömma det lyckliga och lugnande ögonblicket.

Vår väns korta jingel följde oss sedan under resten av graviditeten och hjälpte oss att vara positiva och tro på att allt skulle bli bra. Och allt blev bra.

Och det är därför vi kallar dem supermagicalunicorntwins. För oss är de verkligen våra supermagiska enhörningsbebisar.”