Småbarnslivet kräver en plan

Möt Pierre Bel, bloggande småbarnspappa från Frankrike som här ger sina bästa tips för att klara sig igenom de slitiga småbarnsåren.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappabloggaren Pierre Bel illustrerar i en teckning hur han sitter uppe mitt i natten med en klarvaken bebis.
"Föräldralivet är orättvist. Klockan är tre på morgonen; dämpad belysning, lilla nallen spelar en vaggvisa och yllefilten värmer skönt … men Maëlie tycker att det vore ännu bättre om du också kunde gå med henne lite fram och tillbaka … medan du kämpar för att inte falla i koma."
Foto: monpapa.fr

När vår första dotter Luna gjorde entré i vår lilla familj hamnade vi i en ganska vanlig fälla som nyblivna föräldrar gärna gör: Vi fortsatte i vår vanliga rytm och trodde att Luna skulle anpassa sig till den. HELT FEL! Vi blev snabbt utmattade och det blev jobbigare och jobbigare att gå upp varje natt. För att inte göra samma misstag med vår nyfödda Maëlie håller vi oss till en plan.

Behöver du tips på presenter till en 1-åring?

När de blir tonåringar ska jag hämnas genom att väcka dem riktigt tidigt på helgerna.

Här är mina bästa råd:

  1. Bestäm ett klockslag när ni senast ska gå och lägga er och håll er till det även om ni kanske skulle vilja se ett avsnitt av favoritserien eller en film. Skriv ner vad ni vill titta på, så kan ni göra det längre fram när alla sover nätterna igenom. Just nu ligger fokus på familjen.
  2. Arbeta som ett team: Vi försöker dela på uppgifterna, särskilt på natten. Vi går upp båda två och medan den ena byter blöja fixar den andra nappflaskan. Sedan vilar den ena medan den andra får pyret att somna om. Och så turas vi om så att ingen av oss blir för trött och båda får sin vila.
  3. Har ni äldre barn så låt dem vara delaktiga i nya syskonet. Vår lilla kavata Luna hjälper oss ständigt genom att underhålla Maëlie när hon sitter i babysittern eller hämta nappen eller nallen … massor av små saker som underlättar vår vardag.
  4. Ät en balanserad kost även om det kan vara svårt att få tid att laga mat. Glöm inte färska grönsaker och frukter så ni får i er vitaminer som är nödvändigare än någonsin. För balansen på kaffefronten dricker jag två koppar åt gången, en per öga;)
  5. Viktigast för mig är att påminna sig om att även om det just nu känns lite jobbigt så är det här unika och värdefulla stunder för relationen mellan föräldrar och barn. När de blir tonåringar ska jag hämnas genom att väcka dem riktigt tidigt på helgerna.
BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappabloggaren Pierre Bel ritar tillsammans med sin dotter.
 
Foto: monpapa.fr

Pierre Bel

Bor: St Céré, på landet, i Frankrike
Gör: driver bloggen monpapa.fr som handlar om livet i vår lilla familj
Familj: är gift och har två små flickor, Luna & Maëlie