Vaggvisor som fungerar

När musikrecensenten Kristin fick barn blev det lugnare toner i högtalarna. Här tipsar hon om bra musik som också fungerar som vaggvisor för sonen Bruno.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Vaggvisor behöver inte vara traditionella, det kan vara annan lugn musik som får barnet att somna.
Kristin berättar att Bruno får somna till Vashti Bunyan.
Foto: privat

Hej Kristin, vad lyssnar du och Bruno på för musik?

”Just nu när jag är föräldraledig och inte recenserar någon musik lyssnar jag bara på mina gamla favoritband.

Jag vill att Bruno ska få höra, och förhoppningsvis lära sig att tycka om, den musik som har betytt mest för mig. Sedan ska vi beta oss igenom klassikerskivorna så att han får sin allmänbildning.”

Hellre mysig västkustrock än tidiga Broder Daniel.

Kristins musiklyssnande har förändrats sedan Bruno föddes för tre månader sedan. Nu blir det mer musik som man blir lugn av. Alltså hellre mysig västkustrock än tidiga Broder Daniel när det skramlar som mest.

Få bebis att somna till musik

Det finns massor av alternativ till att sjunga en klassisk vaggvisa under nattningen. Du kan i princip sjunga eller spela vilken lugn favoritlåt som helst när du tröstar eller vaggar ditt barn till sömns.

Eftersom förälderns röst har en lugnande effekt på barnet är det mysigaste kanske att spela nattningsmusik som du själv gillar och helt enkelt sjunga med.

Kristin berättar att Bruno får somna till någon av Björn Olssons alla skivor. Eller till Vashti Bunyan.

”Vi har inte lyssnat på några klassiska barnvisor än – förutom de som finns i speldosor. Jag brukar spela låtar som hade kunnat vara barnvisor.”

Håkan Hellströms mamma har släppt en skiva som är farmorsmysig.

”Vashti Bunyan sjunger ju mjukt som sammet och Håkan Hellströms mamma Christina har släppt en skiva som är helt opretentiöst farmorsmysig.”

Bruno får lyssna på musik hela dagarna när han och Kristin är hemma. De har alltid på musik i bakgrunden. Och hon har en lista på Spotify som hela tiden fylls på med låtar som hon tycker att Bruno ska höra.

”När jag var gravid skapade jag en spellista på Spotify som jag döpte till Brunos musik där jag hela tiden pytsade in låtar som jag ville att han skulle höra.”

Tips på vaggvisor

En klassisk vaggvisa som Kristin tipsar om är Vem kan segla. ”Fast det får inte vara Lee Hazlewoods version för den är omöjlig att komma till ro med.” Train Song med Vashti Bunyan är en modernare vaggvisa som i alla fall får Bruno, 12 veckor gammal, att komma till ro.

3 tips till på var man kan hitta bra vaggvisor.

  1. Folkpop från 60-talet
  2. Jazz
  3. Modern postklassisk musik – typ Olafur Arnalds alla skivor
BABYBJÖRN Föräldramagasin – Musikrecensent Kristin Lundell med sin son.

Kristin Lundell

Bor: Hornstull i Stockholm
Gör: Skribent och musikrecensent på Aftonbladet
Min familj: Bruno, född i februari 2016, och Niklas