Vår historia

Vi är ett familjeägt företag med familjers bästa i fokus. 1961 sålde vi vår första baby-sitter. Sedan dess har vi lyssnat och lärt oss av föräldrar och experter för att kunna skapa omtyckta produkter som uppmuntrar till närhet och som används och älskas varje dag. Allt vi gör, gör vi med omsorg för nästa generation.

Följ med oss när vi tittar tillbaka på några av våra mest minnesvärda stunder!

mother with baby in a baby bouncermother with baby in a baby bouncer

1961 — ett varumärke föds

1960 tillbringade Björn Jakobson tid i USA, och där fick han en idé som han inte kunde släppa. När han kom tillbaka till Sverige förverkligade han sin idé och började tillverka en babysitter tillsammans med sin svägerska Elsa Jakobson.

Baby's in retro BabyBjörn bouncersBaby's in retro BabyBjörn bouncers

1963 — babysittern och läkarna

Björn kontaktade barnläkare och andra specialister om sin idé, och efter positiv feedback föddes konceptet bakom babysittern.

Björn & Lillemor with childrenBjörn & Lillemor with children

1965 — blev föräldrar

1962 träffade Björn textildesigern Lillemor på dans och redan ett par månader senare gifte de sig. Det unga paret blev snabbt en familj på fyra. Deras barn Joakim och Siri föddes med bara 11 månaders mellanrum, vilket innebar att familjen levde enligt konceptet två barn under två år.

BabyBjörn retro logoBabyBjörn retro logo

1964 — logotyp och marknadsföring

Björn och Elsa, som båda var småbarnsföräldrar, visste vad som krävdes för att nå ut till nyblivna mammor och skapa intresse för sina produkter. Tillsammans skapade de sin första logotyp.

BabyBjörn Björn - the founder with a babyBabyBjörn Björn - the founder with a baby

1965 — den uppblåsbara skötbädden

På bilden syns Björn när han byter blöja, iklädd vit skjorta och slips(!). En pappa som bytte blöjor var en ovanlig syn 1962. Men för Björn och Lillemor har pappans roll under småbarnstiden alltid varit central i utvecklingen och marknadsföringen av BabyBjörns produkter.

Bib with the deep spill pocket - a classic from BabyBjörnBib with the deep spill pocket - a classic from BabyBjörn

1968 — haklappen

När dottern Lisa började äta själv blev Björn och Lillemor så överrumplade av hur hon formligen åt med hela kroppen att de omedelbart insåg behovet av en rejäl, avtorkbar haklapp.

The toy container - BabyBjörn historyThe toy container - BabyBjörn history

1970 - leksaksbacken

Leksaksbacken blev snabbt en bästsäljare på 1970-talet, inte minst i Tyskland. Den rymde många olika ting, inklusive barn!

Family walking with dog in the foresFamily walking with dog in the fores

1973 - hjärtenära

Detta var året då vår första bärsele lanserades. Inspirationen till produkten kom från sjukvården som betonade vikten av närhet för små barn. Bärselen kallades för Hjärtenära och Björns beskrivning av känslan av att bära dottern Josefin närmast hjärtat är riktigt talande: ”Det kändes som om jag svävade på moln.”

Changing diapers in the ’70sChanging diapers in the ’70s

Blöjbyte på 1970-talet

Skötprodukter var en viktig del av sortimentet under årtionden. Den här väskan förvandlades smidigt till en skötbädd och var väldigt populär under många år.

’80s version of the BabyBjörn bouncer’80s version of the BabyBjörn bouncer

1980 - talets version av babysitter

Dessa unga herrar var ansiktet utåt i en kampanj om hållbarhet och långlivade produkter, tillverkade för att hålla i generationer.

BabyBjörn ‘80s diaper bagsBabyBjörn ‘80s diaper bags

1980 - talets blöjväskor

Våra blöjväskor var väldigt populära och lanserades i många olika former genom åren. Denna är garanterat en av våra mest färgglada och självklart var det Lillemor som stod bakom designen.

Popular travel crib from the ’80sPopular travel crib from the ’80s

Populär resesäng från 1980 - talet

Vår resesäng i trä blev snabbt populär och en kär ägodel i många hem under lång tid.

Lillemor’s holiday retail concept1985—color crushLillemor’s holiday retail concept1985—color crush

1985 - en färgkavalkad

1980-talet bestod av en explosion av färger och mönster och vi var sannerligen inte sena med att haka på trenden. På bilden syns Lillemors förslag till årets julklapp.

Dads in ads in the ’80sDads in ads in the ’80s

Pappor syns allt oftare i reklamannonser på 1980-talet

Lillemor var tidigt ute med att pappor borde synas i marknadsföringen av företagets produkter, vilket chockade många distributörer och partners utomlands.

Denim design in the ’80sDenim design in the ’80s

Denimen gör entré på 1980-talet

Den här skötväskan blev väldigt populär bland föräldrar. Vårt logistikcenter har legat i Småland ända sedan företaget grundades. Många foton togs i närområdet. Bland annat det här från 80-talet.

1991—the classic baby carrier1991—the classic baby carrier

1991 - den klassiska bärselen

Trots att bärselen Hjärtenära var riktigt populär ville Björn och Lillemor skapa en bärsele som var ännu enklare att ta på och av. 1991 lanserade vi därför Bärsele Original i snygg marinblå design. Från och med nu var det möjligt att bära barnet även framåtvänt. Försäljningen exploderade och varumärket nådde ut till nya kunder runtom i världen.

1994—introducing a new color to the industry1994—introducing a new color to the industry

1994 - lansering av ny färg

När tidskriften Harper’s Bazaar publicerade en svartvit bild av vår klassiskt marinblå Bärsele Original blev vi fullständigt nedringda av människor som ville köpa den ”svarta” bärselen. Till och med Lillemor, som med sina klassiska mönster varit en pionjär inom babyindustrin, ställde sig tveksam till att göra en babyprodukt i svart. Men eftersom responsen var så positiv såg hon snabbt till att skapa en bärsele i elegant svart – och ända sedan dess har det varit en ikonisk produkt.

BabyBjörn 1997—classic designs…BabyBjörn 1997—classic designs…

1997 - KLASSISK DESIGN …

Att fånga upp klassiska mönster som skotskrutigt, smårutigt och kritstrecksrandigt för att matcha föräldrarnas stil var en av Lillemors specialiteter. Av någon anledning blev detta klassiska Harlequinmönster aldrig någon storsäljare.

Björn & Lillemor BabyBjörn familyBjörn & Lillemor BabyBjörn family

2000 - ny inspiration

Familjen har berikats med 10 barnbarn sedan 1990-talet och med dem föddes nya produktidéer. Lillemor och Björn kallar sina barnbarn för ”livets efterrätt”.

BabyBjörn 2005—potty timeBabyBjörn 2005—potty time

2005 - potträning

Pottor har ingått i vårt sortiment sedan 1960-talet. De har lanserats i olika former och färger och under en period på 1970-talet hade vi till och med en genomskinlig potta, särskilt framtagen för dagis. Den blev föga förvånande inte någon större succé.

Father with baby in Baby Carrier One AirFather with baby in Baby Carrier One Air

2013 - lanseringen av bärselen one

Att bära sitt barn blev alltmer populärt och många föräldrar ville kunna bära sina barn lite längre stunder. Det resulterade i Bärsele One och utvecklingen av flera andra typer av nya bärselar

Dad's with baby in Baby Carrier One dadstories collectionDad's with baby in Baby Carrier One dadstories collection

2017 - #dadstories

När #dadstories-kollektionen lanserades 2017 och pappor började dela med sig av sina erfarenheter, räknade vi med att få en del negativa reaktioner eller protester —men möttes endast av kärlek och stöd.

BabyBjörn second generationBabyBjörn second generation

2019 - andra generationen

2018 lämnade Björn och Lillemor över företaget till sina barn som har vuxit upp med BabyBjörn som ett femte syskon.

BabyBjörn 60 anniversary press informationBabyBjörn 60 anniversary press information

Pessinformation

Vill du fördjupa dig ytterligare i vår historia och läsa om alla viktiga händelser från starten 1961 fram till idag? Här hittar du hela versionen av vår historia.

Läs mer