
)
Bebisars sömn – fakta och goda råd
Spädbarns sömn – hur kan det vara ett problem? Vi bad barnmorskan Maria Sahlin dela med sig av sina bästa tips kring bebisar och sömn.
Att komma hem från BB med en ny liten familjemedlem innebär ofta att bebislyckan varvas med totalt kaos. Alla rutiner är som bortblåsta, man äter, sover och är vaken på konstiga tider. Dygnet runt! Hur ska man egentligen tänka när det kommer till spädbarn och sömn?
Maria Sahlin har jobbat som barnmorska i många år och inleder med ett lugnande råd. ”Var inte orolig, det kommer att bli bättre. Det är helt naturligt att det känns omtumlande och rörigt i början. Men försök följa barnets rytm så gott det går den här första tiden. Gå in i bebisbubblan och ta en dag i taget”.
Hur mycket sover ett spädbarn?
Under de första veckorna sover nyfödda bebisar mer än de är vakna. Ett spädbarns sömnbehov är i genomsnitt mellan 16 och 22 timmar per dygn. Men det är viktigt att komma ihåg att det är stor variation mellan barn och att det även kan variera från dag till dag.
”Som nybliven förälder kan man tro att man har hittat en rutin i början med det vanliga är att det inte finns några rutiner. Sömnperiodernas längd ändras ständigt. Vissa dagar sover barnet färre men längre stunder och andra dagar oftare men kortare,” förklarar Maria.
Nyfödda bebisar sover i korta perioder
Det vanliga är alltså att nyfödda barn sover 16 – 22 timmar per dygn. Det låter som en rätt skön tillvaro för nyblivna föräldrar. Hur kommer det sig då att många föräldrar upplever att första tiden präglas av sömnbrist?
” Det har att göra med att bebisar ofta sover i väldigt korta perioder. Ett nyfött barn sover en stund, är vaken en stund och somnar sedan igen. Och så kan det vara dygnet runt de första veckorna. Så småningom kommer barnet att komma in i vår dygnsrytm och vara vaket längre på dagarna och sova flera timmar i sträck på nätterna”, säger Maria. Precis som hos vuxna så består spädbarnets sömn av olika faser av djup och ytlig sömn.
”Spädbarnet sover inte djupt hela tiden, utan växlar mellan att sova djupt, vara sömning och sova ytligt. Däremellan är barnet antingen vaket och piggt, vaket och gnälligt eller skrikande eller gråtande”.
Spädbarnets sömn styrs av hunger och mättnad
Under de första veckorna är mat och sömn i fokus för din nyfödda bebis. Att äta tar mycket energi och gör att bebisen somnar. När barnet vaknar igen är det ofta av hunger. Den nyfödda bebisen sover efter sin egen klocka och somnar när hen behöver sova. En förändring brukar ske runt 4 – 7 veckor när bebisen börjar bli nyfiken på sin omgivning och kanske ibland behöver lugnas för att kunna somna.
Följer sin sömnrytm från magen
Det är mycket kring ett barns födelse som är smart uttänkt av naturen men att barnet föds med en annan dygnsrytm än sina föräldrar är inte lika finurligt. Och man vet fortfarande inte riktigt varför det är så.
”Spädbarn följer sin egen sömnrytm från magen, ibland en vecka efter födseln, ibland upp till flera månader. I magen är de flesta bebisar vakna som mest under sen kväll och natt, och sover gott under tidig morgon och förmiddag”, förklarar Maria. Och det blir förstås en utmaning för de flesta.
”Det är klart att det kan kännas frustrerande om ditt barn är vaket när du själv vill sova. Ha tålamod när det gäller sömnen, ditt barn kommer successivt att börja sova längre på nätterna. En ettåring har garanterat inte kvar sin spädbarnsrytm”.
Vill du veta mer om vårt populära sova-sortiment? Upptäck 5 fördelar med våra drömmiga produkter.