Sömn för nyfödda: Barnmorskans tips
)
Nyföddas sömn – hur mycket besvär kan det orsaka? Mycket, tydligen. Om du känner dig överväldigad av din nya familjemedlems kaotiska sömnmönster är du inte ensam. Vi bad barnmorskan Maria Sahlin dela med sig av sina kunskaper om hur man hanterar de sömnlösa nätterna med en nyfödd. Spoilervarning: det finns ingen bruksanvisning, men det blir enklare.
Välkommen till babybubblan
Du har precis kommit hem med din lilla älskling och livet har vänts upp och ner. Glädjefyllda stunder varvas med fullständigt kaos: din bebis äter, sover och vaknar dygnet runt.
Maria har några lugnande ord till alla nyblivna föräldrar:
"Oroa dig inte – det kommer att bli bättre"
"Det är helt naturligt att känna sig överväldigad och att det blir rörigt i början. Men försök att följa barnets rytm under de första veckorna. Gå in i babybubblan, ta en dag i taget och flyt bara med!"
Hur mycket sömn behöver ett nyfött barn?
Här är lite överraskande information: nyfödda sover faktiskt mer än de är vakna. I genomsnitt sover de mellan 16 och 22 timmar under en 24-timmarsperiod. Visst låter det drömmigt? Men verkligheten med deras korta, fragmenterade sömncykler kan få föräldrarna att känna att de knappt hinner stänga ögonen innan bebisen vaknar igen.
– Som nybliven förälder kanske du tror att du har hittat en rutin i början, säger Maria. Men det är vanligt att detta förändras ofta.
”Längden på ditt barns sömnperioder kan också variera, med längre stunder vissa dagar och kortare stunder andra dagar.”
Varför sömnen känns så svårfångad
Nyfödda sover i korta perioder – vanligtvis 18- 20 timmar om dagen – fördelade över 24 timmar. De skiljer ännu inte mellan dag och natt, vilket kan göra de första veckorna särskilt tröttsamma för föräldrarna.
– Ett nyfött barn sover en stund, är vaket en stund och somnar sedan igen, ofta dygnet runt, förklarar Maria.
”Så småningom kommer ditt barn att anpassa sig till en mer typisk dygnsrytm, vara vaket längre under dagen och sova längre stunder på natten.”
Hunger styr sömnschemat
Under de första veckorna handlar det mesta om mat och sömn. Bebisars små kroppar kräver frekvent matning, vilket tar mycket energi och ofta får dem att somna direkt efter att de ätit. När de vaknar igen är det oftast för att de är hungriga.
Maria noterar att denna rytm börjar skifta efter ungefär 4–7 veckor i takt med att bebisarna blir mer nyfikna på sin omgivning. I det här skedet kan föräldrarna behöva trösta sitt barn för att få honom eller henne att somna oftare.
)
Sömncyklerna börjar i livmodern
Nyfödda föds med sömnvanor som utvecklats under graviditeten. För föräldrarna passar dessa rytmer tyvärr inte alltid ihop med en god natts sömn.
– Nyfödda brukar hålla fast vid det sömnmönster de hade i livmodern, förklarar Maria.
”De flesta barn är mer aktiva sent på kvällen och natten och sover gott tidigt på morgonen.”
Denna missmatchning kan kännas frustrerande, men Maria erbjuder en gnista av hopp:
"Var tålmodig när det gäller sömn – ditt barn kommer gradvis att börja sova längre stunder på natten. När de är ett år gamla har de vuxit ur sömncykeln de hade som nyfödda."
Håll ut, du gör ett bra jobb
Att förstå sin nyfödda bebis sömn är en av de svåraste delarna av det tidiga föräldraskapet, men det är en tillfällig fas. Med Marias experttips och lite tålamod kommer du att klara av dessa sömnlösa nätter. Kom ihåg att ditt barns sömn förbättras med tiden – och det kommer din sömn också göra.
Här hittar du fler tips, knep och råd om din bebis och sömn.
Lär känna våra produkter
)
5 anledningar att älska vårt sova-sortiment
Vårt populära sova-sortiment är designat med bebisar och föräldrar i åtanke och gör läggningen enklare för hela familjen.
)
Din bebis & sömn
Har du en nyfödd bebis som inte vill sova? Få råd om hur du kan hjälpa din bebis att sova och läs våra tips till trötta föräldrar.