Potty Training in the Summer - BabyBjörnPotty Training in the Summer - BabyBjörn

BABYBJÖRN x MILLIE POPPINS

Potträning på sommaren


Sommaren är äntligen här och du kanske planerar att börja potträna ditt barn snart. Men hur vet man när det är dags att börja? 
Jag heter Mille Poppins och jobbar som barnomsorgsspecialist. Idag ska jag dela med mig av mina bästa potträningstips och de många goda skälen till att du ska börja potträna på sommaren! 

Varför ska du potträna på sommaren? 

Ditt barn är redo att sluta använda blöjor dagtid när det är cirka 2-2,5 år gammalt. Eftersom dagarna är varmare kan ditt barn bära lättare kläder och springa runt blöjfritt, vilket gör det lättare för dem att hinna fram till toaletten eller pottan i tid. Det minimerar också stöket i händelse av olyckor – och olyckor måste man förstås räkna med! 

Potty Training in the Summer - BabyBjörn

10 tips för potträning på sommaren

Jag har samlat mina tio bästa tips som gör potträningen med ditt barn till en barnlek. 

1. Börja under en helg eller när du planerar att vara hemma i 2-4 dagar. Detta minskar det initiala trycket från att vara på språng när ditt barn behöver använda pottan. Planera istället för härliga sommardagar i trädgården, i parken eller på stranden – oavsett var ni njuter av solen tillsammans.


2. Ha en speciell leksak som barnet kan leka med medan det sitter på pottan eller toaletten. En såpbubbelmaskin är perfekt för utomhusbruk, eller så kan du använda en särskild bok.


3. Plocka fram den nya pottan tillsammans – gör det spännande och prata om potträning dagarna före start.


4. Om ditt barn råkar ha en olycka är det viktigt att vara optimistisk och positiv. Ta alltid med barmet till pottan efter en olycka och säg: ”Ska vi se om det kommer lite mer?” Det är viktigt att de förknippar känslan av att kissa eller bajsa med att sitta på pottan.

Potty Training in the Summer - BabyBjörn

Måsten för potträningen

5. Fråga många gånger under dagen om de behöver sitta på pottan. Varje timme eller så! Och håll pottan inom synhåll. Det innebär att flytta med den från rum till rum och även ta med den vid utomhuslek.


6. Det är skönt att låta ditt barn bära så lite som möjligt från midjan och ner. Om barnet behöver vara klätt och gå runt i underbyxor eller kläder, prova att gå upp i storlek eftersom det gör det lättare och mindre frustrerande för barnet att dra plaggen upp och ner. Jag skulle också rekommendera att hoppa över klänningar ett par dagar och istället välja shorts med resår i midjan, utan knappar eller spännen.


7. Solen är mycket starkare under sommarmånaderna, så håll ditt barn i skuggan när det är utomhus. Det innebär naturligtvis även att pottan placeras i skuggan.

Potty Training in the Summer - BabyBjörn

8. Den stora toaletten kan vara skrämmande i början. Försök att ha en golvpotta vid sidan om och uppmuntra alltid både pojkar och flickor att börja potträna sittande.


9. Om ditt barn brukar bajsa regelbundet är det bra att ha koll på vilken tid på dygnet det brukar vara. När tidpunkten sedan infinner sig kan du försöka få barnet att sitta lite längre på pottan och sjunga sånger, titta på iPaden i tio minuter eller läsa en bok med dem.


10. Nattetid kommer ditt barn förmodligen fortfarande att behöva blöja. Om möjligt kan du även skapa lite nya och spännande rutiner kring nattblöjan! Istället för att behålla samma blöjtyp som barnet alltid har använt, kan du köpa byxblöjor för "stora barn" som är lättare och tunnare.

Så lyckas du med potträningen 

Potträning kan kännas lite skrämmande! Men att vara förberedd med rätt utrustning och välja att börja potträna under sommaren när ditt barn är runt 2-2,5 år är det bästa sättet att göra potträningen till en barnlek. 

Millie Poppins

Millie PoppinsMillie Poppins

Millie Poppins, baserad i Storbritannien, är expert på nyfödda och småbarn. Med över tio års erfarenhet av barnomsorg erbjuder hon fantastiskt stöd och specialistråd som hjälper föräldrar.

Måsten för potträningen