Nördfakta om nättyg

Snabbkurs för vetgiriga

Nörd: ”Person som har ett stort specialintresse”. Om du är en nörd så dras du säkert redan till detaljerade beskrivningar och tekniska specifikationer. På BABYBJÖRN har vi ett par nördar med materialkunskap som specialintresse. 

Ett detaljerat faktablad höjer inte kvaliteten på en babyprodukt. Men att lära sig mer gör det enklare att välja rätt. Du kanske skulle uppskatta ditt val av bärsele ännu mer om du visste en del nördiga saker om materialet? Textilgurun Lisen på BABYBJÖRN guidar dig.

babybjorn-airology-lisen

Det började med en blöt fläck

Det var 2005 som BABYBJÖRN på prov lät några småbarnsfamiljer testa bärselar i nättyg. Föräldrarnas positiva reaktioner kom direkt: ”Nu kanske vi slipper den blöta fläcken på magen!”

Närheten – det allra mysigaste med att bära sin bebis – innebär också att kroppsvärmen från både förälder och barn kan göra att man inte alltid vill bära. Det blir lätt för varmt.

I vissa länder kan kombinationen varmt och fuktigt klimat, kroppsvärme och täta material bli till ett verkligt överhettningsproblem. Och i värsta fall börjar ditt barn må dåligt och visar tecken på värmeslag.

Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar, till exempel när omgivande miljö är för varm. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och är därför extra känsliga för värme.

År 2005 fanns inga nättyger som var mjuka nog att passa små barn. Det nätmaterial som fanns användes framför allt till skyddskläder, inom vården och sportklädesindustrin. Så vi lät göra en egen mjuk variant som passade bebisar, ett mjukt så kallat 3D-nät. Och det var så det började.

babybjorn-airology-material

Sen skapade vi den perfekta sandwichen

BABYBJÖRN använder tre olika typer av nättyg i bärselarna. De har olika egenskaper som kompletterar varandra i fråga om elasticitet, mjukhet och stadga. Alla tre varianter är snabbtorkande, slitstarka, färgbeständiga och skrynkelfria. Och de innehåller inga allergiframkallande ämnen.

Det unika är dock att våra nättyger är mjuka och barnvänliga samtidigt som de släpper igenom luft och fukt. Varje gång du rör på dig med ditt barn i bärselen så svalkas ni båda. Nättygerna andas!

Vårt sofistikerade 3D-nät

3D-nätet är det mest sofistikerade av våra nättyger. Det består av tre lager som stickas i en enda process. Ja, nätet är faktiskt stickat!

Man kan se 3D-nätet som en klassisk sandwich: över- och underdel med fyllning mellan. I vår sandwich är dock brödet bakat av ett tunt nät, och fyllningen är en ytterst fin enfibrig tråd. Och med ett sådant recept blir resultatet lätt, luftigt och mjukt!

Det går att sammanfoga olika skikt genom laminering också. Men om lagren skulle lamineras istället för att stickas skulle vi få något som liknar en gammal och torr macka: hårdare, stelare och inte lika luftig.

Det är den enfibriga tråden i mellanlagret som gör nättyget så gosigt, och det är stickmetoden som gör det luftigt. Känn efter på Bärsele We Air, materialet är mjukt och studsigt som en minimadrass!

Mjukt nät – för barnens skull

Vår allra mjukaste variant är ett extra mjukt nät. Små barn har känslig hud, dessutom suger och biter de på det mesta i sin omgivning. Dessa två faktorer gör att materialen måste vara extra mjuka mot barnkinder och små munnar.

På ställen närmast barnets hud i våra bärselar använder vi därför ett extra mjukt nättyg.

Stumt nät som inte slits

Den tredje varianten av nättyg som vi använder är ett stumt nät. Stumt nät är som namnet avslöjar inte elastiskt utan ger den nödvändiga stadgan. Vi använder det som yttertyg på våra nätbärselar.

Det här är ett mjukt och tunt men väldigt slitstarkt material som också används som till exempel möbeltyg. Eftersom det är så slitstarkt står det emot nötning och daglig användning!