Babygunga eller babysitter – vad är skillnaden?

Den första tiden med ett nyfött barn kan vara en väldigt intensiv och bitvis utmattande period. Många föräldrar använder en babygunga eller babysitter dagligen och tycker att det är en fantastisk hjälp – helt enkelt det bästa alternativet till famnen! Där kan barnet leka nöjt eller sova en stund, samtidigt som föräldern får händerna fria till att ordna något att äta eller ta en dusch.  Men en hel del skiljer babygungor och babysittrar åt. Visste du att en babysitter har naturlig gungning medan många babygungor är eldrivna? Babysittern går att använda från nyfödd och de flesta barnen tycker om att sova i den. Så vad väljer du? Ta några minuter och läs vår artikel för att lära dig skillnaderna mellan en babysitter och en babygunga! 

Elektrisk babygunga eller naturligt gungande babysitter?

Både babygungan och babysittern imiterar den vaggande rörelsen från när ditt barn låg i magen eller ligger i famnen. Detta har en magisk effekt! De flesta barn blir lugna och nöjda av gungningen och många gillar att sova i den.

Den som föredrar naturlig gungning väljer mellan Babysitter Bliss och Balance Soft. Rörelsen är mjuk och har en lugnande effekt, till och med sövande. De första veckorna eller månaderna kommer ditt barn att vara nöjt med att bara kunna sitta halvlutande och titta på ditt ansikte eller sova medan du gungar babysittern med handen.

Men när din bebis är lite äldre och kommer på att en benspark eller armrörelse sätter babysittern i gungning börjar det roliga! Den rör sig upp och ner men slutar gunga när barnet vill det – eller somnar. På det sättet undviker du att ditt barn vänjer sig vid att alltid vaggas.

De flesta elektriska babygungorna är batteridrivna så det kommer att gå åt en hel del batterier såvida du inte väljer en modell som är laddningsbar (eller har sladd). Elektriska babygungor har en motor som kan ge ifrån sig ljud, så fundera på hur det påverkar ditt barn: lugnande eller störande?

Babygunga med extra allt eller bärbar babysitter?

Det finns allt från fullskaliga små ”nöjesparker” till lättare, bärbara modeller. Babysittrar är oftast lättare och smidigare, och hjälpen som den ger är densamma som en babygunga. Barnet gungar nöjt och kan sova i båda varianterna.

En babysitter från BABYBJÖRN kan du flytta runt i hemmet utan ansträngning och den tar inte mycket plats alls. Den är också bärbar: det betyder att den går att fälla ihop och ta med på resan.

Den vanligaste skillnaden när det gäller smidighet är att babygungan oftast inte är bärbar. Den är elektrisk och har en motor som gör den tyngre och större. Dessutom kan den ha en bricka, leksaker och musik.

Roliga tillbehör – för barnets skull!

Gungandet brukar vara ett nöje i sig, men när ditt barn är ett par månader gammalt kan du hänga på leksaker för att göra stunden i babysittern ännu roligare. Lekbåge, bricka, hängande mobil, blinkande lampor och musik är vanliga tillbehör.

Se bara till att tillbehören är löstagbara för dig – men inte för barnet! Lösa smådelar kan hamna i barnets mun. Till våra babysittrar kan du köpa till roliga lekbågar av hög kvalitet i barnvänliga material. Självklart är all plast BPA-fri.

Goda råd för att gunga säkert

  1. De flesta modeller har en rekommenderad maxvikt på 7–11 kg. Tänk på att när barn börjar kunna rulla och dra sig upp själva så ska produkten sluta användas. Babysitter Bliss och Balance Soft har extra lång användningstid eftersom de kan förvandlas till en skön barnstol som räcker upp till ca 2 år.
  2. Se till att det finns ett bakåtlutat läge som passar spädbarn, inte bara ett upprätt läge för lite äldre barn. Med Babysitter Bliss och Balance Soft kan du enkelt välja mellan tre olika höjdlägen.
  3. Om du väljer en BABYBJÖRN Babysitter med naturligt gung så är det du eller barnets egna rörelser som styr gungningen helt. Men en elektrisk babygunga kan ha upp till 8 lägen! Då gäller det att börja lugnt och känna av vad barnet tycker om.
  4. Det ska vara mjukt och skönt att sitta i den, inga hårda kanter eller stelt ryggstöd. Babysitter Bliss och Balance Soft har en ergonomiskt utformad tygsits som ger rätt stöd för barnets rygg, nacke och huvud.
  5. Det ska finnas en sele för att knäppa fast barnet. På Babysitter Bliss och Balance Soft knäpps selen av och på med två knappar. Använd den även om du själv sitter bredvid – utvecklingen kan gå snabbare än du tror och plötsligt kan ditt barn resa sig upp!
  6. Se till att golvplattan eller foten är bred och stabil så att den inte riskerar att tippa av rörelserna. Babysitter Bliss och Balance Soft har JPMA-märkning (USA) och CE-märkning (EU). Det garanterar att produkten uppfyller en tillförlitlig, oberoende säkerhetsstandard.