Patrick Mazeau

En osteopats syn på babyprodukter

Patrick Mazeau är osteopat med mer än trettioåtta års erfarenhet i Frankrike och Storbritannien. Han har dagligen behandlat gravida och barn sedan 1990-talet. Hans expertområde är plagiocefali, även känt som skallasymmetri. Patrick bor i Paris där han har sin mottagning. Han är även en engagerad pappa och farfar. Läs mer här om Patrick här.


Allmänt

Som osteopat blev jag intresserad av babyprodukter först 1987 när jag började behandla gravida och nyfödda. Sedan dess har jag lärt mig mycket om bebisar och deras fysik. Ett barns skelett börjar utvecklas under fostrets tredje månad. Vid födseln väger barnet vanligtvis runt 3,2 kg och är ungefär 50 cm långt. Barn växer snabbt under de första tre åren. Bara under de första fem månaderna fördubblar de sin vikt och vid ett års ålder har de tredubblat den. Skallbenen förbenas vid ungefär två års ålder, men skelettet fortsätter att utvecklas från spädbarnstiden till ungefär 25 års ålder. Det finns ingen enskild position som är optimal för att hjälpa skelettet att utvecklas. Det viktigaste är att barnet växlar mellan olika positioner och därför måste föräldrarna vara uppmärksamma på signaler om att det är dags att vända barnet.

Jag har behandlat många barn med platt huvudform genom åren, men under de senaste tre åren har antalet fall ökat av flera skäl. Jag råder mina gravida patienter att använda förebyggande positioner och tekniker för att minimera deformering av huvudet och stimulera rotation av barnets huvud, vilket också förhindrar torticollis. Om det uppstår problem bör förebyggande åtgärder sättas in redan de första veckorna efter förlossningen. Jag rekommenderar att undersöka spädbarn redan vid tre veckors ålder. Jag undersöker och behandlar ofta bebisar under deras första levnadsvecka! Det är helt fantastiskt och dessutom mer effektivt än att undersöka barn vid sex månaders ålder! Skallbenen är mindre anpassningsbara då. Dessutom får jag ju möjlighet att ge fler råd till föräldrarna tidigare.

Jag gillar verkligen tyget BabyBjörn använder i sina produkter. Det är väldigt flexibelt och luftigt och ger utrymme för rörelse för skallbenen och barnets kropp i allmänhet. Extra viktigt är det i huvudstödet på både bärselen och babysittern, eftersom de används av barn i den ålder när skallasymmetri upptäcks.


Bärsele

BabyBjörn bärsele är synonymt med komfort. Barnet sitter bekvämt: höfterna är särade och ryggraden är stabil och rak. Barnet kan vila mot mammans eller pappans kropp. Det finns tillräckligt med utrymme för barnet att vrida huvudet åt båda hållen när det är vänt mot föräldern.

Under graviditeten har fostret nära kontakt med mamman och är medveten om temperatur, ljud etc. Bärselen påminner om denna känsla samtidigt som den nära kontakten bibehålls och stressen för barnet minskar under de första veckorna efter födseln. Dessutom är det ju en trygghet som båda föräldrarna kan erbjuda. När barnets nacke är tillräckligt stabil för att kunna hålla huvudet upprätt är det viktigt att bärselen kan stabilisera både rygg och nacke och låta barnet vrida huvudet. För att förhindra platt huvudform får en bärsele inte trycka ihop skallbenen. Dessutom måste den tillåta rotation av huvudet åt båda hållen.

Det är även viktigt att bärselen gör det möjligt för barnet att röra axlar, armar, höfter och ben fritt. På så sätt kan barnet dra nytta av olika positioner och rörlighet. Beroende på ålder kan barnets position ändras, till exempel från att ligga på mage till på rygg, så att barnet kan se världen runt omkring sig.

Jag uppmuntrar föräldrar att leka mycket med sitt barn under dagen och att låta barnet ligga på mage och växla position ofta samt stimulera deras psykomotricitet under det första årets utveckling. Mina äldsta söner är 34 respektive 31 år gamla och jag har burit dem båda i en bärsele från BabyBjörn. Jag uppskattade att deras ryggar hamnade i en naturlig och rak position när jag bar runt dem.

Baby Carrier Mini - closeness and newborns

Babysitter

Jag gillar babysitterns luftiga struktur. Kroppen kan både andas och röra sig tack vare stretchmaterialet. Babysitterns design, det mjuka och luftiga tyget och dess storlek, ger ett välbalanserat och bekvämt stöd som gör att barnet kan vara både rörligt och avslappnat på samma gång. Den progressiva höjdjusteringen av sitsen följer den psykomotoriska utvecklingen hos nyfödda.

Babysittern är bekväm eftersom den både har en luftig struktur och är töjbar. Enligt mig bidrar det till att förhindra negativ kontakt med kranialbenet, och därmed undviker man platt huvudform. Babysittern kan ställas in i flera olika lägen, från vågrätt till 45°. Barn bör inte sitta vertikalt för tidigt, dvs. före tre månaders ålder. Detta för att skydda ryggradens utveckling och inte orsaka några missbildningar. Babysitterns säkra fastspänningssystem håller barnet tryggt på plats, samtidigt som barnet kan röra ben och armar fritt.

”Mitt barnbarn älskar att gunga i sin babysitter. Att känna att kroppen rör sig håller honom både sysselsatt och nöjd.”

Läs också; Att bli pappa, om den första tiden med bebis.

Läs också: Ett tryggt val.

About us - safety first - BabyBjörn