Ergonomics and carrying positionsErgonomics and carrying positions

Ergonomi och bärpositioner: inåtvänt- och utåtvänt

En viktig del när det gäller ergonomi och bärande är de olika bärpositionerna. Alla våra bärselemodeller kan användas från det att barnet är nyfött (utan att något extra spädbarnsinlägg behövs). Härkan du se vilka av våra bärselar som har tre bärpositioner, och vilka som har fyra, samt hur länge barnet kan bäras i respektive modell.

Under barnets första månader är behovet av närhet och trygghet som störst. Hos små bebisar utgör dessutom huvudet ungefär en fjärdedel av barnets totala vikt. Eftersom nackmuskulaturen fortfarande är under utveckling, är det tungt för bebisen att hålla huvudet upprätt länge. Därför ska barnet bäras inåtvänt under barnets första fem månader.

Efter fem månader är de flesta barn redo att bäras utåtvänt. Då är barnets höfter, ryggrad och nackmuskulatur tillräckligt utvecklade, och nacken är tillräckligt stark för att barnet själv ska kunna hålla huvudet upprätt. Många barn brukar också kunna sitta själva vid den här åldern, och visar ofta tecken på nyfikenhet och att de vill se mer av vad som händer runtomkring dem.

Det viktigaste att tänka på som förälder är att vara lyhörd inför barnets signaler. Att bära utåtvänt är ett alternativ som många föräldrar och barn trivs bra med, och att bära inåtvänt passar andra, även efter fem månaders ålder. Låt barnet bestämma själv hur det vill bli buret.

Vill du läsa mer om ergonomiska bärselar och benställning? Då kan du göra det här.