Ergonomics and head supportErgonomics and head support

Ergonomi och huvudstöd

Innan ditt barn kan hålla huvudet upprätt själv är det viktigt att bärselen har ett ordentligt huvudstöd som hjälper till att hålla huvudet i en upprätt position. Nackmuskulaturen hos ett litet barn är inte tillräckligt utvecklat för att barnet själv ska kunna hålla upp sitt huvud. Små bebisars huvud upptar dessutom cirka en fjärdedel av kroppsvikten, vilket är mer än dubbelt så mycket som hos en vuxen. Så det är inte svårt att förstå att den lilla nacken till en början behöver stöd. De flesta barn är inte tillräckligt starka för att själva hålla sitt huvud i en upprätt position förrän de är cirka 5 månader gamla.

Det är därför huvudstödet är en så viktig del av en ergonomisk bärsele. När ett barn bärs i bärsele är det viktigt att det kan luta huvudet mot förälderns bröst, och samtidigt ha ett gott stöd i nacken.

En del föräldrar och barn trivs bäst med att ha huvudstödet helt uppfällt, så att hela barnets huvud täcks. Andra trivs bättre med att ha huvudstödet nedvikt, samtidigt som det fortfarande ger ett bra stöd för nacken. Tumregeln är att stödet ska vara högt nog att förhindra att barnets huvud faller bakåt.

Alla bärselar från BabyBjörn har justerbara huvudstöd som du kan anpassa efter ditt barn och i takt med att hen växer.

Vill du läsa mer om ergonomiska bärselar och benställning, kan du göra det här.