When to start potty training? 5 signs your child is readyWhen to start potty training? 5 signs your child is ready

Dags att sluta med blöja? 5 tecken på att ditt barn är redo


Hur vet jag att mitt barn är redo att sluta med blöja? Ett vanligt tecken är att du inte behöver byta blöja lika ofta. Här har vi samlat några tecken som signalerar att blöjstadiet börjar se ett slut.

Börjar du misstänka att ditt barn är redo att sluta med blöja? Det är såklart väldigt olika från barn till barn, men det finns några tydliga signaler att hålla utkik efter som ger dig en hint om att det kan vara dags att plocka fram pottan.

1. Du behöver inte byta blöja lika ofta
När ditt barn börjar hålla sig torrt ett par timmar i taget eller har en torr blöja efter att ha sovit, är hen oftast redo att sluta med blöja och börja potträna.

2. Blöjan är torr under längre perioder
Om du märker att du byter blöja enbart efter sovstunder eller vissa måltider och att det går lång tid mellan blöjbytena, så kan det vara dags att ta fram pottan.

3. Barnet ogillar att ha kiss eller bajs i blöjan
Visar ditt barn tydligt att den blöta eller smutsiga blöjan är irriterande? När blöjan börjar bli ett vanligt samtalsämne hemma är det ett tecken på att ditt barn är redo att säga hejdå till blöjan.

4. En massa prat om kiss och bajs
När ditt barn börjar prata om ”kiss” och ”bajs” är det oftast ett tecken på att hen börjar bli självständig nog att sluta med blöja.

5. Nyfiken på dina toalettbesök
Vill ditt barn gärna följa med dig på toaletten? Då är det läge att berätta vad och hur man gör där och uppmuntra ditt barn att göra detsamma. Potträningen och vägen till att bli blöjfri kan börja!

När kan man börja potträna? Få svar på vanliga frågor om potträning.