How to start potty training - BabyBjörnHow to start potty training - BabyBjörn

När kan jag börja potträna mitt barn? Vi svarar på de vanligaste frågorna om potträning


Hur kommer vi igång med potträningen och när kan jag börja potträna mitt barn? Här får du svar på allt du funderar på kring barn och potträning!

Det kan lätt uppstå en massa frågor i takt med barnets ökade intresse för pottan och toaletten. Här får du svar på allt du funderar på kring barn och potträning!

När kan man börja potträna?
Alla barn är olika, men det kan vara lagom att börja potträna när ditt barn är 18-24 månader. De flesta barn är redo att börja gå på pottan när de är mellan 1,5-2 år gamla. Efter 24 månader kan det bli tuffare att börja med potträning då barnet ofta kommit in i en stark självständighetsfas.

Det finns några signaler att hålla utkik efter som kan betyda att ditt barn är redo för potträning. Börja gärna potträna när ditt barn visar tecken på att vilja sluta med blöja, till exempel när hen börjar irritera sig mer än vanligt på en blöt eller smutsig blöja.

Sommarsemestern kan vara en bra tid att börja potträna. På sommaren behöver ditt barn inte lika mycket kläder, vilket gör det enklare att gå på pottan spontant, och skulle olyckan vara framme gör det inte så mycket. Dessutom har man ofta lite mer tid under semestern och kan gå in för potträningen helhjärtat.

Var kan man potträna?
Potträning behöver inte bara ske i badrummet eller på toaletten. Se till att pottan finns nära till hands, gärna i ett rum där barnet gillar att vara. På så sätt ger du ditt barn en chans att vänja sig vid pottan och förbereda sig för potträningen.

Hur kan jag hjälpa mitt barn att potträna?
Du kan framför allt hjälpa ditt barn att bli blöjfritt genom att skynda långsamt. Gör potträningen kul och spännande och låt barnet prova sig fram i egen takt.
Låt barnet styra när det är dags att gå på pottan, men passa också på att erbjuda pottan när barnet har vaknat eller ätit. Barn behöver ofta lugn och ro för att kunna slappna av när de ska kissa eller bajsa, så ge barnet det lugnet även på pottan eller toaletten.

Om det blir problem med potträningen så pausa ett tag och prova igen om några veckor.

Misstänker du att det är dags att sluta med blöjan? Läs om tecknen som signalerar att det är hög tid att ta fram pottan.