My baby and safe sleeping—what should i bear in mind? BabyBjörnMy baby and safe sleeping—what should i bear in mind? BabyBjörn

Min bebis och säker sömn – vad ska jag tänka på?


När din bebis sover tryggt gör du det också. Men hur vet du egentligen att ditt barn sover säkert? Vi har pratat med den amerikanske akutvårdsläkaren och barnsäkerhetsexperten Mark Brandenburg som har skrivit boken ”Baby Safe”. Här delar han med sig av sina rekommendationer kring bebisar och säker sömn.Varför är sömnen så viktig?
För den lilla bebisen är sömnen viktig för både tillväxt och utveckling. Och som trött småbarnsförälder vet man också hur viktig sömnen är för den egna återhämtningen.

Vilka faktorer är avgörande för säker sömn?
För att bebisar under 12 månader ska sova säkert är det framför allt två faktorer som spelar in: bebisens sovposition och sovmiljön.

Är det bäst för bebisen att sova på rygg eller mage?
Att sova på rygg är det allra bästa för bebisar. Safe to Sleep (ursprungligen Back to Sleep) är en amerikansk kampanj som lanserades för 25 år sedan. Den uppmanade föräldrar att låta sina barn sova på rygg, och sedan dess har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat med 50 %. Min rekommendation är därför att bebisar ska sova tryggt på en säker, stabil och plan sovyta tills de är minst 12 månader.

Hur ska en säker sovmiljö se ut?
En babysäng eller vagga är den allra säkraste sovmiljön för din bebis. Ställ sängen på en plats där möbler, textilier, persiennsnören och liknande är utom räckhåll för barnet.

Vad ska man använda för madrass och madrassöverdrag?
Det allra viktigaste med madrassen är att den inte är för mjuk och att den passar sängen. Madrassen ska ligga tätt intill sängens sidor så att barnet inte kan hamna under den eller fastna i mellanrummet mellan madrassen och sidorna. Om du får plats med två fingrar mellan sängens sida och madrassen är madrassen för liten. Se också till att madrassöverdraget är gjort av ett slitstarkt material och sitter spänt runt madrassen.

Hur ska man tänka kring kuddar, täcken och gosedjur?
Ett litet barn behöver inte ha så många tillbehör i sängen som vi vuxna kanske tror. Många lägger nog i både kudde och täcke i sängen, men oftast räcker det med en napp och eventuellt en mysig sovpåse. Det är i de flesta fall allt ett barn behöver för att hålla sig varmt när hen sover. Helst ska man helt undvika att ha filtar, spjälskydd, kuddar, stoppade täcken, mjuka leksaker och gosedjur i barnets säng.

Är det säkert att sova tillsammans?
Ditt barn sover som säkrast i en säng eller vagga bredvid din säng, inte i din säng. Låt gärna barnet sova i ditt rum, men att sova i samma säng som föräldrarna rekommenderas inte. Drick aldrig alkohol eller ta droger, sömntabletter eller annan medicin som gör dig dåsig om du bestämmer dig för att samsova med ditt barn.Mark Brandenburg är akutvårdsläkare inom epidemiologi i Oklahoma samt Chief Medical Officer vid Bristow Medical Center. Dr. Brandenburg utbildade sig till epidemiolog vid University of London. Han och hans fru Kelly har två pojkar som sedan länge vuxit ur sina babysängar. Dr. Brandenburg har skrivit två böcker om föräldraskap och barnsäkerhet samt publicerat över 25 avhandlingar om akutvård och skadeepidemiologi.

Lär känna våra produkter