Varför ska man bära nära

Vi tycker att det är fantastiskt att något så enkelt kan betyda så mycket – både för barnet och föräldrarna.

Vi pratar ofta med föräldrar som berättar att de inte var beredda på hur mycket närhet en nyfödd bebis behöver, särskilt under de första månaderna. Eftersom omställningen till livet utanför livmodern är så stor, är det såklart naturligt att en nyfödd bebis känner sig tryggast och lugnast när hen får vara nära. Att få känna din värme, höra din röst och dina hjärtslag och känna doften från dig, är det bästa som finns för din bebis.

Just därför tycker vi att det är så otroligt bra att bära i bärsele – ditt barn får all närhet som hen behöver, samtidigt som du som förälder får händerna fria. När ni spenderar tid så nära varandra frigörs dessutom må-bra-hormonet oxytocin – vilket hjälper er att knyta an.

Visst är det fint att något så enkelt kan vara så betydelsefullt?

VILL DU VETA MER OM FÖRDELARNA MED ATT BÄRA DITT BARN?

  • NÄRHETEN

Du kan aldrig skämma bort ditt barn med för mycket närhet. När du bär ditt barn ger du hen massor av trygghet, vilket så småningom kommer innebära att ditt barn vågar utforska världen på egen hand.

  • ANKNYTNINGEN

Att bära stärker bandet mellan dig och ditt barn, särskilt under de första månaderna. Vill du läsa mer om anknytning kan du göra det här.

  • UTVECKLINGEN

Att bära är bra för ditt barns utveckling, både fysiskt och emotionellt. När du bär är ditt barn med dig hela tiden, och det blir naturligt att ni kommunicerar på olika sätt, vilket främjar språkutvecklingen. Här kan du läsa mer om barns språkutveckling.

  • ENKELHETEN

Att bära ger dig händerna fria – perfekt när du har saker att göra, men ändå vill ha ditt barn nära. Det kan också vara skönt att slippa vagnen om du ska gå ut på en skogspromenad, eller hämta ett äldre syskon på förskolan. Med en bärsele som är lätt att justera blir det också enkelt för de personer som står ditt barn allra närmast, att bära.

  • NYFIKENHETEN

När ditt barn blir lite större ökar ofta nyfikenheten på omvärlden. Bär du till exempel framåtvänt eller på ryggen kan ditt barn utforska omgivningen, samtidigt som hen är trygg och lugn nära dig.

  • OCH HJÄLP NÄR SMÅ MAGAR KRÅNGLAR!

Magknip hos små barn påverkar ofta hela familjen. Att bära i bärsele kan lindra smärtan då det gör att ditt barn blir buret i en upprätt position.

Vill du veta mer om vilken bärsele som passar just dig och ditt barn? Vi hjälper dig i vår bärseleguide!