Flytta utomlands med barn

"Vi hade pratat om att flytta utomlands sedan vi träffades för 13 år sedan, min man och jag. Men det var alltid något som gjorde att flytten sköts upp och åren gick. Sedan kom flytten på tal igen när barnen var 2 och 8 år gamla. Vi bestämde oss för Spanien och solkusten." Här berättar Karin hur det kan vara att flytta utomlands med barn.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Flyttlådor i väntan på en flytt utomlands med barn.
"Alla våra saker skulle säljas: hus, bil och möbler."
Foto: Johnér

Vi valde Spanien för att inte ha alltför långt till släkt och vänner i Sverige samt att allt är lättare att sköta inom EU än utanför. Efter en del letande och läsande på nätet kom vi fram till att Torrevieja på Spanska solkusten nog kunde bli bra. Vi bokade en semester för att kolla in staden på plats.

Tvillingfamiljen på resa: Häng med på roadtrip i Europa!

Väl framme kände vi direkt att vi skulle kunna tänka oss att bo där och där få en chans att lägga mer tid och energi på barnen. Många frågor snurrade när vi väl kom hem: Hur löser vi jobb? Skola för barnen?

Jag har länge velat ta ett studieuppehåll. Så blev det, tjänstledig för studier på halvtid och en underbart förstående arbetsgivare i AJ Produkter AB som lät mig fortsätta arbeta deltid på distans.

Vi förbereder oss att flytta utomlands med barn

Knappt ett år tog det att förbereda oss själva och barnen på flytten. Alla våra saker skulle säljas: hus, bil och möbler. Ska man bo tillfälligt utomlands är det mycket att kolla upp med Skatteverket och Försäkringskassan. Mycket information går att hitta på nätet och det man fortfarande undrar kan man prata med en handläggare om.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Karin och hennes familj flyttade till Spanien, barnen med resväskor.
Eftersom ingen av oss talade spanska kunde vi inte förbereda barnen så mycket, berättar Karin.
Foto: privat.

Själva flytten juni 2013 blev utdragen med några ”mellanboenden” på grund av vår husförsäljning. Båda barnen såg detta som ett äventyr, ingen oro och ingen tillbakalängtan. Skönt. Stora tjejen som förstod att hon skulle säga hej då till sina vänner var dock ledsen över detta.

Det var tuffast för minstingen som vid flytten var drygt tre år.

Det som förundrade oss vuxna mest under denna fas var hur lite barnen faktiskt saknade alla sina leksaker som efterhand stuvades undan eller såldes. Vi trodde att de betydde mycket mer, men det var först när leksakerna fick plats i en plastkasse som saker började efterfrågas.

Planera resan med vår checklista

Barnen hjälper oss vuxna med språket

Väl på plats i Spanien var det tuffast för minstingen som vid flytten var drygt tre år. Hon hade inte förstått vidden av att ingen kommer att förstå henne och att hon inte skulle förstå vad barn eller vuxna sa till henne.

Det tog ungefär två hårda månader innan hon kunde kommunicera med läraren och klasskamrater och började trivas med sin vardag. Hon hade en del frågor om var hemma var och behövde tid för att flytten skulle landa.

Elva månader efter flytten är båda barnen spansktalande.

Nioåringen blev välkomnad med öppna armar och är det fortfarande ett år senare. I Spanien väljer man om barnen ska gå hem över lunch och ta siesta, eller betala för mat och passning på skolan. Vi valde att barnen skulle vara kvar för att lära känna sina klasskamrater och komma in i gemenskapen. Detta gav oss också en snabbare inblick i det spanska köket.

Läs om barns tidiga språkutveckling

Den spanska skolan är olik den svenska

Den spanska skolan ligger före Sverige i några ämnen, bland annat matematik. Vår dotters lärare var mycket hjälpsam när hon var tvungen att läsa in två läsår på ett år. Eftersom ingen av oss kunde tala spanska innan vi åkte kunde vi inte förbereda barnen så mycket. Vi läste lite glosor tillsammans varje vecka och påbörjade en cd-romkurs utan att slutföra den.

Vi hade bestämt oss för att barnen skulle gå i den spanska kommunala skolan för att lära sig språket och kulturen. Vi har haft mycket hjälp av nätet och forum om att flytta utomlands med barn för att få den information vi behöver.

Inför fiestor och högtider brukar föräldrar bjudas in för att hjälpa till.

Skolans grindar stängs klockan 09.10. Kommer man senare utan intyg på vad som hänt så får man vända och är välkommen tillbaka nästa dag. Vuxna är välkomna att boka tid för att komma in på skolan. Inför fiestor och högtider brukar föräldrar bjudas in för att hjälpa till med tillverkning av dräkter eller rekvisita.

Skolan är mer uppdelad jämfört med i Sverige. Skolan sköter själva undervisningen men berättar för föräldrarna hur de vill att man skall hjälpa till att stötta sina barn med läxhjälp och annat.

Utrymmet för medbestämmande är litet. Å andra sidan så ges lärarna det förtroendet och det kan ibland bli högljutt på möten. Men däremellan tuffar det på. Skolan sköter sitt när barnen är där och föräldrarna sköter resten när barnen inte är i skolan.

Mer inspiration: Svenska föräldrar och barn i världen

Familjefokus

Att flytta utomlands med barn fick oss att inse att vi älskar det familjefokus som genomsyrar det spanska samhället på alla plan. Man märker det när man är på semester i Spanien.

På något vis finns det alltid små barn med, oavsett tidpunkt, på restauranger. Man märker det ännu tydligare när man bor i en spansk stad, har barn i en spansk skola och umgås med spanjorer.

Det kramas och pussas och leendena är stora och äkta.

Barnen möts på morgonen av sin fröken och eventuella oklarheter reds ut innan de klassvis i samlad trupp går in innanför grindarna. Föräldrarna får inte följa med innanför. Det kramas och pussas och leendena är stora och äkta – varje dag. Stannar man kvar en stund efter att grindarna stängts så hör man hur de hälsar högt på varandra och sjunger.

En helt galen reseberättelse! ”Där någonstans insåg jag att det skulle bli en jobbig flygning”

Skillnaderna med att bo utomlands

Det finns skillnader som spelar mindre roll när man är på semester, men som blir viktiga när man väl flyttar utomlands och lever som bofast. I Spanien niar man till exempel fortfarande äldre personer eller personer som man inte känner som ett exempel på att man vill visa respekt för sina medmänniskor.

Det är billigare att leva i Spanien. Hur mycket billigare påverkar man själv genom sina val av standard och om man behöver ha till exempel  bil. Här har vi fria busskort. Det finns en engångskostnad om 7 euro för att göra kortet, men sedan förnyar man det gratis varje år. Kortet ger också inträde till vissa museer och andra aktiviteter.

Maten är billigare både i affären och och att gå ut och äta eller ta något gott att dricka. Elektricitet är däremot väldigt mycket dyrare än i Sverige. Likaså vattnet.

Text och foto: Karin Ingelstrand