Friluftsliv och småbarnsvardag

Anna och Jacob är aktiva människor som älskar att komma ut i naturen året runt. De är också småbarnsföräldrar, hur får de tid och ork för friluftsliv? Vi följde med dem och deras lilla Edith upp på Åre fjäll. Det blev ett samtal om livet som småbarnsförälder, nya perspektiv och utmaningar.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Anna, Jacob och lilla Edith njuter av natur och friluftsliv uppe på Åre fjäll.
”Allting är mycket roligare när Edith är med.” Anna och Jacob älskar att vandra på fjället med dottern Edith i bärsele.
Foto: BabyBjörn

Tystnaden är magnifik och utsikten bedövande vacker. Tunga gråa moln rör sig snabbt över våra huvuden, närmare himlen än så här kommer man inte.

Utomhusaktiviteter med barn – 5 proffstips

Vinden friskar i samtidigt som några solstrålar tränger fram genom det gråa.

Jag gillar när det är väder, när man känner naturens krafter.

Edith kisar med halvöppen mun som för att smaka på blåsten. Hon verkar trivas där hon sitter nerpackad i en bärsele och just nu mitt i en varm kram mellan mamma och pappa.

Baby-carrier-one-babybjorn
Edith gillar att komma ut i naturen med mamma och pappa.

– Det här är livet, när man får komma ut på vidderna och andas, ler Jacob. Jag gillar när det är väder. När man verkligen känner naturens krafter.

Edith tittar på honom, sprattlar med benen och armarna och skrattar. Hon verkar hålla med. Hon får flera pussar av mamma och pappa.

Familjen Matkoma: Skogsutflykt med barn – mat och aktiviteter

Natur och friluftsliv

Både Anna och Jacob är aktiva människor som alltid har sportat. Jacob har ett förflutet som vattenskidåkare på elitnivå och Anna har tränat en massa olika sporter och åkt skidor i hela sitt liv. Sedan några år bor och arbetar de i Åre.

Träning efter graviditeten: Tips från Petra Månström från Maratonpodden

Att paret valde att bosätta sig i Sveriges ledande skidort är ingen slump. De stortrivs med bykänslan på sommaren och storstadspulsen på vintern. Här finns allt de behöver, närheten till naturen och möjligheten till ett aktivt friluftsliv året runt.

 Jag älskar hösten med sprakande färger och krispig luft.

När de väntade Edith pratade de mycket om hur livet kommer att bli med ett barn. Hur mycket de skulle behöva ändra. De ville inte bli tråkiga och sluta göra saker som de gillar.

– Vi är aktiva, tränande människor som älskar att åka skidor och vandra på fritiden, det är en del av vår vardag. Och vi tänkte att livet med barn blir vad vi gör det till, berättar Anna.

– Men självklart har vi anpassat oss, säger Jacob. Vardag och rutiner är annorlunda nu när vi har barn. Vi går och lägger oss tidigare och går upp tidigare. Och vi går inte ut på kvällen lika ofta som innan, men det är inget vi saknar.

Var flexibel och håll det enkelt

Anna håller med. Utmaningen som småbarnsförälder handlar mycket om att vara flexibel och planera noggrant eftersom allt faktiskt tar längre tid och kräver mer framförhållning.

Och för att få ihop friluftsaktiviteter med barn gäller det också att sänka ambitionsnivån och inte göra en så stor grej av saker och ting. Släppa lite på kontrollen, helt enkelt. Att välja aktiviteter som finns på nära håll är också viktigt.

Därför är turen till fjället en favoritutflykt. De packar en termos med något varmt eller kallt, beroende på årstiden, och något att äta, en macka och banan. Det räcker för att få ett avbrott i de vardagliga sysslorna och för att tanka både lugn och energi.

En enkel utflykt kan bli ett stort äventyr.

På sommarhalvåret blir det vandringsturer med Edith i bärsele och på vintern åker de på tur med Edith i pulka. När hon blir större tänker de åka utför med henne, här finns många barnvänliga skidbackar. Det finns mycket roligt att göra i fjällen med barn, här får du Åre-tips. 

Anna-Kihlstrom-Jacob-Lonnstrom
Anna Kihlström och Jacob Lönnström bor i Åre med sin dotter Edith.

Jacob berättar att Edith gillar att vara utomhus, de märker att hon påverkas av friheten, tystnaden och lugnet.

– Naturen är en fantastisk plats för barnfamiljer. Det är spännande och lärorikt med alla färger och man kan titta och ta på olika strukturer och material. Prasslande löv om hösten, den blöta mossan om våren, de små blommorna om sommaren. Här kan en enkel utflykt bli ett stort äventyr.

En helt galen reseberättelse! ”Där någonstans insåg jag att det skulle bli en jobbig flygning”

Nya perspektiv med barn

– Jag tycker att allting är mycket roligare nu när Edith är med, säger Anna. Det är något extra att vandra med barn. Vi har ju vandrat hur många gånger som helst, men tillsammans med Edith är det som att vi får nya perspektiv, breddad horisont. Det är väldigt roligt, jag tröttnar aldrig.

– Jag älskar utflykter om hösten när färgerna sprakar och luften är krispig och ren. Då packar jag ner Edith i bärselen och åker till Ullådalen. Där går vi rakt upp mot toppen! Plockar lite bär som vi såklart äter upp innan vi går ner igen. Njuter av utsikten och av hur magiskt det är att ha denna natur så nära.

Nu har Edith somnat i bärselen. Det är mycket intryck i naturen, man blir trött av den friska luften och då är det skönt att kunna ta en tupplur, tryggt vaggad i bärselen mellan mamma och pappa.

https://www.youtube.com/watch?v=v8Aw7702zqA

Se filmen om Bärsele One Outdoors med Anna, Jacob och Edith.

Om Anna och Jacob i artikeln

Anna Kihlström jobbar som Visual Merchandiser på Peak Performance. Hon gillar skidåkning, inredning och träning. Jacob Lönnström jobbar på Peak Performance, är deltidsbrandman och gymägare. Han gillar crossfit och skidåkning – både utför och längd. Både Anna och Jacob är aktuella som modeller för Babybjörns nya bärsele One Outdoors.