På roadtrip i Europa: packlistor bebis

Vad packar man till barnen inför långresan? Med ett hem på sex kvadrat och två bebisar som växer så det knakar krävdes en del planering. Här är del 3 av Familjen på roadtrip.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tvillingbebisarna Lovisa och Matilda leker på en filt utomhus.
De glada "supermagicalunicorntwins" Lovisa och Matilda relaxar och leker på en filt utomhus.
Foto: Christian Göran
Det här har hänt: Efter en tuff och orolig graviditet ville Juli och Christian spendera så mycket tid som möjligt med sina supermagicalunicorntwins. Därför bytte de lägenheten i Berlin mot en campingbuss och gav sig av på en flera månaders lång bilsemester.  De startade från Tyskland och åkte i sakta mak norrut genom Danmark och Sverige. Nu är de på väg söderut genom Norge. Läs del 1 och del 2 här.
Undrar du över namnet supermagicalunicorntwins? I faktarutan i slutet av artikeln får du svar.

Gjorde noggranna packlistor

Vi ska villigt erkänna att vi kämpade en aning för att hålla listorna så korta som möjligt. Samtidigt visste vi ju att vi skulle passera städer på resan och ha möjlighet att handla kläder om barnen skulle växa ut något plagg. När vi var i de nordligaste delarna av Norge köpte vi faktiskt långärmade bodys i merinoull, som såldes överallt.

Kläder

De barnkläder vi tog med oss var också tilltagna i storlek så att bebisarna hade något att växa i. Vår tanke var att hitta en plats att övernatta på där vi också skulle kunna tvätta en gång i veckan. På de flesta campingplatser går det att hyra tvättmaskiner. Det här är vad vi tog med till ett barn, ungefär det som behövs för en vecka:

7 bodys, kort- och långärmade
5 par tunna strumpor + 5 par tjocka strumpor
1 varm overall i merinoull
1 varm sparkdräkt i merinoull + 1 för utomhusbruk
3 tröjor
1 solhatt
2 varma mössor
7 halskragar
2 par långkalsonger

Tvätta/bada

badhandduk med luva
tvätthandduk
några frottéhanddukar
storpack av blöjor, tvättlappar osv.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Glad bebis i badbalja badas av pappa.
Att plaska och leka i badet är alltid lika roligt.
Foto: Christian Göran

Mata/äta

Våra tvillingtjejer var bara sex månader när vi påbörjade resan, och då hade vi precis börjat med smakportioner. Därför tog vi med allt detta:

haklappar + förkläden
muggar + skedar
en hopfällbar matstol
nappflaskor
termos för varmt vatten till barnmat
manuell bröstpump
en amningskudde

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Mamma Julie med en av tvillingarna ute i skogen.
Det blir många timmar utomhus för familjen på roadtrip.
Foto: Christian Göran

Utomhusgrejer

Två saker som vi har använt väldigt mycket är filten och soltältet. Eftersom vi inte har så mycket utrymme i bussen och spenderar mycket tid utomhus är det perfekt att lägga ut filten i tältet och låta barnen sparka av sig på den så fort vädret tillåter.

solcellsstyrd nattlampa
en filt med plastad baksida
soltält
bärsele
sulky
filt till sulkyn
varma åkpåsar som vi även använder som sovsäckar
regnskydd
myggnät

Leksaker

Vi försökte att inte ta med så många leksaker och istället använda det vi har. Till exempel tomma lådor, skedar eller PET-flaskor. Vi låter dem ta tag i en sak i varje hand. De älskar det och börjar direkt slå ihop sakerna mot varandra. Men några leksaker tog vi ändå med:

babymobil
gosedjur
olika greppleksaker i plast och trä
skallra
bitringar
prassel-leksak

Apoteksgrejer

Kummin är kramplösande och gasdrivande och hjälper mot magknip. Lovisa hade kolik som liten bebis och då hjälpte dessa kumminsuppar bra. Kallt fänkålste är bra för matsmältningen. Vi brukar göra vår egen mygg- och fästingolja genom att blanda 200 gram kokosolja med några droppar eterisk lavendel- och citronellaolja.

D-vitamindroppar
magolja
kummin mot magknip (suppar)
fänkålste
paracetamol (suppar)
hemmagjord mygg-/fästingolja
fästingborttagare
nässug
nässpray med saltvatten
varmvattenflaska
febertermometer för ändtarmen
zinkpasta
oliv- och kokosolja för bad
violrot mot tandvärk

Vaccinationer och allmänna undersökningar

Vi följer den allmänna tyska vaccinationsplanen, i den utsträckning det behövs. Innan vi startade resan bokade vi tid för en allmän undersökning för att prata med vår barnläkare om hur vi skulle få in vaccinationerna och undersökningarna i vår resplan.

Vi bestämde att vi skulle titta förbi igen på väg tillbaka från Sverige och ner mot Sydeuropa. Vaccinationen mot mässling skulle egentligen ha gjorts i vinter, men eftersom vi hade bestämt att de inte skulle börja förskolan förrän de är 1,5 år var det okej att skjuta på den till våren.

Vår barnläkare tyckte att vi skulle göra så här: Eftersom vi skjuter på barnens vaccinationer, t.ex. mot mässling, på grund av att vi är på resande fot men samtidigt inte vill riskera att de blir sjuka, ska vi hålla koll på vaccinationsrekommendationerna från Robert Koch Institut i de länder vi besöker. Om det förekommer fall av exempelvis mässling kan vi ge barnen vaccinationen under resans gång bara för säkerhets skull.

När vi kommer tillbaka till Tyskland nu i oktober stannar vi kvar ett tag för att göra alla undersökningar som krävs. Vi gör då inte bara de allmänna, utan även några särskilda undersökningar för för tidigt födda, t.ex. besök hos hjärtläkare, ögonläkare, utvecklingstest samt en undersökning av Matildas lungor.

Tips! Om ni funderar på att göra en längre resa genom Europa går det att ta alla vaccinationer och göra de vanligaste undersökningarna i andra EU-länder om ni har det europeiska försäkringskortet (i Tyskland finns det på baksidan av det tyska försäkringskortet). Man betalar då bara för vaccinet.

xoxo
Missa inte nästa del om utmaningarna med att få till rutinerna i vårt dagliga bussliv :)
 
Foto: Christian Göran

Följ Supermagicalunicorntwins på Instagram

Följ Juli och Christian och deras tvillingflickor Lovisa och Matilda på deras roadtrip:  @supermagicalunicorntwins och @christiangoran

Varför Supermagicalunicorntwins?

Så här berättar Juli och Christian:

”Tidigt i graviditeten, i vecka 12, fick vi hemska nyheter från vår läkare. Våra tvillingar led av tvillingtransfusionssyndrom, TTS. Det innebär i korthet att blodet från moderkakan blir orättvist fördelat mellan tvillingarna. Beroende på hur tvillingtransfusionen utvecklas under graviditeten kan tvillingarna dö inuti livmodern eller överleva, men med hög risk för fosterskador.

I vecka 18 fick vi nästa chock. En av bebisarna hade en cysta som växte på lungan och sköt hjärtat åt sidan. Varje vecka under graviditeten åkte vi till sjukhuset för att undersöka både TTS och lungcystan. Det var en tuff period med mycket oro men vi försökte vara positiva och hålla modet uppe.

Familj och vänner stöttade oss under den här kämpiga tiden. En dag sa en nära vän att hon var övertygad om att våra bebisar var supermagiska enhörningsbebisar och började sjunga om dem. Det var så skönt och befriande att höra att vi började skratta! Vi kommer aldrig glömma det lyckliga och lugnande ögonblicket.

Vår väns korta jingel följde oss sedan under resten av graviditeten och hjälpte oss att vara positiva och tro på att allt skulle bli bra. Och allt blev bra.

Och det är därför vi kallar dem supermagicalunicorntwins. För oss är de verkligen våra supermagiska enhörningsbebisar.”