Sprid kärlek med enkla hjärtkakor

Alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att sprida lite extra kärlek med hjälp av kakornas kraft. Här får du ett recept på pastelliga hjärtformade kakor att bjuda dina kära på.

Baka hjärtformade kakor till alla hjärtans dag
Med mördeg och hushållsfärg kan du göra fina marmorerade kakor.
Foto: Ida Köhler

Grunden i dessa kakor är mördeg färgad med hushållsfärg och smaksatt med vanilj, ingefära och citronskal. Du kan självklart utesluta eller ändra smaksättningarna, men se då till att inte använda ingredienser som ändrar konsistensen på degen för mycket.

 

Färgglada hjärtkakor till alla hjärtans dag

 

Ingredienser

200 g smör

4 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1 äggula

2 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

1 citron, skalet

Blå och röd hushållsfärg

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom hushållsfärgen i en bunke och knåda ihop till en ganska torr deg. Dela degen i tre bitar. Jag gjorde en större del och två mindre.

Färga mördeg med hushållsfärg till alla hjärtans dag
Färga degen i olika färger med hushållsfärg.
Foto: BabyBjörn

2. Droppa lite hushållsfärg i taget i de två mindre degbitarna och knåda in färgen ordentligt. Om du vill ha starka färger, se då till att använda en koncentrerad hushållsfärg så inte konsistensen på degen ändras av för mycket vätska. Jag använde en liten mängd färg för en mer pastellig look.

3. Ta en bit av den större, ofärgade degen. Ta en bit av den blå och lägg ovanpå, en bit av rosa och lägg ovanpå den blå. Stapla degbitar löst på varandra i vilken ordning du vill tills degen är slut och du har en slarvig stapel. Tryck ihop den i båda ändarna till en klump.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Baka pastellfärgade kakor till alla hjärtans dag
Varva de olika färgerna för en marmorerad effekt.
Foto: BabyBjörn

4. Lägg degen på en bit plastfolie och tryck ut den lite. Vik den en gång på hälften och sedan en gång till och tryck ut så färgerna går in i varandra men inte för mycket så de blandas helt.

5. Linda in degen i plastfolien och lägg i kylen i 30 min eller en timme så smöret svalnar igen.

6. Ta ut degen ur kylen, kavla den ca 0,5 cm tjock och stansa ut kakor med en hjärtform. Kolla vilken sida av kakan som har finast färg och lägg den uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

Föräldramagasin – Marmorerad mördeg till hjärtformade kakor
Kavla ut degen försiktigt så färgerna inte blandas för mycket.
Foto: BabyBjörn

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 225 grader Celsius i 5–10 minuter. Håll koll så de inte bränns.

8. Ta ut och låt svalna. Om de tappat formen under gräddningen kan du trycka hjärtformen igenom kakorna på nytt medan de är mjuka.

9. Sprid kärleken till alla du känner, gärna ihop med kaffe!

Här hittar du alla våra recept