Graviditetstips för 9 sköna månader

Nicolas graviditetstips garanterar inte att du slipper trilla ner i den bottenlösa brunnen fylld av föräldraoro som internet är. Men hon har varit i samma sits och har samlat några tips för att göra graviditeten till 9 lite skönare månader.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Lugnande graviditetstips från bloggaren och mamman Nicola. Här gosar hon med sin nyfödda bebis.
Vissa ville skriva ner ett datum i sina kalendrar så jag hittade på ett. Åtta dagar senare än beräknat förlossningsdatum.
Foto: Nicola Friend

Graviditetstips för 9 sköna månader

  1. Förbered i god tid
  2. Avslöja inte BF
  3. Rensa i garderoben
  4. Välj inget namn till bebisen
  5. Förbered din partner
  6. Luta dig inte tillbaka

1. Förbered i god tid

Det skapar en tydlig känsla av lugn när allt är på plats. Jag menar inte att du ska köpa vaggan samtidigt som graviditetstestet, men när du går in i den tredje trimestern vill du känna dig förberedd. När jag var höggravid i vecka 38 hade vår bilbarnstol inte kommit än. Den förnuftiga delen av hjärnan sa: ”Oroa dig inte, vi beställer en på nätet om hon kommer tidigare.” Förnuftet hade rätt.

Problemet är bara att den irrationella sidan av hjärnan får så mycket mer spelrum under slutet av graviditeten. När bilbarnstolen väl var på plats kände jag mig lugn och det visade sig sedan att det skulle ta sex veckor till innan någon fick sitta i den!

Läs! Därför saknar jag gravidmagen

2. Avslöja inte BF

Jag kände på mig att hon skulle dröja kvar lite längre därinne i magen (eftersom hon var min första). Ett beräknat förlossningsdatum (BF) är trots allt bara läkarnas kvalificerade gissning. Bara tanken på en hel hop med välmenande människor som undrar när det är dags skulle ha stressat ihjäl mig, så jag var lite vag när det gällde datumet. Vissa nöjde sig med det medan andra ville skriva in datumet i kalendern (VARFÖR?), så jag hittade på ett datum som låg åtta dagar efter BF.

Hon kom sedan hela 16 dagar efter det datum läkarna hade beräknat, så jag fick ändå känna på lite av folks otålighet. Nästa gång ger jag det en månad (och hoppas att det inte läser det här)!

Stressiga kvällar när vi inte kunde komma överens om vad vi skulle kalla henne.

3. Rensa garderoben

Det finns inget mer stressande för en gravid som vill ta sig ut än att behöva prova i stort sett alla plagg i garderoben innan en hittar något tillräckligt stretchigt som passar. Jag lade alla plagg längst in i garderoben så fort jag insåg att de inte passade längre, vilket innebar att jag snabbt kunde se vad jag kunde ha på mig.

Alternativen blev allt färre i takt med att magen växte, men nu vet jag varför alla pratar om att minimera garderoben. Det blir så mycket enklare att göra sig i ordning när du tar bort en massa valmöjligheter från ekvationen.

Mer om mammakläder: Så klär du gravidmagen

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bloggaren och mamman Nicola Friend, gravid med sitt första barn.
Jag menar inte att du ska köpa vaggan samtidigt som graviditetstestet, men när du går in i den tredje trimestern vill du känna dig förberedd.
Foto: Nicola Friend

4. Välj inget namn till bebisen

Eller välj ett om du hellre vill det. Känn bara ingen press att bebisen måste ha ett namn redan i livmodern. Jag och min man började diskutera namn innan jag kände första sparken och efter några stressiga kvällar när vi inte kunde komma överens om vad vi skulle kalla henne (eller honom) bestämde vi oss för att inte tänka på det förrän hon var här. Och det gjorde vi faktiskt inte. Det var verkligen en lättnad.

Du har tre månader på dig att registrera bebisens namn och vet du vad? Bebisar har inget emot att kallas gumman, snuttan eller kråkan. Vi väntade ända tills sista dagen innan hon fick ett namn och vår lilla korv hade inget alls emot det!

Läs alla Nicolas artiklar här!

5. Förbered din partner

Graviditeten är lika fantastisk som full av hormoner och hur din partner hanterar dessa galna stunder är helt avgörande för en nöjd blivande mor.

Jag köpte en bok med graviditetstips för partnern och gav till min man och han följde även med på föräldrautbildningen, så hormonstinna tårar över spilld mjölk (bokstavligen) blev ingen större chock för honom. Han insåg direkt att det inte var någon idé att argumentera mot mig. Så när jag började boa tog han plikttroget fram målarpenseln!

Missa inte: 7 saker gravida INTE vill höra

6. Luta dig inte tillbaka

Förlåt, hade du precis lagt upp fötterna på soffan? Ta fram yogamattan istället. Jag kom nästan aldrig iväg på yoga innan jag blev gravid, men i vecka 14 började jag med gravidyoga och missade inte en enda gång. Det är mjukt och skönt och håller smärtan under kontroll. Graviditetstipsen från de andra i yogaklassen hjälpte också till att släppa alla oroliga tankar. Jag är helt säker på att sömnen också blev bättre.

Att sova med en individ som växer inne i magen är ingen lek. Jag tog faktiskt med yogamattan till sjukhuset och spelade låtarna under värkarbetet eftersom de var så starkt kopplade till en känsla av lugn och avkoppling.

Om allt annat misslyckas, påminn dig själv om att du faktiskt bär på en liten människa. Det är rätt mäktigt. Vad som än händer – var snäll mot dig själv.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Porträttbild av Art directorn, bloggaren och mamman Nicola Friend.
 
Foto: Nicola Friend

Nicola Friend

Jag är 31 år och jobbar som art director, skribent och fotograf, och i december 2016 blev jag dessutom mamma till en liten tjej. Just nu är jag mammaledig från tidningen Gurgle där jag designar både för print och webb samt fotograferar till artiklar. Jag bor strax utanför London i ett renoveringsobjekt. Målet är att få allt klart innan vår bebis börjar gå!