Hypnobirthing: Om att prova en ny förlossningsmetod

Då hennes första förlossning blev en traumatisk upplevelse valde Cat Sims att testa en ny förlossningsmetod inför förlossning nummer två. Här kan du läsa hur hon gick från skeptisk till såld på att föda med hjälp av hypnobirthing.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Cat Sims använder hypnobirthing som förlossningsmetod.
”Förlossningen var så lugn”, säger Cat Sims efter att ha använt hypnobirthing som förlossningsmetod.
Foto: Johnér

Vad är hypnobirthing egentligen? Här kan du läsa mer om den populära förlossningsmetoden

När jag upptäckte att jag var gravid med mitt andra barn var det tre saker som var säkra. Den här gången ville jag:

  • njuta av min nyfödda bebis
  • försöka få amningen att fungera
  • göra allt för att min andra förlossning inte skulle bli lika traumatisk som den första.

Tredje punkten var den enda jag egentligen kunde göra något åt innan det var dags. De andra två… ja, där fick jag helt enkelt vänta och se. Men jag kände på mig att om jag bara klarade av trean skulle jag också ha en chans att sätta ettan och tvåan.

Skulle det bli för flummigt för mig?

Jag ringde min nära vän Hollie De Cruz, grundare av London Hypnobirthing och hypnobirthing-lärare för kändisar. På riktigt. Jag förklarade att jag var nervös inför hypnobirthing. Skulle det bli för flummigt för mig? Något hokus-pokus eller utflippat var inte riktigt min grej.

Fungerar verkligen hypnobirthing? När det inte går som planerat

Hypnobirthing hjälper dig att behålla lugnet

Ödmjuk som hon är lät Hollie bli att örfila mig, trots att jag var en trångsynt liten nybörjare. Istället förklarade hon att det hela var baserat på vetenskap och om jag gav det ett försök LOVADE hon att jag skulle ha alla förutsättningar för en fantastisk förlossning.

Förlossning, fantastisk? Hmm. Jag erkänner att jag var skeptisk, men inte lika skeptisk som min make. Efter ett antal diskussioner fram och tillbaka om hur vi skulle göra drog jag till slut gravidkortet: ”Det är trots allt jag som ska trycka ut en människa, så jag bestämmer: vi ska göra det.”

Mer läsning! 5 hypnobirthing-tips inför förlossningen

Och tacka förlossningsgudarna att vi gjorde det. Under första sessionen förklarade vår underbara lärare Gemma grundteorin bakom hypnobirthing och det var då polletten trillade ner. Så här sa hon: ”Livmodern är en muskel och när förlossningen sätter igång kommer muskeln helt enkelt att dra ihop sig och slappna av. För att en muskel ska fungera effektivt behöver den syre som den får från syrerikt blod som hjärnan skickar till livmodern när det är dags för barnet att komma.

En förlossning behöver inte vara en hemsk, exorcistliknande skräckföreställning.

Om du får panik kommer kroppen att börja producera adrenalin vilket betyder att allt härligt syrerikt blod istället skickas till huvudet, armarna och benen för att förbereda dig för att fly eller fäkta. Då kommer livmodern att jobba med minimal bränsleförsörjning. Den kommer fortfarande att göra det den ska, men det kommer att bli jobbigare, mer utdraget och mer smärtsamt. Hypnobirthing handlar om att förse dig med de verktyg som behövs för att du ska kunna hålla dig lugn och se till att muskeln får det den behöver.”

Graviditetstips: Så får du 9 sköna månader

Min make fick en uppgift

Och rätt som det var förstod jag. Det lät så vettigt. Jag kan inte styra förlossningen, men jag kan styra hur jag reagerar på det som sker under förlossningen och det är det mest kraftfulla verktyget för att jag ska kunna föda utan stress och trauma. Min make häpnade. Hypnobirthing försäkrade honom inte bara om att en förlossning inte behöver vara en hemsk, exorcistliknande skräckföreställning, den gav honom också en uppgift – att vara min beskyddare och budbärare. Han regisserade föreställningen där jag och Bo spelade huvudrollerna.

Jag älskade bebisbubblan den här gången.

Jag hade i veckor lyssnat på Hollies lugnande affirmationer när jag pendlade och hemma på kvällarna. Min make och jag hade också övat en hel del på andningen och slutligen den 30 augusti 2016 klockan 09.30 var det dags. Jag satte i hörlurarna, lade mig på soffan och var helt tyst. Jag födde i en pool hemma och Bo Harper Sims föddes klockan 12.30, tre timmar senare, och var helt frisk. Hennes födsel var så lugn, hon gjorde knappt ett ljud när hon kom ut och har sedan dess varit den lugnaste bebis jag träffat.

Som av en händelse älskade jag bebisbubblan den här gången. Jag led av spruckna bröstvårtor, skavsår och mjölkstockning första gången, men nu ammade jag utan problem i sex månader.

Mer från Cat Sims: En förlossningsdepression kan komma smygande

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bloggaren Cat Sims från Not So Smug Now med sin familj.
 
Foto: Not So Smug Now

Cat Sims

Före detta modeinköpare, högstadielärare i engelska och turnéledare för åldrande rockstjärnor.

Kattentusiast och rödvinsälskare. Gift med musiken och ständig turnéänka. Skapare av bloggen Not So Smug Now. Passion för systerskapet, föräldrar som försöker få föräldraskapet att fungera och för min familj.

Är ofta opassande och alltid på gränsen. Funnits på planeten i ungefär 36 år.