Inför förlossningen med hypnobirthing

Inför sin första förlossning tyckte hon det räckte med att läsa en bok. När hon blev gravid med andra barnet ville Klara Svensson vara bättre förberedd och bestämde sig för en kurs i hypnobirthing.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gravida Klara Svensson tittar ut över havet. Inför sin förlossning har hon förberett sig med hypnobirthing.
Inför sin andra förlossning förberedde sig Klara Svensson med en kurs i hypnobirthing.
Foto: Privat

Vad är hypnobirthing? Allt du behöver veta

Man inser att man inte alls förberett sig väl inför sin förlossning när man plötsligt befinner sig i ett fönster på nionde våningen på BB och skriker i panik att man ”TAMEJFAN HOPPAR” om man inte blir ”SNITTAD MED DETSAMMA”. Där nånstans slår det en att man inte alls fattat det här med att föda barn. Hur man egentligen gör?

En till förlossning? Herregud, jag måste börja förberedelserna NU.

Så när jag några år senare kissade på stickan igen och gick in i sovrummet och berättade för min överlyckliga pojkvän var det med blandade känslor. En till förlossning? Herregud, jag måste börja förberedelserna NU. Förra gången, med min dåvarande kille, läste jag en enda bok och tyckte att jag var klar. Hade en strategi! Vi gick minsann inte på nån förlossningskurs, det var vi alldeles för coola för, och jag skrev såklart ett vidrigt förlossningsbrev som vi rev nånstans exakt där jag stod i fönstret och skulle hoppa.

”Du har skrivit att du inte vill ha epidural och att allt ska vara så naturligt som möjligt”, sa barnmorskan försiktigt den gången. ”JAG VILL HA DEN”, vrålade jag. Och klev ner från det där fönstret. Jaja. Klev och klev, alla som varit gravida vet att man inte direkt kliver. Man liksom pöser fram. Som en säck potatis som rullar nerför en backe i motvind.

Läs också: Funkar verkligen hypnobirthing? Det gjorde det inte för mig.

Bestämde mig för en kurs i hypnobirthing

I alla fall. Nånstans i mitten av min andra graviditet, med min andra pojkvän som nu skulle få sitt första barn, läste jag en artikel i en gravidtidning. Där hade en reporter testat olika förberedelseformer, bland annat hypnobirthing. Och hon rekommenderade den starkt. Den här gången tänkte jag inte vara för cool för kurs, så jag anmälde oss.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Klara Svensson ammar sitt nyfödda barn.
”Hypnobirthing fokuserade väldigt mycket på hur mamma och bebis samverkar och att förlossningen är ett samarbete.”
Foto: Privat

Plötsligt befann vi oss i ett konferensrum, mittemot varandra, på varsin stol. Jag och min kille andades i takt. Vi smekte varandra och tränade på affirmationer. Vi gick igenom grundligt hur psyket påverkar kroppen fysiskt, och hur rädsla kan blocka en fullt fungerande kvinnokropp från att göra det den faktiskt kan även om den ligger i koma: föda barn.

Hypnobirthing fokuserade väldigt mycket på hur mamma och bebis samverkar och att förlossningen är ett samarbete. Det här är naturligt. Kroppen vet vad den ska göra. Lita på kroppen. Naturligt, naturligt, naturligt. Lugn och trygg. Kursen lärde ut väldigt bra avslappningsmanus som jag och min kille tränade på nästan varje kväll.

Det absolut viktigaste inom hypnobirthing är att träna på hur man klarar ändrade förutsättningar.

Framförallt lärde den ut hur man klarar av att inte ha förutsättningarna helt klara och tydliga. Man vet ju inte hur det kommer kännas, varje förlossning är unik. Man vet inte hur det kommer bli. Man vet inte hur lång tid det kommer ta. Det enda man vet är att man kommer kämpa med allt man har. Tillsammans med sin bebis. Och att det man gör för det mesta är naturligt, inget är fel. Mota paniken i grind.

Dags att packa din förlossningsväska? Läs vår checklista

5 hypnobirthing-tips för en härligare förlossning

1. Om du inte har råd eller möjlighet att ta en kurs i hypnobirthing så finns det böcker, Youtube-klipp och avslappningsmusik på Spotify.

2. Se till att öva, öva, öva på avslappning och positiv förstärkning. Hitta låtar, dofter och mentala platser som gör dig lugn och trygg.

3. Involvera din partner/medföljare så mycket som bara möjligt. Ni är ett team!

4. Det absolut viktigaste inom hypnobirthing är att träna på hur man klarar ändrade förutsättningar. Det blir aldrig som man tänkt sig. Och det i sig behöver inte vara dåligt.

5. Släpp kontrollen och låt kroppen visa vägen. Det låter oerhört flummigt men kroppen vet vad den ska göra. Din hjärna sätter bara mentala krokben för dig, koppla bort den!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Klara Svensson håller sin nyfödda bebis och pussar honom på kinden.
”Det enda man vet är att man kommer kämpa med allt man har. Tillsammans med sin bebis.”
Foto: Privat

Med facit i hand måste jag säga att hypnobirthing var värt det.

Det gör ganska ont att föda barn. Ganska så jätteont faktiskt. Men få inte panik nu. Med facit i hand måste jag säga att hypnobirthing var värt det. Det vaggade in mig och min kille i rätt mode. När vi väl kom in till förlossningen gick allt ganska snabbt och vi hann inte med så mycket av avslappningsmanusen. Jag bad om epidural direkt fastän det var för tidigt, och det funkade toppen. Jag är glad att jag vågade stå på mig. Mot slutet av utdrivningsfasen höll jag få att få lite panik, men då fokuserade jag på bebisen, pratade till honom, och kände hela tiden på huvudet.

Jag kände att jag hade min kille med mig, tryggt vid min sida. SJÄLVKLART stönade jag vid minst tio tillfällen att ”huuuur kan man vara så galen att göra det här IGEN??”, men sånt hör ju till.

Klara Svensson

Klara Svensson

Namn: Klara Svensson
Ålder: 32
Familj: Min sambo Kjell, 47. Sonen Sam, 10 veckor, och dottern Betty, 5 år.
Bor: I en pytteliten (men mysig!) andrahandstvåa i Stockholm i väntan på nyproduktion.
Mitt bästa tips till nyblivna mammor: Skaffa en babysitter med bra gung. Det är på riktigt din enda räddning om du vill kunna äta/duscha/kolla Instagram/stirra rakt ut i ingenting i en timme.