Vad är hypnobirthing?

Idag förknippar många kvinnor förlossning med smärta och rädsla. Med den allt populärare metoden hypnobirthing använder du istället positiva tankar och djup avslappning för att ta kontroll över förlossningen så att den blir mindre smärtsam. Vi har tittat lite närmare på vad hypnobirthing egentligen innebär.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gravid kvinna som ligger på sängen med händerna på magen och andas lugnt.
Hypnobirthing handlar om att lita på dina naturliga instinkter och din egen inre kraft.
Foto: Johnér

Vad är hypnobirthing?

I stora drag handlar hypnobirthing om hur du kan förbereda dig mentalt inför förlossningen med hjälp av positiva tankar och djup avslappning. Det är helt enkelt ett verktyg för avkoppling, trygghet och självtillit inför och under förlossningen. Metoden grundar sig i tanken om att kvinnor fött barn i alla tider och att kroppen vet vad den ska göra. Att du som gravid ska lita på dina naturliga instinkter och din egen inre kraft.

Fungerar verkligen hypnobirthing?

Vi förknippar ofta förlossningen med smärta och rädsla, vilket gör att kroppen sänder ut stresshormoner. Om du istället lyckas slappna av skickar kroppen ut det egna lyckohormonet endorfiner, ett naturligt smärtstillande medel, som gör förlossningen mindre smärtsam.

Syftet med hypnobirthing är:

  • att stärka dig mentalt genom att vända negativa tankar om förlossningen till positiva
  • att ge dig och din partner verktyg som andningsövningar och avslappningstekniker
  • att bidra till en mindre smärtsam förlossning utan medicinsk smärtlindring
  • att minska stressen, rädslan och oron både inför, under och efter förlossningen.

Grundläggande för hypnobirthing är att ändra inställningen till hur vi tänker och talar om att föda barn. Om du tänker att förlossningen kommer bli en enda plågsam resa blir den förmodligen också det. Men om du istället försöker se det som att din kropp är redo, stark och vet vad den ska göra, så är sannolikheten att du får en behagligare förlossning förmodligen högre.

Hypnobirthing lär dig att koppla bort yttre faktorer så att kroppen i lugn och ro kan göra sitt jobb.

Hypnobirthing är inte en metod som på något sätt ersätter den viktiga information och omvårdnad en barnmorska eller sjukhuset ger, men den kan vara ett komplement under graviditeten och förlossningen.

Det är inte alltid det går som du tänkt dig. Min snabba bilförlossning

Hur fungerar hypnobirthing?

Hypnobirthing består av fyra olika tekniker för att du ska få en så bra förlossningsupplevelse som möjligt: avslappning, visualisering, andning och koncentration. Metoden bygger till stor del på att du lyssnar på övningar som hjälper dig att sätta upp målbilder för att förändra ditt sätt att se på den kommande förlossningen, t.ex. genom att ersätta negativt laddade ord som ”värk” med ”sammandragning”. Språket vi använder kan alltså få oss att känna oss mer positiva inför vår förmåga att föda.

Hypnobirthing innebär att du via s.k. självhypnos eller djup avslappning lär dig att koppla bort yttre faktorer och minska stressen, så att kroppen i lugn och ro kan göra sitt jobb. Detta avslappnade tillstånd kan även uppnås genom exempelvis mental träning, yoga, meditation eller mindfulness.

Läs Cats berättelse om att föda med hjälp av hypnobirthing

Du kan lära dig teknikerna för hypnobirthing på olika sätt: via kurser, på webben, från böcker, appar osv. Hypnobirthing är en metod där även din partner kan vara delaktig och lära sig avslappnings-, visualiserings- och andningstekniker för att ni båda ska känna er så trygga och förberedda som möjligt inför förlossningen.

Hypnobirthing kan utföras oavsett var du väljer att föda: på sjukhuset, ett förlossningscenter eller hemma.


Källor: Babycentre.co.uk/Babycenter.com, Hypnobirthing Sweden, Hypnobirthing Stockholm

Snabba fakta om hypnobirthing

I USA och England är hypnobirthing ett känt begrepp. Metoden grundades av Marie Mongan 1989 (”The Mongan Method”) som inspirerades av Dick-Read och hans avslappningstekniker. Metoden bygger på idéen om att svår smärta inte behöver följa hela förlossningen.

Hypnobirthing bygger på följande:

  • Djup avslappning
  • Visualisering av positiva bilder
  • Andningstekniker
  • Koncentration