När pappa inte är hemma

Pappabloggaren Pierre har börjat veckopendla och har inte lika mycket tid med familjen som förut. Här delar han med sig av sina bästa tips för att förändringen i vardagen ska bli så liten som möjligt för barnen.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Tecknade bilder på en pappa som tar en selfie med ett gosedjur i t-banan samt två mobiler med likadana hjärtformade stickers på.
Gosedjuren får följa med pappa varannan vecka och mobilen får kärleksfulla stickers som en hälsning från dottern hemma.
Foto: monpapa.fr

Jag har förmånen att bo i en liten stad där familjelivet inte påverkas av avstånd. I en stad där det enkla livet är det goda livet. Varje kväll kommer jag hem tidigt så att jag kan umgås med mina små prinsessor. Vi läser böcker, leker eller bara myser och jag ser dem växa upp. Jag tycker verkligen att jag är närvarande i deras vardag.

Läs också ”Jag har aldrig känt mig så otillräcklig” – om att bli pappa

I september ändrades dock våra rutiner då jag bestämt mig för att återuppta studierna och vidareutbilda mig inom mitt yrke. Det betyder att jag jobbar på min vanliga arbetsplats den ena veckan och pluggar i Toulouse den andra – cirka 2,5 timmars bilresa från familjen.

I början tog det ett par minuter innan hon kände igen mig.

Den här förändringen har vänt upp och ned på saker och ting för hela familjen. I synnerhet när det gäller relationen till mina döttrar. Framför allt är det svårt för Luna, 4 år, att acceptera att hon bara träffar sin pappa varannan vecka.

Maëlie som bara är 7 månader har inte riktigt förstått situationen än. I början tog det henne ett par minuter innan hon kände igen mig när jag kom hem sent på fredagskvällen (ja, de mörka ringarna under ögonen gjorde kanske inte saken bättre).

Så om du befinner dig i en liknande situation kanske några av de här tipsen kan göra livet lite enklare.

4 tips till dig som veckopendlar

1. Förbered ditt barn på att du ska åka bort genom att läsa bilderböcker på temat. Det hjälper barnen att identifiera sig med olika hjältar och förstå att de inte är ensamma. Det avdramatiserar också din resa och hjälper dem att se fram emot när ni ses igen ännu mer!

Jag rekommenderar boken ”When Daddy Isn’t There” av Joris Chamblain och Lucile Thibaudier, en berättelse om en rävfamilj. Den använder sig av språket på ett effektivt sätt och innehåller fantastiska illustrationer. Och självklart kommer pappa Räv hem varje helg!

2. Använd en kalender för att ge barnen en bild av hur månaden ser ut. Vi har hängt upp en kalender i Lunas rum som visar den aktuella månaden. De perioder när jag inte är hemma är gula. Det gör henne medveten om tiden som går och hon kan använda kalendern för att räkna ut hur många nätter det är kvar tills pappa kommer hem.

Skratta inte om du ser en pappa som tar en selfie med en gigantisk kanin på tunnelbanan.

3. Håll kontakten. Ett telefonsamtal varje dag vid samma tid är en bra rutin som blir en del av kvällsaktiviteterna. Jag har också börjat fråga Luna om jag kan ta med mig någon av hennes leksaker på mina veckoäventyr. Det är så en leksak hamnar på foton tagna på tåget, tunnelbanan, vid vattnet, i lektionssalen osv.

Jag försöker undvika de allra största gosedjuren. Men skratta inte om du ser en pappa som tar en selfie med en gigantisk kanin på tunnelbanan. Det kan vara jag!

4. Prata om hur dagen har sett ut. Vi ser till att Luna gör massor av roliga aktiviteter med sin mamma, syster och övriga familjemedlemmar när jag inte är där. På så sätt har vi något att prata om varje kväll.

Det kan t.ex. vara att äta pannkakor (fast jag föredrar att vara där och äta dem tillsammans med dem), ta en promenad i parken, rita en vacker teckning, måla lite… Det ger henne många härliga stunder att berätta om för mig. Annars kan det vara svårt att som fyraåring veta vad en ska prata om i telefon.

Läs! 5 tips inför utflykten med barn

När en rutin ändras tar det ofta lite tid att vänja sig vid den nya situationen. En sådan stor uppoffring i vardagen är inte alldeles enkel, varken för mig eller familjen, men vi klarar oss och försöker alltid hitta praktiska lösningar för att underlätta.

Jag beundrar familjer som lever så här varje dag. Det är en sann konst att hitta balans. För min del är det enbart tillfälligt, så om 18 månader är vi tillbaka som vanligt igen. Under tiden får vi, som Luna brukar säga, hänga på fredag när pappa kommer hem!

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappabloggaren Pierre Bel ritar tillsammans med sin dotter.
 
Foto: monpapa.fr

Pierre Bel

Bor: St Céré, på landet, i Frankrike
Gör: driver bloggen monpapa.fr som handlar om livet i vår lilla familj
Familj: är gift och har två små flickor, Luna & Maëlie
Läs alla monpapas artiklar på This is Life