Pappaledighet: Johannes i Australien

På sin pappaledighet åkte Johannes till Australien med familjen. Tack vare en gästfri syster och dubbeldagarna i föräldraförsäkringen kunde de byta svensk vinter mot sommar i Sydney.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Pappaledighet i Australien

– Totalt kommer jag att vara pappaledig i ungefär ett halvår med Judith, inklusive en månads dubbelledighet.

För Johannes var det självklart att vara pappaledig. Lite mindre självklart var det kanske att åka till Australien under en del av tiden. Han inledde sin pappaledighet med att ta ut dubbeldagar och åka till Sydney i Australien med familjen. Där bodde de hemma hos Johannes syster under en månads tid.

Mer pappaledighet: Simon i Berlin

Med dubbeldagar kan vi bada, läsa böcker, dricka kaffe och laga mat.

– Man kan lugnt säga att min första vecka som pappaledig var härlig och semesterlik. Eftersom vi tar ut dubbel föräldraledighet har vi möjlighet att bada, läsa böcker, dricka kaffe och laga mat. Antingen tillsammans eller i omgångar.

Först om ett halvår kommer jag påbörja min andra pappaledighet och då vara ensam med Judith. Troligtvis kommer det vara något mindre semesterlikt då…

Parental-leave-Johannes-Judith
Johannes Asplund jobbar som säljare i Stockholm. På sin pappaledighet åkte han till Sydney med familjen.
Foto: privat

Tvillingfamiljen på resa: Häng med på roadtrip i Europa! 

4 saker jag vill göra under min pappaledighet

  1. Lära känna andra pappor.
  2. Laga mat – långkok!
  3. Motionera med barn, hur gör man? Jag måste klura ut hur man kan göra det på bästa sätt.
  4. Lära mig mer om hur bebisar utvecklas och uppfattar omvärlden. Små barn har en hel del coola skills som försvinner med åldern.

En flygning med barn trebarnspappan sent kommer att glömma

Om dubbeldagar

Under barnets första år kan båda föräldrarna ta ut föräldrapenning för samma dag i upp till 30 dagar. Det kallas dubbeldagar och är inte extra föräldrapenningsdagar utan räknas av från barnets dagar. När ni tar ut en dubbeldag så räknas två dagar av, en för varje förälder. Källa: Försäkringskassan.