5 saker du INTE ska göra som nybliven mamma

Nyblivna mammor brukar överösas med mängder av råd om den första tiden med bebis. Men ibland är det minst lika viktigt att foka på vad du INTE ska göra. Tvåbarnsmamman Liz Rodriguez ger sina fem bästa tips på hur du som nybliven mamma klarar den där första tuffa men fantastiska tiden.

 
Foto: Johnér

Du har precis fått din bebis och nu kan du behöva några goda råd – om dig själv. Att ta hand om sig själv är inte bara en millennialgrej, det är en revolutionär handling som med fördel utförs i mjukisbrallor och med en stor dos LOL-humor.

Inget kliv in i föräldraskapet är det andra likt. Men vi får alla i lika stor utsträckning uppleva det där alltuppslukande ansvaret. Hur gör man som nybliven mamma för att hantera det då? Mitt tricks är: Skratta. Åt dig själv.

Nä, men allvarligt talat. Din humor (och uppsättning mjukisbrallor) är troligtvis det som kommer att hjälpa dig genom de riktigt tuffa, helt fantastiska första veckorna som nybliven förälder. Och inte minst hjälpa dig igenom ett helt liv tillsammans med en liten människa med starka, högljudda åsikter.

Ett av mina allra bästa tips: Var absolut inte perfekt.

Nu när vi vet vad som krävs ska du få mina bästa tips på vad du inte ska göra som nybliven mamma. Spoilervarning! Tipsen innehåller humor.

Gör inte detta som nybliven mamma

1. Glöm inte att rikta kameran också mot dig själv

Av alla miljarder bebisfoton och videor som äter upp lagringsutrymmet på min mobil, finns det en video som jag tycker särskilt mycket om. Det är ett klipp med mig och min man 24 timmar efter att vi kommit hem med vår förstfödda. Den är helt sanslös. Vi filmade i sängen med noll filter ur en icke-förlåtande, alldeles för låg vinkel som ger en 20 hakor. Vi ser helt tagna och slutkörda ut, men är rörande sammansvetsade.

Så kom ihåg att också föreviga dig själv och din eventuella partner. För samtidigt som tillvaron plötsligt är uppochner får du uppleva den största kärleken. Fånga det!

LÄS OCKSÅ: 8 tips för nybliven mamma: så överlever du första veckorna

2. Håll absolut inte räkningen på alla dina ”misstag”

Själva idén med den ”perfekta föräldern” existerar inte för en nyfödd. Din bebis behöver allt det livets goda som du kan ge och hen vill ha all kärlek du kan uppbåda. Så lägg inte energi på att tänka på saker du borde ha vetat eller som du kunde ha gjort bättre.

Försök så gott du kan att inte jämföra dig med andra föräldrar. Faktum är att din lilla bossiga bebis inte kommer att degradera dig från BÄSTA FÖRÄLDERN NÅGONSIN inom den närmaste framtiden.

3. Bli inte en eremit

Dagarna efter förlossningen kommer att vara långa. Väldigt, väldigt långa och väldigt, väldigt utmattande. Vem som helst kan förstå att du vill hitta en rutin och få ett grepp om föräldrarollen så snart som möjligt. Helt förståeligt, men lämna lite utrymme åt släkt och vänner så att de kan dela det här äventyret med dig.

Låt dem få köpa med sig allehanda fancy kaffedrycker när de hälsar på. Bjud in dem på en McDonald’s-middag – ta fram finporslinet och allt. Ta raska barnvagnspromenader med dem på helgmorgnarna. Prata och skvallra medan de hjälper dig att vika de ständigt växande högarna med tvätt. De vill hjälpa dig, så låt dem göra det. Ju tråkigare och alldagligare uppgiften är, desto bättre. Visst är en daglig rutin viktig, men det är också de människor som en dag kommer att vara en del av ditt barns liv.

LÄS OCKSÅ: Hemma med nyfödd första veckan – 9 beprövade tips

Att känna att sexlusten ligger på is är vanligare än du tror.

4. Säg inte ajöss till sexlusten

En vacker dag, när du bockar av ännu en vardagssyssla på en av dina många att-göra-listor, kommer du att inse exakt hur länge sedan det var du och din partner varit fysiska med varandra. Troligtvis kommer du att lova dig själv (och din älskade partner) att ni snart ska återuppta sexlivet – bara inte just nu. Det här är helt normalt. Att känna att sexlusten ligger på is är vanligare än du tror.

Men försök ta små steg tillbaka till ett fysiskt förhållande med hjälp av små, kärleksfulla stunder. Pussas varje morgon, håll varandra i handen när ni är ute på promenad med bebisen, sitt tätt intill varandra när ni tittar på tv eller kramas bara för att. De här små stunderna stärker era känslomässiga band och kommer att hjälpa er att hitta tillbaka till varandra igen (till slut!).

LÄS OCKSÅ: Kroppen efter förlossningen – fakta och tips

När du nyser eller hostar och inser att du tagit din bäckenbotten för given.

5. Skäms inte över dig själv

Jag sa väl att du måste kunna skratta åt dig själv? Ett gapskratt är absolut nödvändigt när du upptäcker att du fått kala fläckar i din en gång så fantastiska kalufs, när du nyser eller hostar och inser att du tagit din bäckenbotten för given och när allt i garderoben antingen passar den kropp du hade innan du blev gravid eller din gravida kropp och det inte finns några alternativ däremellan.

LÄS OCKSÅ: 15 bevis på att föräldrar har superkrafter 

Ja, du kommer att vara ett levande kaos, vilket du blir varse om när du möter din spegelbild i matbutikens fönster … Men det är ingen fara, den här tiden varar inte för evigt. Du kanske inte känner igen dig rent fysiskt i den du blivit, men faktum är att du är på väg att bli en helt ny person. Det tar tid – och en herrans massa knipövningar – men det kommer att vara värt allt i slutändan.

Medan vi väntar på att samhället i stort ska bli bättre på att bemöta den känslomässiga, fysiska och ekonomiska press som föräldraskapet innebär, måste vi föräldrar komma ihåg att ge oss själva det andrum vi gjort oss så förtjänta av. Låt tvätten ligga kvar en dag till! Ät frukostmat till middag! Ge dig själv 20 minuter till och gör en hårinpackning!

Det här kanske inte låter som revolutionära handlingar, men du kommer långt med lite egenkärlek när du är helt uppslukad av allt ansvar en nyfödd innebär. Och det får mig att tänka på ett av mina allra bästa tips: Var absolut inte perfekt.

Liz Rodriguez är copywriter inom reklam och marknadsföring och är bosatt i Jersey City, New Jersey (USA) med sin man, dotter och nyfödda son. Familjen gillar sköna helgmorgnar och semestrar gärna där det finns sand, surfing, sol och room service.