Food and cake inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörnFood and cake inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

Babyshower-inspiration och checklista


När ett nyfött barn ska bli en del av familjen är det inte bara föräldrarna som knappt kan bärga sig. Sannolikheten är stor att mor- och farföräldrar, syskon, familj och vänner är lika glada över det lilla knytets ankomst! Att förbereda sig inför välkomnandet av en ny liten familjemedlem innefattar ofta en babyshower. Men har du någonsin funderar över vad babyshowern innehåller eller vad som är själva grejen med att anordna en? Häng kvar så berättar vi allt du behöver veta!

Vad är en babyshower?

Food, drinks and games for the perfect Baby Shower - BabyBjörnFood, drinks and games for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

Vi tar det från början. Vad är egentligen en babyshower och var kommer idén ifrån? Babyshowers är egentligen ett ganska nytt påfund, men att fira den stundande ankomsten av ett litet barn är däremot inget nytt. Enkelt uttryckt är babyshowers, som har sitt ursprung i USA, överraskningsfester där de blivande föräldrarna överöses med kärlek och presenter från vänner och familj.

5 snabba frågor och svar om babyshowers

Food, drinks, games and gifts for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

1. Vad gör man på en babyshower?

En babyshower är ett tillfälle för vänner och familj att umgås med de blivande föräldrarna och skämma bort dem med kärlek och presenter. Man brukar leka lekar, äta god mat eller snacks, öppna presenter och bara njuta av varandras sällskap.

                                                                                                                                                 

2. Vem anordnar en babyshower?

Det finns ingen tydlig regel som säger vem som ska anordna babyshower, men det är oftast nära vänner eller familj till de blivande föräldrarna.

 

3. När brukar man ha babyshowern?

Vanligtvis hålls en babyshower ganska nära inpå beräknat förlossningsdatum. En bra tumregel är att ha festen ca 4-6 veckor före förlossningen, men det beror förstås på de blivande föräldrarnas önskemål.

 

4. Är babyshowers bara för mamman?

 Nej, numera anordnas babyshowers inte bara för mamman. Traditionellt har babyshowers oftas endast varit för blivande mammor, men idag är det vanligt med gemensamma babyshowers som firar båda föräldrarna innan barnet kommer.


5. Vem bjuder man in till en babyshower?

Gästlistan för en babyshower kan se lite olika ut. En vanlig fråga är om killar kan gå på babyshowers, och där är svaret självklart – om det är vad de blivande föräldrarna vill! Förr brukade babyshowern oftast anordnas för den blivande mamman, men att ha en gemensam fest har blivit allt vanligare. Traditionellt bjuder man in nära familjemedlemmar och vänner till de blivande föräldrarna, men det kan vara bra att dubbelkolla vilka de vill ha på med  gästlistan innan man skickar ut inbjudan.

Checklista inför babyshower

Food, drinks, games and gifts for Baby ShowerFood, drinks, games and gifts for Baby Shower

Det finns inga regler för hur man anordnar en babyshower. Det viktigaste är att fokusera på de blivande föräldrarna och se till att de känner sig glada och uppskattade på sin speciella dag. Här är en snabb checklista inför babyshowern med idéer på mat, dryck och lekar som brukar uppskattas.

6 fantastiska tips inför babyshowern

Food, drinks and games, Baby Shower inpsiration - BabyBjörnFood, drinks and games, Baby Shower inpsiration - BabyBjörn

BABYSHOWER-MAT:
När det gäller mat på babyshowern föreslår vi att du håller det enkelt. Läckra smårätter, en klassisk brunch eller en enkel buffé uppskattas av de allra flesta.

Food and cake inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörnFood and cake inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

BABYSHOWERTÅRTA:
En klassisk babyshowertårta är alltid ett vinnande koncept, och det finns massor av goda recept att välja bland. Tårtor med färsk frukt eller bär är alltid gott, men cupcakes, frukt eller kakor är också ett bra alternativ för gäster som inte gillar tårta.

Food and drinks inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörnFood and drinks inspiration for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

ALKOHOLFRI DRYCK:
Den här dagen handlar om de blivande föräldrarna, så välj alkoholfria drycker eller mocktails och servera dem i festliga glas eller fina flaskor. Ett bra tips är att ordna en mysig ”Mom-osa”-bar där föräldrar och gäster kan njuta av färsk frukt, juice och alkoholfri cava.

How to make a diaper cake for the baby showerHow to make a diaper cake for the baby shower

GÅVOR:
Många blivande föräldrar har en önskelista inför babyshowern. Den är det bra att utgå ifrån eftersom du då ger något som de både önskat och verkligen behöver. Babykläder, leksaker och blöjor är förstås alltid populära presenter. Du hittar fler tips i vår artikel om presenttips till babyshowern. Du kan också ge de blivande föräldrarna något speciellt till bara dem, till exempel ett presentkort på ett spa eller hotellövernattning innan barnet anländer.

Baby Shower gift inpsiration - BabyBjörnBaby Shower gift inpsiration - BabyBjörn

TEMA OCH DEKORATIONER FÖR BABYSHOWERN:
Teman är alltid kul eftersom de för alla samman och underlättar planeringen. Se bara till att berätta för gästerna om temat i god tid så att de kan planera. Girlanger, ballonger och könsneutrala färger som grönt slår aldrig fel!

Food, drinks, games and gifts for the perfect Baby Shower - BabyBjörnFood, drinks, games and gifts for the perfect Baby Shower - BabyBjörn

BABYSHOWER-LEKAR:
Vem gillar inte roliga lekar på en babyshower? Gissa personen är en klassiker – du ber alla gäster att skicka en bild på sig själva när de var barn och sedan får alla gissa vem som är vem. En annan rolig lek är Gissa dagen – gästerna får gissa vilken dag barnet kommer att födas och barnets längd och vikt. Varje gäst kan också skriva ner sitt bästa tips till blivande föräldrar och lägga det i en fin burk. På så sätt kan föräldrarna få värdefulla tips när de behöver lite extra stöd.

 

Uppskattade presenter till babyshowern

Du kanske också gillar

How to make a diaper cake, Baby Shower inpsiration - BabyBjörnHow to make a diaper cake, Baby Shower inpsiration - BabyBjörn

Så gör du en blöjtårta

Baby Shower gift inpsiration - Baby Bouncer Bliss from BabyBjörnBaby Shower gift inpsiration - Baby Bouncer Bliss from BabyBjörn

Allt din nyfödda behöver

Baby Shower gift inpsiration - Baby Bibs in 2 sizes from BabyBjörnBaby Shower gift inpsiration - Baby Bibs in 2 sizes from BabyBjörn

De bästa presenttipsen till babyshowern