90 dagars öppet köp

7 tips för en lyckad babyshower – lekar, mat och dryck

7 great baby shower ideas – games, food and drinks7 great baby shower ideas – games, food and drinks

7 tips för en lyckad babyshower – lekar, mat och dryck


Det finns inga regler om hur en babyshower ska gå till. Det viktigaste är att fokus ligger på de blivande föräldrarna. Oavsett om babyshowern sker digitalt eller i ett litet sällskap utomhus. Här bjuder vi på några enkla tips!

Vad är egentligen en babyshower? Och hur ordnar man en mysig babyshower i tider då vi behöver hålla distans? Babyshowern kommer från början från USA och innebär helt enkelt att vänner till den blivande mamman ordnar en överraskningsfest och överöser henne med presenter. Enligt tradition är det den blivande mamman som överraskas, men numera hålls också babyshowers som uppvaktar båda föräldrarna inför barnets ankomst.

Här delar vi med oss av några tips på mat, dryck och babyshower-lekar som alltid går hem – digitalt eller i ett mindre sällskap.

1. Välj ett tema för bebisfesten
Om ni inte kan ses ”på riktigt” så är det ändå jätteroligt att ha ett tema för babyshowern. Det skapar en röd tråd och gör planeringen enklare. Se bara till att i god tid ha förberett gästerna på temat så att de kan preppa sin bakgrund eller välja kläder för dagen. Glitter och ballonger funkar alltid!

2. Hitta babyshower-lekar som funkar både online och IRL
Även om festen sker digitalt så finns det några aktiviteter och lekar som alltid går hem på en babyshower. Ni kan t.ex.

– leka ”Gissa om bebisen” – gissa barnets födelsedatum, längd, vikt och kön (om det inte redan är känt).
– skriva ner varsitt föräldratips (bästa eller sämsta) och lägga lapparna i en fin burk eller låda eller visa upp på skärmen (och spara i en fil).
– leka ”Gissa personen” – be alla gäster att i förväg skicka in en bild på när de var små och låt sedan alla gissa vem som är vem. En uppskattad lek som är svårare än man kan tro!
– leka ”Namnleken” – skriv ner så många namn ni kan på en viss bokstav. Det blir en perfekt lista för de blivande föräldrarna!

3. Tänk småplock och picknickrätter
Småplock är alltid uppskattat och lätt att hjälpas åt att fixa eller beställa hem. Pajer, sallader och lättare, vegetariska rätter passar ofta bra. Kom ihåg att huvudpersonen har en bebis i magen och skippa mögelostar och annat som man bör avstå från när man är gravid.

4. Bjud på dryck som alla kan dricka
Återigen, det är den blivande mamman (och pappan) som står i centrum den här dagen. Servera alkoholfria drycker i festliga glas eller fina flaskor.

5. Fokusera på vackra bakverk
Vad vore en babyshower utan läckra cupcakes, tårtor eller macarons? Håll er till ett färgtema eller gå all-in med regnbågens alla färger. Baka själv eller köp – det enda som spelar roll är att de är fina och goda!

6. Gör plats för Gender reveal-tårtan
Ett inslag som blir allt mer populärt på babyshowern. Nyheten om barnets kön avslöjas med en tårta som föräldrarna skär upp. Rosa fyllning betyder flicka och blå pojke. Att avslöja den här spännande nyheten går precis lika bra framför datorn som på picknicken!

7. Sist, men inte minst: lägg tid på presenterna
Fint inslagna paket är lika viktigt som bakverken på en babyshower. Ge också de blivande föräldrarna tid att öppna presenterna som ni har skickat i förväg eller tagit med till den lilla tillställningen.

Vet du inte vad du ska köpa till babyshowern? Kolla in våra tips på fina presenter till blivande föräldrar.