Babyshower: 5 idéer kring mat och dryck

Funderar du på vad du ska bjuda på vid babyshowern? Matbloggaren Sarah från Tastes by Jade har idéer som inspirerar. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips kring mat och dryck som gästerna garanterat kommer att njuta av.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Babyshower-idéer kring mat och dryck
Fantastiska efterrätter, mammavänliga drinkar och lekar som inte är motbjudande är några av Sarahs bästa babyshower-idéer.
Foto: Tim Martinez

Mat och dryck har snabbt blivit en central del av våra liv. Jag bor i en av de mest mångkulturella städerna i världen och det tog det inte lång tid innan jag fick upp ögonen och en rad olika matkulturer.

Fler babyshower-idéer: 10 babyshower-lekar

För två år sedan började jag blogga om mat, resor och livet i stort. Matbloggandet har blivit en del av den jag är, så när det var dags för min babyshower visste de som fixade den att det var viktigt att gästerna gick därifrån mätta och belåtna. Och det blev verkligen en fullträff.

Mina 5 bästa babyshower-idéer

 

1. Bjud på mat från världens alla hörn

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Babyshower-mat från hela världen
Argentinska empanadas, filippinska lumpias, indiska samosas och portugisisk kyckling med potatis.
Foto: Tim Martinez

Även om det vanligaste på en babyshower är att bjuda på tilltugg och småplock ville jag att min babyshower skulle innehålla smaker och kryddor från världens alla hörn. Jag har turen att komma från en multikulturell bakgrund och har rötter i Filippinerna, Portugal, Indien och Argentina.

Gästerna häpnade över alla olika smaker på tallriken.

Maten på min babyshower bestod bland annat av portugisisk kyckling och potatis, filippinska lumpias, hemlagade indiska samosas och argentinska empanadas. Gästerna häpnade över alla olika smaker på tallriken – många hade aldrig provat dessa rätter förut. Jag gillade tanken på att vissa kanske gick därifrån med en nyfunnen uppskattning för andra matkulturer.

Behöver du presentinspiration? En babyshower-present du verkligen vill ha

2. Erbjud alkoholfria, drinkvänliga tillbehör

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Alkoholfria drinkar med champagne som tillval på babyshowern
Ett mammavänligt drinkbord med bubbel som tillval för gäster.
Foto: Tim Martinez

En babyshower är en fest och ett tillfälle att fira, så det kändes givet att bjuda på champagne. Jag bad om ett mammavänligt drinkbord med bubbel som tillval för gästerna. Jag fick njuta av en jättegod alkoholfri drink med färsk frukt, läsk och juice medan gästerna kunde få en drink med mer drag i.

Fixa snyggaste babyshower-dekorationerna: 5 färgsprakande idéer

3. Ha med lekar som ger en kick

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Gästerna på babyshowern dricker vin ur nappflaskor
Gästerna tävlar om att dricka vin ur nappflaska.
Foto: Tim Martinez

Om jag fick välja bort en sak från babyshowern så skulle det vara lekarna. Jag vet inte hur många gånger jag har spelat bebisbingo eller ”Vad har du i väskan?”. De nya lekarna har blivit ännu mer motbjudande – som att äta ”chokladbajs” ur en blöja.

Fick igång gänget med ett roligt tävlingsmoment.

Istället för att utsätta gästerna för dessa lekar fick värdarna igång gänget med ett roligt tävlingsmoment. Fyra personer valdes ut för att se vem som snabbast kunde dricka vin ur en nappflaska. Det var inte bara roligt för oss som tittade på utan gav några av gästerna en liten kick som tog dem igenom den timslånga presentöppningen.

Behöver du tips på present till en gravid vän?

4. Ett fantastiskt dessertbord

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Ett fantastiskt dessertbord med kakor och frukt
Tiramisu, portugisiska kakor, friterade bananer, färsk frukt och en supergod tårta till efterrätt.
Foto: Tim Martinez

Efterrätt gör människor glada. Den serveras vanligtvis i slutet av tillställningen och ger gästerna något att se fram emot. Mina värdar såg till att ha ett fantastiskt utbud med efterrätter, bland annat hemgjord tiramisu från min moster Cid, cupcakes från min syster Celina, portugisiska kakor från min faster Fatima, friterade bananer, färsk frukt och en vacker, supergod tårta.

5. Ätbara presenter

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Cake pops som presenter till gästerna på babyshowern
Hembakade cake pops från min begåvade moster Rein.
Foto: Tim Martinez

Presenter man får vid olika tillställningar blir ofta liggande i garaget. Jag gillar minimalism och att inte ha så mycket saker och föredrar därför ätbara presenter eller upplevelser. På min babyshower bad jag min moster göra egna cake pops att ge som gåvor till gästerna. Det var ett utsökt sätt för en matälskare att avsluta sin babyshower och en påminnelse om all njutning vi får genom mat.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Porträttbild av matbloggaren Sarah Jade från Tastes by Jade

Sarah Jade

Jag har startat och driver bloggen Tastes by Jade och tycker att matlagning är ett fantastiskt uttryck för kärlek och kreativitet.

Jag bor i den mångkulturella staden Toronto som har en blomstrande och varierad matkultur. Förutom att blogga och fotografera jobbar jag även som projektledare för en välgörenhetsorganisation som arbetar för att stärka ungdomar.

Vi väntar vårt första barn i september 2017.