Babyshower: lekar och tips!

Om du vill ordna en babyshower och saknar inspiration får du allt du behöver av Michelle, en av våra engelska favoritbloggare. Riktigt bra babyshower-tips, tio knäppa babyshower-lekar och tankar kring teman.

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bloggaren Michelle Haslett delar med sig av roliga förslag på babyshower-lekar och tips för babyshower på sin blogg What Mummy Thinks.
Ingen babyshower utan lekar – här får du 10 knäppa babyshower-lekar som får alla att bryta ihop av skratt.
Foto: Johnér

Tips! Babyshower-idéer kring mat och dryck

Här kommer några viktiga detaljer att tänka på innan du börjar planera festen:

  • Vem ska hålla i babyshowern? I USA där fenomenet kommer ifrån säger traditionen att det ska vara någon utanför familjen. Men idag kan det vara både syskon och nära vänner. Känner du för att ordna en babyshower för din syster, gör det! Annars är en nära vän ett bra val.
  • Datumet. Bestäm datum tillsammans med de blivande föräldrarna. Överraskningsfester när man väntar barn är inte alltid optimalt.
  • Gästlistan. Du har antagligen ganska bra koll men fråga de blivande föräldrarna vem de vill (eller inte vill) ska komma, så du inte missar att bjuda någon som är viktig för dem men du inte känner.
  • Presentlista. Be föräldrarna om en lista med vad de önskar sig, men skicka inte med den i inbjudningarna (skriv bara att du har en lista för de som vill), eftersom en del gäster redan vet vad de vill ge i present.

En hel sida med förslag: Presenttips till babyshowern!

Festens tema! Ibland är det enklare att planera en babyshower om det finns ett tema. Det kan vara allt från en viss färg, djur och ränder eller till och med en tebjudning typ Alice i Underlandet. När du väl har temat kan du börja planera det viktigaste, då menar jag förstås tårta, cupcakes, girlanger, ballonger, bordsdekorationer, mat och (alkoholfria) drycker mm.

Gör den knasigaste presenten: Så här gör du en blöjtårta – steg för steg

Babyshower – lekar!

Under babyshowern kan det vara kul att också ha lite lekar. Här kommer en lista över några olika lekar som kan passa beroende på vilken typ av fest du planerar. Tänk på att alla lekar inte passar alla!

1. Få ut bebisen

För den här leken behöver du veta hur många gäster som kommer så du har tillräckligt med bebisfigurer i miniformat att frysa in i iskuber. Lägg figurerna en och en i lagom stora iskuber och fyll på med vatten. Frys in dem i god tid!

Sedan kan man göra på två sätt. Antingen lägger man en isbit i gästernas glas när de kommer, och så väntar man. Gästen vars isbit smälter först vinner. Eller så kan leken vara mer interaktiv: Alla gäster får samtidigt en iskub med bebisfigur och så ber man dem att smälta isbiten på vilket sätt de vill. Den som är snabbast vinner.

2. Hur kommer bebisen att se ut?

Det här är en jätterolig lek som får alla gäster att tjuta av skratt. Den tar lite tid att förbereda men det är det värt! Du behöver några foton (porträttbilder) på föräldrarna, ha tillgång till en färgkopiator och dessutom en bild på en vanlig bebis (du kan också rita ett bebisansikte för att vara säker på att huvudet får rätt storlek).

En lek som får alla att tjuta av skratt.

Kopiera fotona flera gånger och se till att alla ansiktena har ungefär samma storlek. Klipp ut de viktigaste delarna av föräldrarnas ansikten och fördela urklippen jämnt i ett antal genomskinliga påsar. Dela in gästerna i lika många grupper som du har påsar och dela ut dem. Klister kan vara bra att ha tillgängligt. Be nu gästerna välja bland ansiktsdragen från föräldrarna och pussla in dem på bilden av bebisansiktet för att se hur bebisen kan komma att se ut.

Babyshower-dekorationerna du inte vill vara utan: 5 färgsprakande idéer

3. Bebisens första porträtt

Detta är en enkel men rolig lek. Allt du behöver för den här leken är små vita kort (typ placeringskort) och en penna. Be varje gäst att placera ett kort på pannan och sedan rita hur de tror att bebisen kommer att se ut. Personen som lyckas rita den bästa bebisen vinner.

Avslöja vem som är vem mot slutet av babyshowern.

4. Vem är bebisen?

Detta är ett annat riktigt gulligt tips som kan ge många skratt. Be gästerna skicka en bebisbild på sig själva till dig före babyshowern. Sätt upp bilderna runt om i rummet innan gästerna kommer och sätt nummer på fotona. Alla gästerna får ett papper där de sedan skriver numret och den person de tror det är på bilden. Mot slutet av babyshowern kan du eller gästerna själva i turordning avslöja vem som är vem. Du skulle till och med kunna be gästerna att berätta något om sin bild.

5. Vattnet går

Detta är en mer aktiv lek som kanske inte är lämplig för alla babyshower. Om du vill kan du dela in gästerna i lag. Ge lagen, eller varje gäst, en ballong (inte vattenballong!) och förklara att den som pangar sin ballong först utan att använda händerna vinner. Ballongen bör placeras högt upp på kroppen och deltagarna kan använda varandra, väggar, stolar och golvet – vad som helst – för att försöka få hål på ballongen.

Vattnet går på riktigt: Om att oplanerat föda hemma

6. Jätteblöjan

Alla vet att det kan vara påfrestande att byta blöja de första gångerna, så den här leken är till för att göra de blivande föräldrarna mindre oroliga. Det behövs ett antal toarullar till leken.

Det gör det mindre nervöst inför kommande blöjbyten.

Dela in gästerna i lag och ta sedan tid på när lagen ”sätter på en ny blöja” med toapapper på en frivillig vuxen deltagare. Lagen måste se till att blöjan sitter åt tillräckligt så den inte läcker, men inte så hårt att ”bebisen” börjar gråta. Snabbast och bäst blöja vinner.

7. Gissa maten

Öppna flera burkar barnmat som du har tagit bort etiketten från och se om gästerna kan gissa vad det är i.

8. Vad är det i blöjan?

Du kanske inte vill ha med den här leken beroende på gästlistan, det kan finnas personer som tycker den är lite äcklig. Det är en klassiker, men absolut inte något som passar alla.

Detta är en klassiker men kanske inte något som passar alla.

Du behöver cirka fem OANVÄNDA blöjor. Innan gästerna anländer smälter du fem olika typer av chokladkakor och kletar ut dem på olika blöjor. Du kan numrera blöjorna för att underlätta för dig själv. Sedan ber du gästerna att skriva ner på en liten bit papper vilken sorts choklad som är i de olika numrerade blöjorna. Om du vill göra leken lite enklare kan du visa de tomma förpackningarna så gästerna har något att gå efter.

Gör det roligare för de nyblivna föräldrarna när de är uppe i gryningen.

9. Blöjmeddelanden

Det här är för att göra det roligare för de nyblivna föräldrarna när de är uppe i gryningen och byter bebisblöja för hundrade gången. Be gästerna att skriva ner roliga och inspirerande meddelanden på baksidan av några blöjor och ta fram dem i slutet av babyshowern eller under presentöppningen.

10. Gissa omfånget

Obs! Den här babyshower-leken passar för blivande mammor som trivs med sin stora mage. I annat fall ska man avstå. Om du väljer att göra den rekommenderar jag att du inte använder ett riktigt måttband utan snören eller andra band.

Varje deltagare gissar omfånget på den blivande mammans mage genom att mäta ut och klippa av en viss längd snöre eller band. När alla har en bit ber du den blivande mamman att ställa sig upp och visa hur långt varje bit räcker runt magen. Personen som kommer närmast vinner.

Hej, Michelle heter jag och har barnen Isabelle 3 år och Benjamin som är 1 år (och anledningen till att jag är kaffeberoende). Vi bor i High Wycombe i England.

Jag började blogga ungefär 3 månader in på min första mammaledighet och min blogg What Mummy Thinks gav mig något annat att tänka på än smutsiga blöjor.

Det har gått tre år sedan starten och jag älskar fortfarande att berätta om mina erfarenheter som mamma – bra och dåliga – och om allt som har med familjeliv att göra.

Läs alla Michelles artiklar på This is Life