Ergonomiska bärselar

En ergonomisk bärsele ska vara avlastande och bekväm för bäraren samtidigt som den ger ett bra stöd för barnet. Ergonomiska bärselar är mer avancerade med fler funktioner och inställningar, och blir därför ofta dyrare i pris än en enklare modell. Å andra sidan kan du med en ergonomisk bärsele bära längre stunder och längre upp i åldern.

Ergonomi för dig som bär

För att en bärsele ska vara ergonomisk för dig som bär behöver den fördela barnets vikt jämnt över dina axlar, rygg och höfter. Bärselen bör ha lagom breda vadderade axelband och ett brett vadderat höftbälte för att fördela barnets vikt på en större yta. För att du ska få din bärsele så bekväm som möjligt är det viktigt att den är rätt inställd för din kropp. Ta dig tid att titta i manualen för att lära dig hur du justerar din bärsele. Det kan göra väldigt stor skillnad!

Bärcoachen berättar: Att bära barn är en häftig känsla!

Vadderade axelband och ett midjebälte är ett måste för att kunna bära ett större barn längre stunder i bärselen.

7 tips för ett skönare bärande

 1. Axelband och midjebälte
  Vadderade axelband och ett midjebälte är ett måste för att kunna bära ett större barn längre stunder i bärselen.
 2. Bred benställning
  Bred benställning för barnet fördelar barnets vikt över större del av midjebältet.
 3. Rätt inställd
  Se till att bärselen är rätt inställd för din kropp. Information om hur du gör för just din bärsele finns i manualen.
 4. Variera tyngdpunkten
  Blir du trött i axlarna? Lossa axelbanden något så att du lägger mer tyngd på höfterna istället.
 5. Variera bärposition
  Variera mellan att bära barnet mot ditt bröst och att bära barnet på ryggen.
 6. Barnets position
  Se till att barnet sitter rakt i bärselen och inte lutar åt någon sida. Titta i en spegel!
 7. Bär nära
  Ju närmare bebisen är din kropp, desto närmare hamnar bebisens tyngdpunkt nära din egen och det blir bekvämare att bära.

Höftvänliga bärselar
Vi får ibland frågor om barnets höfter kan skadas av att bli burna i en bärsele. Du behöver inte vara orolig för detta när du använder en bärsele från BABYBJÖRN. Höftproblem som höftdysplasi kan inte framkallas av en bärsele. Våra ergonomiska bärselar One och We är även testade och godkända av International Hip Dysplasia Institute, som utnämnt dem till ”höftvänliga bärselar”.

Ergonomi för ditt barn

När du bär ditt barn i en bärsele ska barnets höfter, ben och ryggrad vara i samma position som när du håller barnet i famnen. Det viktigaste att tänka på när det gäller barnets position i bärselen är att barnet bör sitta i en upprätt position som ger fria andningsvägar och att det finns ett bra stöd för barnets nacke. Det lilla nyfödda barnet sitter i s.k. grodposition, med rundad rygg och knän i samma höjd som rumpan eller högre. Denna grodposition får barnet i alla bärselar från BABYBJÖRN, men våra ergonomiska bärselar behåller denna sköna position även när barnet blir lite större.

Lär känna de mest framstående personerna inom babywearing

Ryggens utveckling

Ryggen på ett nyfött barn är till en början C-formad, för att så småningom när barnet blir äldre bli S-formad. Bärselen behöver ge ett bra stöd för ryggen under hela denna utveckling. Du behöver inte vara orolig för att barnets rygg blir för rak i bärselen. Bärselar från BABYBJÖRN är utformade så att det nyfödda barnets rygg blir lätt rundad (s.k. C-kurva). För att få till en bra position i bärselen kan du ta dina händer under barnets knän och ”vicka upp” höfterna så att barnet får ett djupare säte. Våra bärselar ger också barnet möjlighet att sitta mer upprätt i takt med att ryggen blir mer S-formad.

Du behöver inte vara orolig för att barnets rygg blir för upprätt i bärselen.

Höfternas utveckling

En ergonomisk bärsele har bredare benställning och ger stöd åt barnets ben så att knäna hamnar i samma höjd som rumpan. Bärselen ska inte ge stöd längre än till barnets knäveck, utan barnet ska kunna röra sina underben fritt. När barnet blir större kommer stödet inte att räcka ut till knävecken, men det är inget att oroa sig för. Det ger ett bra stöd för barnets höfter ändå.

På nyfödda barn är skelettvävnaden fortfarande mjuk runt höfterna. Under de första månaderna är det därför viktigt att barnet får sitta med benen brett isär i en naturlig ställning. Alla bärselar från BABYBJÖRN ger ett bra stöd för barnets höfter direkt från nyfödd. Bärsele One och One Air  har en bred sittyta även för de lite större barnen. Det är bekvämt både för dig och ditt barn.