VAD ÄR EN ERGONOMISK BÄRSELE?

En ergonomisk bärsele ska ge barnet ett bra stöd och samtidigt vara avlastande och bekväm för dig som bär. Ergonomiska bärselar är mer avancerade med fler funktioner och inställningar, och de tillåter dig att bära längre stunder och längre upp i åldern.

Ergonomi för barnet

  • Bred benställning
  • Ordentligt stöd för höfterna
  • Knäna ska hamna i samma höjd som rumpan
  • Ryggen ska bibehålla sin naturliga form

Ergonomi för dig som bär

  • Bra avlastning som inte får dig att snedbelasta
  • Möjlighet att bära barnet nära kroppen
  • Breda vadderade axelband
  • Brett vadderat höftbälte
  • Möjlighet att variera bärsätt – inåtvänt, framåt och på ryggen
  • Rätt inställning för dina förutsättningar

Höftvänliga bärselar
Vi får ibland frågor om barnets höfter kan skadas av att bli burna i en bärsele. Du behöver inte vara orolig för detta när du använder en bärsele från BABYBJÖRN. Höftproblem som höftdysplasi kan inte framkallas av en bärsele. Våra ergonomiska bärselar One, One Air och Move är även testade och godkända av International Hip Dysplasia Institute, som utnämnt dem till ”höftvänliga bärselar”.

Ergonomi för ditt barn

När du bär ditt barn i en bärsele ska barnets höfter, ben och ryggrad vara i samma position som när du håller barnet i famnen. Det viktigaste att tänka på är att barnet ska sitta i en upprätt position som ger fria andningsvägar och att barnets nacke får ett bra stöd. Det lilla nyfödda barnets naturliga ställning är med lätt rundad rygg och knäna i samma höjd som rumpan. Denna position får barnet i alla bärselar från BABYBJÖRN, men våra ergonomiska bärselar behåller denna sköna position även när barnet blir lite större.

Ryggens utveckling

Ryggen på ett nyfött barn är till en början c-formad, och när barnet växer blir ryggen mer s-formad. Bärselen behöver ge ett bra stöd för ryggen under hela denna utveckling. Du behöver inte vara orolig för att barnets rygg blir för rak i bärselen. Bärselar från BABYBJÖRN är utformade så att det nyfödda barnets rygg blir lätt rundad. För att få till en bra position i bärselen kan du ta dina händer under barnets knän och ”vicka upp” höfterna så att barnet får ett djupare säte. Våra bärselar ger också barnet möjlighet att sitta mer upprätt i takt med att ryggen blir mer s-formad.

Höfternas utveckling

En ergonomisk bärsele har bredare benställning och ger stöd åt barnets ben så att knäna hamnar i samma höjd som rumpan. Bärselen ska inte ge stöd längre än till barnets knäveck, utan barnet ska kunna röra sina underben fritt. När barnet blir större kommer stödet inte att räcka ut till knävecken, men det är inget att oroa sig för. Det ger ett bra stöd för barnets höfter ändå.
På nyfödda barn är skelettvävnaden fortfarande mjuk runt höfterna. Under de första månaderna är det därför viktigt att barnet får sitta med benen brett isär i en naturlig ställning. Alla bärselar från BABYBJÖRN ger ett bra stöd för barnets höfter direkt från nyfödd. Bärsele One och One Air har en bred sittyta även för de lite större barnen. Det är bekvämt både för dig och ditt barn.

En ergonomisk bärsele har bredare benställning och ger stöd åt barnets ben så att knäna hamnar i samma höjd som rumpan.

Bärcoachen berättar: Att bära barn är en häftig känsla!

Ergonomi för dig som bär

Även ett litet barn som bara väger några kilon känns ganska tung efter en stund. Därför är det mycket viktigt att bärselen ger bra avlastning och inte får dig att snedbelasta kroppen.

Ergonomiska bärselar har extra bra stöd för rygg och axlar. Håll utkik efter breda, vadderade axelband, midjebälte och ryggstöd – det finns många olika varianter att välja mellan. Om du till exempel blir trött i axlarna kan du lägga mer tyngd på midjebältet i stället, och vice versa.

Du kan också få avlastning genom att se till att du bär barnet nära kroppen. Ju
närmare dig barnet sitter, desto närmare dig blir bebisens tyngdpunkt, vilket är
bekvämare för er båda. Nyfödda bärs alltid inåtvänt, men att kunna variera sig när barnet är lite större är mycket skönt för dig som bär. Byt gärna bärsätt då och då för att skona rygg och axlar. Med en ergonomisk bärsele kan du välja att bära ditt barn inåtvänt eller framåtvänt, och med vissa bärselar kan du till och med bära ditt barn på ryggen.

Ta dig tid att titta i manualen för att lära dig hur du justerar din bärsele. Det kan göra väldigt stor skillnad!