Fördelar med att bära sitt barn i bärsele

Att bära sitt barn i en bärsele underlättar livet för dig som nybliven förälder. Visst är det praktiskt att kunna använda dina händer till annat samtidigt som du bär ditt barn, men det finns faktiskt flera viktiga fördelar. Att bära sitt barn stärker också den viktiga anknytningen mellan förälder och barn, och det främjar även spädbarnets utveckling.

Varför är det så bra att bära sitt barn i en bärsele?

Spädbarn älskar att vara nära sin förälder. I sin förälders famn känner sig barnet tryggt och älskat, och en gråtande bebis blir ofta nöjd så fort hen får komma upp i famnen. Det är även underbart för föräldern att ha sitt barn så nära. Att bära sitt barn i en bärsele har massor av fördelar!

Ditt barn tittar och lyssnar och på så sätt främjas barnets språkutveckling.

De 6 bästa anledningarna till att bära ditt barn

 1. Anknytningen
  När du bär ditt spädbarn nära dig känner hen sig trygg – barnet känner din värme och hör dina andetag och din röst. Vid minsta osäkerhet kan ditt barn titta upp på ditt ansikte och få bekräftelse på att du finns nära och att det är tryggt. Det här gäller även det lilla barnet som inte kan se så långt. När du har ditt barn så nära dig blir det också naturligt att ofta röra vid barnet, stryka handen över huvudet eller pussa pannan. Allt detta gör att du stärker den viktiga anknytningen er emellan. Mer om anknytning: Anknytning till barn – en kort introduktion
 2. Barnets utveckling
  När du bär ditt barn är hen hela tiden med dig, vad du än gör. Det blir naturligt att ni kommunicerar med varandra, att ni tittar på varandra och att du pratar med barnet. Du kanske berättar vad som händer, förklarar vad du gör osv. Ditt barn tittar och lyssnar och på så sätt främjas bl.a. barnets språkutveckling.
 3. Lugnar kolik
  Spädbarn som lider av magont kan bli hjälpta av att bli burna i en bärsele i en upprätt ställning. Det kan också vara lugnande för ditt spädbarn att bli buren och känna tryggheten och närheten till mamma eller pappa. Många föräldrar som har haft barn med kolik har meddelat att bärselen varit deras räddning.
 4. Fria händer
  När du bär ditt barn i en bärsele kan du göra så mycket. Du har ditt barn nära och kan ändå gå till affären, gå ut med hunden eller utföra vanliga vardagssysslor i hemmet. Det blir dessutom mycket enklare för dig att ta hand om äldre syskon som också behöver din uppmärksamhet.
 5. Du kan lämna vagnen hemma
  Vagn är praktiskt – men det passar inte alltid. När du bär din bebis i en bärsele kan du röra dig obehindrat även på ställen där vagnar inte kommer fram. På en skogsstig är vagn inte ett alternativ, och i vissa lokaler råder vagnförbud – då passar en bärsele perfekt!
 6. Stora barn med trötta ben
  Har du en bärsele för lite större barn som har lärt sig gå själva kan du enkelt ta med bärselen i en väska och använda den när barnet är trött i benen, t.ex. när du går hem från lekparken.

Läs mer! Så väljer du den bästa bärselen för dig

Kom ihåg! Även andra vuxna som barnet känner väl kan bära barnet i en bärsele, t.ex. far- och morföräldrar eller nära vänner. Det stärker anknytningen mellan dem och barnet. Och det brukar vara väldigt mysigt även för den personen som bär att få en stunds närhet med barnet.

Skämmer jag bort mitt barn när jag bär?

Du kanske har hört att du kan skämma bort ditt barn om du bär för mycket? Absolut inte! När du bär ditt barn nära ger du hen massor av trygghet för att så småningom våga utforska omvärlden på egen hand. Du kan inte skämma bort ett barn med för mycket närhet och kärlek.