När kan man börja med bärsele?

När du har bestämt dig för att börja använda bärsele kan det dyka upp många frågor. När kan man börja med bärsele? Är det säkert att bära sitt barn på ryggen? Här ger vi dig svar på de vanligaste frågorna kring bärselar och säkerhet.

Barnsäkert bärande

Våra barn är det värdefullaste vi har! Det är därför vår högsta prioritet att du ska känna dig säker när du använder en bärsele från BABYBJÖRN. Bland annat använder vi hållbara och giftfria material när vi tillverkar våra bärselar. Din bebis ska kunna bita eller suga på tyget utan att du som förälder blir orolig. Vi gör också omfattande säkerhetstester på bärselarna för att produkten ska nå upp till våra höga säkerhetskrav. Till vår hjälp har vi läkare, barnmorskor, experter inom barnsäkerhet och förstås massor av föräldrar som testar våra produkter. Allt för att du som förälder ska kunna känna dig trygg när du bär ditt barn.

Mer läsning: Bärselar och ergonomi

Några saker att tänka på när du bär:

  • Se till att du alltid har uppsikt över din bebis i bärselen. Låt aldrig något tyg eller kläder ligga över barnet på ett sätt så att du inte ser ditt barns ansikte.
  • Tänk på att ha ditt barn nära dig och att hen sitter upprätt med fria andningsvägar.
  • Klä inte din bebis för varmt i bärselen. Tänk på att barnet även får värme från din kropp.
  • Se till att alla spännen är ordentligt knäppta/låsta när du använder bärselen, för att få ett bra stöd för kroppen och nacken.
  • Om du behöver böja dig, böj knäna istället för midjan så att du behåller din bebis i en upprätt position.
  • Bär aldrig ditt barn i bärsele under sportaktiviteter såsom löpning, cykling eller skidåkning.
  • Ligg inte ner med barnet i bärselen.

När kan man börja med bärsele?

Packa ner din bärsele redan i BB-väskan. Du kan nämligen använda bärselen direkt från födseln. Läs i manualen så att din nyfödda bebis uppfyller minimivikt för din bärsele, det kan variera något. För det nyfödda barnet är närheten till sin förälder extra viktig, så bär gärna din bebis mycket den första tiden. Det finns olika typer av bärselar, välj därför en modell som passar bra för just nyfödd – en liten bärsele som omsluter det lilla barnets kropp och ger ett lagom brett stöd för barnets rumpa.

För det nyfödda barnet är närheten till sin förälder extra viktig, så bär gärna din bebis mycket den första tiden.

Det viktiga nackstödet

Ett spädbarns huvud utgör en tredjedel av dess totala kroppsvikt. Det är en hel del! Det lilla nyfödda barnet är inte starkt nog att hålla huvudet upprätt själv, utan det tar flera månader för bebisen att bygga upp nackmuskulaturen. Alla som får barn får lära sig att alltid hålla en hand som stöd för nacken när man bär barnet i sin famn. Att en nyfödd bebis behöver stöd för nacken gäller naturligtvis även när hen sitter i en bärsele. Det är oerhört viktigt att bärselen har ett bra justerbart nackstöd, framförallt under barnets första fem månader. På BABYBJÖRN är detta vår allra högsta prioritet.

Barn brukar älska att titta på ansikten, och när du bär ditt barn i bärselen kommer barnet ofta att vända sig upp för att titta på ditt ansikte. Barnet kommer då på ett naturligt sätt stärka muskulaturen i nacken, på motsvarande sätt som om barnet ligger på mage och tränar på att lyfta upp huvudet.

Läs alla artiklar i vår bärseleguide!

Att bära barnet framåtvänt

Många barn tycker att det är roligt att vara vända framåt i bärselen. Då kan de se vad som händer, samtidigt som positionen ger mer rörlighet för armar och ben. För att kunna sitta säkert i en framåtvänd bärsele behöver ditt barn vara stark i nacken. Vi rekommenderar därför att du väntar med att bära framåtvänt tills ditt barn är fem månader.

När du bär ditt barn i framåtvänt läge har hen inte samma möjlighet att titta på ditt ansikte för att känna trygghet, så var uppmärksam på ditt barns signaler. Vänd barnet inåt mot ditt bröst när hen blir trött.

Tänk på att när du bär barnet framåtvänt så blir det en större belastning för dina axlar då barnets tyngd hamnar längre ut från din kropp. Växla därför mellan att bära barnet framåtvänt och inåtvänt så avlastar du dina axlar och rygg.

Bärseleguide – Säkerhet & bära barn på ryggen i bärsele | BABYBJÖRN

Att bära sitt barn på ryggen

Med våra bärselemodeller One och We kan du även bära barnet på din rygg. Att bära på ryggen är mer avlastande för dig som bär och därför föredrar många föräldrar ryggbärande när barnet blir tyngre. Det är även praktiskt då du enklare kan utföra sysslor när barnet inte sitter framför dig.

Att bära på ryggen är mer avlastande för dig som bär, därför föredrar många föräldrar ryggbärande när barnet blir tyngre.

Vi rekommenderar att du väntar med att bära ditt barn på ryggen tills barnet är 12 månader. Detta på grund av att du vid ryggbärande inte har samma ständiga uppsikt över barnet. Våra bärselar för ryggbärande har en extra säkerhetsanordning i form av ett tunt tyg mellan barnet och bärarens kropp. Det gör att ditt barn sitter tryggt när du vrider bärselen runt kroppen från magen till ryggen.

Har du tittat igenom manualen för din bärsele?

Manualen visar enkelt och tydligt hur du ställer in och justerar din bärsele på bästa sätt.
Du hittar manualer med instruktioner för våra bärselar här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara