Välj den bästa bärselen för dig

Det finns mycket att överväga när du ska välja bärsele. Vill du främst kunna bära din bebis kortare stunder den första tiden? Vill du ha en bärsele med mer ergonomiska funktioner? Vi ger dig all information du behöver för att välja rätt bärsele för dig och din bebis.

Att tänka på när du väljer bärsele

  • Var vill du i första hand använda bärselen – hemma eller ute?
  • Hur vill du bära ditt barn i bärselen?
  • Hur länge vill du kunna använda bärselen?
  • Vill du att bärselen ska vara ergonomisk för dig och ditt barn?
  • Vilket material passar dig och ditt barn bäst?
  • Färger och smarta tillbehör

Var vill du i första hand använda bärselen – hemma eller ute?

Vill du i första hand använda bärselen hemma för att ge din lilla bebis närhet samtidigt som du har händerna fria? Eller vill du kanske ha en bärsele som du kan ta med på längre utflykter när ditt barn kan gå kortare sträckor själv?

Den lilla bebisen behöver mycket närhet och du bär troligtvis kortare stunder, mestadels hemma, under hela dygnet. En funktion som är extra viktig då är att det är lätt och går snabbt att ta på och av bärselen. Det är också skönt om du kan knäppa av hela framstycket på bärselen när du vill lägga ned din sovande bebis.

Om du vill kunna använda bärselen när ditt barn blivit lite större kan du välja en bärsele som växer med barnet. De flesta bärselar går att använda redan från
födseln, men sedan varierar användningstiden. Med en mer avancerad bärsele kan du variera bärställningen och med vissa kan du till och med bära ditt barn på ryggen!

Läs också: I vår bärseleguide har vi samlat artiklar som handlar om att bära barn i bärsele.

Hur vill du bära ditt barn i bärselen?

Vill du bära ditt barn inåtvänt, framåtvänt och kanske också på ryggen? Olika bärselar erbjuder olika bärsätt och höjdlägen.

De första månaderna bär du alltid din bebis inåtvänd. Det stärker anknytningen mellan dig och ditt barn, och värmen från dig, dina andetag och hjärtslag får bebisen att känna sig trygg. Vissa bärselar har olika höjdlägen så att du kan bära din nyfödda högre upp på bröstet till en början.

Det stärker anknytningen mellan dig och ditt barn, och värmen från dig, dina andetag och hjärtslag får bebisen att känna sig trygg.

När din bebis är ungefär 5 månader och nackmusklerna blivit starka kan du välja att bära hen framåtvänd. Det är roligt för det lite större, nyfikna barnet att kunna vara med och se vad som händer.

Med vissa bärselemodeller kan du också bära ditt barn på ryggen. Det är ett mer avlastande bärsätt när barnet är tyngre. Vänta gärna med att bära på ryggen tills barnet är ungefär 1 år eftersom du inte har samma uppsikt över barnet på ryggen.

Läs också: När kan man börja med bärsele?

Baby Carrier One Air Silver Mesh - BABYBJÖRN

Hur länge vill du kunna använda bärselen?

Fundera över hur ditt behov ser ut och hur länge du planerar att bära ditt barn i bärsele. Kanske vill du ha liten och enkel bärsele till den första tiden eller en som du kan använda i flera år?

En enklare bärsele passar bra under det första levnadsåret då din bebis extra mycket trygghet och närhet. Ett högt bärläge gör att din nyfödda kan vila mot ditt bröst och höra dina trygga hjärtslag. En nyfödd bebis bär du ofta kortare stunder i taget, men kanske både på dagen och natten.

Om du vill kunna bära ditt barn i flera år finns det bärselar som kan växa med barnet. Att bära ett större, och tyngre, barn ställer andra krav på bärselen, till exempel att den är ergonomisk. Ett midjebälte och rejäla axelband ger skön avlastning och fördelar vikten. När ditt barn blivit medveten om omvärlden är det roligt för barnet att kunna sitta framåtvänd i bärselen och se vad som händer runt omkring.

När ditt barn blivit medveten om omvärlden är det roligt för barnet att kunna sitta framåtvänd i bärselen och se vad som händer runt omkring.

Läs också: Vi har olika bärselemodeller som passar barn i olika åldrar. I vår
jämförelsetabell kan du enkelt se vad som utmärker våra olika bärselar och avgöra vilken som är den bästa bärselen för dig.

Vill du att bärselen ska vara ergonomisk för dig och ditt barn?

Oavsett hur du planerar att använda bärselen är det viktigt att den är skön både för ditt barn och för dig som bär.

En ergonomisk bärsele ska efterlikna sättet du bär din bebis på i famnen och höfterna, nacken och ryggen måste få bra stöd. Den naturliga sittpositionen för en nyfödd bebis är med något rundad rygg och knäna i samma höjd som rumpan.

Kanske vill du växla mellan vagn och bärsele, eller låta det äldre barnet gå själv korta stunder? Satsa då på en ergonomisk bärsele med breda axelband och midjebälte som ger skön avlastning och bra viktfördelning – ett måste om du ska orka bära ditt barn längre stunder.

När du väl valt och köpt en bärsele vinner du på att ta dig tid att läsa manualen och se till att du gör rätt inställningar av bärselen.

Vad är en ergonomisk bärsele? Läs mer i Ergonomiska bärselar

Vilket material passar dig och ditt barn bäst?

Olika material har olika egenskaper, så fundera över vad som känns viktigt för dig. Vill du i första hand ha en bärsele som torkar snabbt eller vill du att bärselen ska vara supermjuk mot din nyföddas hud?

Valet av färger och tillbehör

Det finns bärselar i en mängd olika färger och mönster – allt från basfärger till tillfälliga, trendiga kollektioner.

En haklapp fungerar som ett mjukt dregelskydd som är fuktabsorberande. Det är smidigt att bara kunna slänga haklappen i tvättmaskinen, och inte hela bärselen! Och ett mjukt överdrag, vindtätt med en värmande insida av fleece är bra för kyliga och blöta dagar.

Det finns mycket att väga in när du ska välja en bärsele. Fundera på vad som är viktigt för dig och din bebis och förhoppningsvis hittar du din favoritsele bland våra många varianter.