Att bära barn är en häftig känsla!

Vi samtalade med den tyska bärandekonsulten René Rodig under hans besök i Sverige. Det blev en långpromenad på skogsstigar och förbi kolonilotterna i Ulriksdal. Lille Malte som sov i bärselen fungerade som det mest övertygande anledningen till att bära barn – närhet. Läs om alla andra fantastiska fördelar!

Babybjörn Magazine: Att bära barn är en häftig känsla! Läs om bärandekonsulten Réne Rodig

Vad gör en bärandekonsult?

”Min uppgift som bärandekonsult är att få föräldrar att bära sina barn naturligt och utan stress. Hur man bär – i bärsele, bärsjal, på magen eller ryggen och alla andra val som finns – kommer för mig i andra hand. Huvudsaken är att barnet och den som bär tycker att det känns bra.

Läs mer! Inspiration från 4 namnkunniga kvinnor inom babywearing

Det är olika typer av människor som kommer till mig, men gemensamt för alla är en önskan om att bära sitt barn. De är intresserade, inte förtvivlade. De kan vara vana eller ovana bärare, vissa har blivit rekommenderade medan andra söker sig hit själv. Ibland kan det föreligga ett höftproblem hos barnet, men det behöver inte vara så.  Det är ingen enhetlig målgrupp.”

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bärandecoachen René på besök i Stockholm, han bär sin son i en bärsele.
René inspirerar andra till att bära barn: ”Att bära barn är en häftig känsla, dessutom effektivt och det bästa för barnet.”
Foto: BabyBjörn

Nyfiken på att bära barn? 7 tips för ergonomiskt bärande

De största utmaningarna som bärandekonsult?

”Det är viktigt att försöka lära känna föräldrarna. Alla föräldrar har sin historia och behöver därför individuell rådgivning. Man måste vara medveten om att man arbetar med det mest värdefulla de har – deras barn!

Jag vill få föräldrar att sluta vara ängsliga och osäkra. Och försöka förmedla det naturligaste som finns, nämligen att bära sitt barn. Att vara bärandekonsult kan man inte bara se som ett vanligt jobb, det är en passion.”

Att bli buren är ett naturligt behov.

Varför vill du att fler ska bära sina barn?

”Att bli buren är helt enkelt ett naturligt behov. Barnet njuter av närheten och värmen, de välkända ljuden och rörelserna. Dessutom främjas anknytningen. Förutom dessa mer kända fakta så tränas också barnets muskler, balans och kroppsmedvetenhet.

Läs också: Att bära barn + sjunga = lycka!

Dessutom ger det fördelar för föräldrarna som får tillbaka en stor del av sin frihet och flexibilitet. Jag har egentligen bara ett tips till föräldrar som aldrig har använt en bärsele: Bär era barn! Att bära barn är en häftig känsla, dessutom effektivt och det bästa för barnet.”

Bära barn-trenden har lärt oss ord som grodställning och c-kurva, kan du förklara dem?

”’Grodställning’ är den position spädbarn reflexmässigt intar när du lyfter upp dem. Jag anser att den här ställningen är idealisk för att bära barnet på höften och den främjar en optimal utveckling av barnets höfter. Betydelsen av grodställningen och c-kurvan, den lätt böjda ryggraden som det också talas om, minskar allteftersom barnet växer och blir äldre. Barn väljer oftast automatiskt en ergonomisk kroppshållning.”

Vårt första barn hade kolik så vi bar honom mycket.

Hur ser intresset ut i ditt hemland Tyskland?

”Jag tror att vi i Tyskland inte har sett slutet ännu på detta växande intresse för bärande. Men redan nu finns det så många sätt att bära sitt barn på att föräldrar blir osäkra på vilken variant som är bäst för dem själva och barnen. Och då låter de hellre bli och använder barnvagnen istället.”

Varifrån kommer ditt engagemang i ergonomiskt bärande?

”Vårt första barn hade kolik så vi bar honom mycket. Det ena ledde till det andra och tillslut började jag utbilda mig till bärandekonsult på Trageschule Dresden. Utbildningen som hölls av Ulrike Höwer har utvecklat mig enormt mycket.”

Intresserad av mammaträning? Testa Renés enkla träningsprogram efter vaginal förlossning och kejsarsnitt

BABYBJÖRN Föräldramagasin – Bärandecoachen René Rodig från Tyskland som är utbildad på Trageschule Dresden.
 
Foto: BabyBjörn

René Rodig

Familj: gift med Doreen och har två barn

Bor: i Zeulenroda-Triebes, Tyskland

Gör: certifierad bärandekonsult från Trageschule Dresden i Tyskland. Han är också specialiserad på träning för gravida och nyblivna mammor. Tillsammans med sin fru driver han företaget mamifitness®.

Läs alla artiklar med René Rodig